04 / 05 / 2024

EYT'de flaş gelişme! Ve tarih belli oldu

EYT'de flaş gelişme! Ve tarih belli oldu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in açıkladığı 5,3 milyon memur ve memur emeklisini kapsayan 3600 ek gösterge çalışması sonrası sözleşmeli memura yeni haklar tanıyan ve EYT'liler için hazırlanan düzenlemenin detayları netleşti.



İHYA İLE PRİM
EYT kapsamı belirlenirken farklı kurumlardan sigortalı çalışmış vatandaşlar da değerlendirilmeyi alınmakta. Bunlardan birisi de Bağ-kur. Bu kapsamda işyeri açmış ya da şirket ortağı olmuş vatandaşlar geçmişte eğer primlerini ödememişlerse günleri donduruluyor borçları da silinmekte.

Ancak bu dondurulan günleri ihya sistemi ile yeniden kazanabiliyor. Geçmiş günlerini ihya etmek isteyenler güncel asgari ücret üzerinden ödeme yaparak günlerinin tamamını alıyor ve primlerine dahil ettirebiliyor.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA
Çalışma imkanı bulamayan sigortalılar eksik primlerini isteğe bağlı sigorta yaptırarak tamamlayabiliyor.

SGK'ya verilecek bir dilekçe ile başlayan isteğe bağlı sigortada her ay 30 gün kazanılmakta. 18 yaşından büyük Türk vatandaşı olmak ve Türkiye'de ikamet etmek yeterli. Burada dikkat edilmesi gereken nokta yapılacak ödemelerin 1261 günü yani 3.5 yılı olmaması. Bu sayı aşılırsa isteğe bağlı sigorta Bağ-Kur kapsamından olduğu için emeklilik hesabı da Bağkur'a göre yapılmakta.

BİR BAŞKA İMKAN HİZMET TESPİTİ
Primi eksik olan EYT'liler için bir başka imkan da hizmet tespit davası.

Geçmişte sigortası yapılmış ancak primi eksik ya da hiç yatırılmamış olanlar ya da sigortasız çalıştırılanlar geçmişe dönük hizmet tespiti yaptırarak bu günlerini tescil ettirebilir giriş tarihini geri alabiliyor.

Sigorta girişi yapılıp primi yatırılmayanlar için zaman aşımı süresine bakılmazken kayıt dışı çalıştırılmış olanlar için geriye doğru zaman aşımı süresi var.

Sözleşmeli memurlar için Çalışma Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı bürokratları Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı koordinasyonunda çalışma yürütmekte. Sözleşmeli memurlar için mevcut durumda uygulanan 3+1 formülü masada.

3+1 FORMÜLÜ NEDİR?
Yapılacak düzenlemeyle mevcut sözleşmelilerin tamamının kadroya geçmesi bundan sonra sözleşmeli olarak girenlerin de 3 yıl bekledikten sonra kadroya geçmesi gündemde.

Alternatifli taslaklarla hazırlanan çalışmanın ekim ayı bitmeden netleşmesi ve EYT düzenlemesi öncesi Meclis'e gelmesi beklenmekte.

Geçtiğimiz Ağustos ayında imzalanan toplu sözleşme metninde "Kamu kurum ve kuruluşlarının görüşü alınarak, sözleşmeli personel mevzuatında düzenleme yapılması suretiyle sözleşmeli personelin statülerinin yeniden belirlenmesine ilişkin çalışma, yetkili konfederasyonun katkı ve katılımıyla 2022 yılı içerisinde tamamlanacak" ifadesi yer aldı.

530 BİN SÖZLEŞMELİYİ İLGİLENDİREN ÇALIŞMA
Kamuda çalışan 530 bin sözleşmeliyi ilgilendiren çalışmada özellikle sosyal ve mali hakların kadrolu personel ile eşitlenmesi söz konusu.

İşte çalışma taslağının içerisindeki bazı düzenlemeler:

Görevde yükselme sınavlarına girme
İzin haklarının devretmesi
Yönetici pozisyonlarında istihdam etme
Kurumlar arası yer değişikliği hakkı

SON KARARI CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VERECEK
Burada Çalışma Bakanlığı ile sendikalar arasında müzakereler sonucu yeni alternatifli taslaklar hazırlanacak. Taslak konusunda son kararı 3600 ek göstergede olduğu gibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verecek. Erdoğan'ın onayı sonrası çalışma kamuoyuna duyurulacak.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön