EYT'de en güçlü formül ortaya çıktı! Duyanlar inanamadı! Hemen siz de bakın!
Hükümet merakla beklenen 3600 ek göstergeden sonra emeklilikte yaşa takılanlar (EYT’liler) için de çözüm formülleri üzerinde çalışıyor. Peki merakla beklenen EYT çalışmasında en güçlü formül hangisi? İşte merak edilen detaylar...
‘23 SENEDEN BERİ ÇÖZÜLEMEDİ’
Yaptığı açıklamada 09.09.1999 öncesi tüm sigortalı girişlilerin EYT’li olduğunu söyleyen Vergi Uzmanı Muhammet Bayram, "EYT meselesinin sorun haline gelmesinin asıl meselesi şudur. Burada SSK, Bağkur, emekli sandığı 3 ayrı kurum 5 kanun var. Bu homojen yapının tek bir potada eritilmesi sorunu vardı. Tek bir çözüm yolu bulunamadığı için 23 yıldan beri çözülemedi. Bu sorun 99 ve öncesindeki sistemin sorunudur." dedi. Yaptığı açıklamada 90’lı senelerde SSK sistemi karlı bir sistemken ve devlete borç verir hale gelirken, 1999 yılında SSK sistemi çöktüğü için çalışanların erken emekli olması istenmediğini ve yaş şartı getirildiğini söyleyen Vergi Uzmanı Muhammet Bayram burada 3 ana model ve 5 farklı sistemden bahsedildiğini dile getirerek, şunları söyledi: "Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. Hukukun temel kanunları ve işleyişinde lehe olan kanun geriye yürür ama aleyhe olan kanun geriye yürümez. Burada bir düzenleme yapılması gerekiyorsa EYT’linin yaş şartına takılmadan emekli yapılması gerekiyor."
Yaptığı açıklamada Bakan Vedat Bilgin'in bu konu hakkında dosyalar önümüzdeki sırası gelince yapıyoruz dediğini ve EYT’liler için ilk defa çalışma grubu kurulduğunu söyleyen, Vergi Uzmanı Muhammet Bayram "Sayın Vedat Bilgin “Biz çalışma bittikten sonra maliye bakanlığı bürokratlarıyla çalışacağız” dedi. Bunun anlamı şudur. Biz EYT’lilerin sorununu çözmek istiyoruz ama maliyetlere takılıyoruz." dedi.
1 MİLYON EYT’LİNİN MALİYETİ NE KADAR?
47-50 yaş bandına takılan emeklilerin emekli edildiği düşünüldüğünde toplamda 1 milyon kişi olduğunu söyleyen Vergi Uzmanı Muhammet Bayram, en düşük emekli maaşından emekli olurlarsa 1 milyon kişinin yıllık maliyeti 42 milyar lira olduğunu dile getirdi. Vergi Uzmanı Muhammet Bayram devletin burada SGK sistemini finanse etmesi gerektiğini kaydederek, burada bir oran söz konusu olduğunu söyledi. 1 çalışanın 2 emekliye bakması gerektiğini söyleyen Vergi Uzmanı Muhammet Bayram, "Bizim oranımız 1.87’ye geriledi. Sigorta sisteminin maliyetleri ön plana çıkıyor. O yüzden 3 ana model var." dedi.
Söz konusu bu modeller: Kısmi emeklilik, sürenin tamamlanması ve primin tamamlanması modelleri şeklinde. Kısmi emeklilikte 7 bin prim gün sayısı değil de toplamda 3 bin 600 prim gün sayısını tamamlayanlar. Sürenin tamamlanmasında 20-25 yıl sigortalılık süresi bulunuyor. Sürenin tamamlanması için borçlanma yapılabiliyor fakat bu riskli bir sistem.