04 / 05 / 2024

EYT'de flaş gelişme! Ve tarih belli oldu

EYT'de flaş gelişme! Ve tarih belli oldu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in açıkladığı 5,3 milyon memur ve memur emeklisini kapsayan 3600 ek gösterge çalışması sonrası sözleşmeli memura yeni haklar tanıyan ve EYT'liler için hazırlanan düzenlemenin detayları netleşti.



3600 GÜN PRİM İLE KISMİ EMEKLİLİK
Mevzuata göre 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olup EYT kapsamındaki vatandaşların 3600 günle yani 1 yıllık primle emekli olma imkanları var. Eğer yeterli primi tamamlama imkanı yoksa 360/0 gün de emeklilik için yeterli oluyor. Burada emeklilik için üç şartın yerine gelmesi gerekmekte.

İlk olarak sigortalılık süresinin 15 yıla tamamlanması gerek. Ancak bu şart 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan herkes için sonuçlandı.

İkinci olarak 4A (SSK) kapsamında 3600 gün primin ödenmesi istenmekte. Üçüncü olarak da kadınlarda 50 erkeklerde 55 yaşın dolmuş olmasına bakılmakta. Bu üç şarttan hangisi en son biterse o tarihe göre de emeklilik yaşı belirlenmekte.

ASKERLİK BORÇLANMASI
Eksik primi olan erkek sigortalılar açısından askerlik borçlanması ile tamamlama imkanı da var.

Erkekler askerde geçen tüm günlerini satın alarak emeklilik primlerine ekleyebiliyor. Böylece EYT için primi eksik olan bir sigortalı bu yolla prim kazanabiliniyor. Askerlik sigortadan önce yapılmışsa borçlanılan gün kadar işe giriş tarihi de geri çekilerek ayrıca bir avantaj da var.

DOĞUM BORÇLANMASI
Primi eksik olan kadın sigortalılar için ise doğum borçlanması imkanı var.

Sigortadan sonra dünyaya gelen 3 çocuğa kadar borçlanma hakkı var. Her bir çocuk için 2 yıl yani 720 gün kazanılabilmekte. Böylece üç çocuk borçlanan bir kadın sigortalı 2160 gün kazanıp eksik primini tamamlayarak EYT'li olabilir. Burada ne kadar süreye ihtiyacınız varsa o kadar borçlanabilmekte
.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön