EYT'de son dakika gelişmesi: Yeni harita resmen belli oldu! EYT yasası ne zaman çıkacak? İşte son durum Haziran 2022!
Milyonlarca kişinin merakla beklediği EYT'de son dakika gelişmesi yaşandı. Peki EYT düzenlemesinde sözleşmeli memura hangi haklar verilecek? İşte EYT'de yol haritası ve merakla beklenen o tarih...
EYT İÇİN YENİ FORMÜL ORTAYA ÇIKTI
9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanların emeklilik için yaş şartı dışında kadın ise 20, erkek ise 25 yılı, işe giriş tarihine göre de 5000 ile 5975 gün primi tamamlaması gerekli. Söz konusu EYT düzenlemesiyle prim ve yıl şartlarını tamamlayanlara emeklilik yolunun açılması beklentisi de var.
Gündeme gelen yeni formüllere göre; erkeklerin 25, kadınların da 20 yıllık primi tamamlamaları durumunda emekli olmaları söz konusu olacak. Söz konusu bu formülün saf biçimiyle uygulanması durumunda EYT'liler bu formül ile yaşa bakılmadan emekli olabilecek.
Burada emeklilik için şartlar 9 Eylül 1999 tarihi öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamak, erkeklerde 25 yıl yani 9.000 gün primi, kadınlarda ise 20 yıl yani 7.200 prim günü tamamlamış olması yeterli oluyor.
Fakat bu formülün dışında ayrı bir yaş şartı aranması da gündemde bulunuyor. Örnek olarak erkeklerde 52 yaş, kadınlarda 50 yaş şartının 9.000 ve 7.200 gün formülüyle birleştirilmesi gibi. Detaylar önümüzdeki Temmuz'dan sonraki yapılacak çalışmada netleşecek.
PRİMLER YETMİYORSA
Burada iki seçenek ön plana çıkıyor. İlki bu vatandaşların primlerini tamamladıklarında emeklilik hakkına sahip olmaları. İkincisi de primlerini borçlanma yöntemleriyle tamamlamaları. Söz konusu düzenleme çıktıktan sonra vatandaşlar eğer primleri tamam ise emekli olabilecek.
Fakat primi eksik ise de primi tamamlandığında emeklilik hakkına sahip olacak. Ayrıca kadınların doğum, erkeklerin de askerlik borçlanmalarıyla bu primleri tamamlama imkanları mevcut.
BORÇLANMA İMKANI VAR MI?
8 Eylül 1999 tarihi sonrasında sigortalı olup askerlik borçlanmasıyla işe girişi 8 Eylül 1999 tarihi öncesine çekebilenler kendilerinin de EYT'li sayılmasını istiyor. Ayrıca staj sigortasının başlangıç sayılıp sayılmayacağı da merak ediliyor.
Eğer bu imkan sağlanırsa stajını 9 Eylül 1999 tarihi öncesinde yapmış fakat çalışmaya daha sonra başlamış olanlar da EYT kapsamına girebiliyor. Konuyla ilgili bir diğer talep de esnaflarla ilgili. 4 Ekim 2000 tarihi öncesinde oda ve vergi kaydı olup Bağ-Kur kaydı olmayan esnaf da geriye dönük borçlanma istiyor.
YAŞ ŞARTI DÜŞER Mİ?
Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, prim gün sayısını doldurup yaşı bekleyenler için bekleme süresini 2-5 sene düşürmek gibi formüller en güçlü seçenekler arasında bulunuyor. Buna bir yaş sınırı konulması da söz konusu olabilir.
MAAŞ NASIL HESAPLANIYOR?
Milyonlarca kişiyi ilgilendiren emekli maaşı hesabında 3'lü bir sistem uygulanıyor. Söz konusu sisteme göre, 2000 yılı öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası primler için 3 ayrı hesap bulunuyor. Konu ile ilgili tüm kazançlar dikkate alınıyor, aylık bağlama oranları ve güncelleme katsayılarıyla maaşlar belirleniyor. Milyonlarca EYT'linin emekli aylıkları da bu yöntemle hesaplanacak.
MAAŞTAN KESİNTİ OLACAK MI?
Konu ile ilgili aktarılan detaylara göre, bazı Avrupa ülkelerinde bugüne kadar kesintili emeklilik modelleri uygulanmıştı. Buna göre, emekliliğe kalan her yıl için aylıktan belli oranda bir kesinti yapılıyor.
Bu kesintinin yaş dolduğunda kalkması gibi bir durumda söz konusu. Söz konusu bu formüllerin Türkiye'de uygulanıp uygulanmayacağı çalışmalar sonucunda açıklığa kavuşacak.
Milyonlarca EYT’liyi ilgilendiren sıcak gelişme!
Milyonların beklediği EYT için tarih netleşti! EYT'de son durum ne?