15 / 05 / 2024

EYT'de son viraj! Bakan Bilgin bunu ilk defa duyurdu! İşverenler ve EYT'liler hemen bakın!

EYT'de son viraj! Bakan Bilgin bunu ilk defa duyurdu! İşverenler ve EYT'liler hemen bakın!

EYT düzenlemesine yönelik çalışmalar sürerken, işverenler ile düzenlemeden faydalanacakların aklına birçok soru geldi. Çalışmaya devam edecek emeklilerin ne yapacağı merak ediliyor. İşte ayrıntılar ve Bakan Bilgin'in konu ile ilgili açıklamaları...



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, aralık ayında çözülmesi beklenen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Milliyet'te yer alan habere göre; Bakan Bilgin, konuya ilişkin "EYT için net tarih 8 Eylül 1999. Yıpranma hakkı, doğum ve askerlik borçlanmaları olsa bile işe başlangıç tarihi geriye çekilemez. Bunlar ancak eksik prim gün sayısını tamamlamak üzere yapılır" ifadelerini kullandı ve o eksik kalan prim gün sayısının telafi edileceğini belirtti. Ancak bu durumun işe başlangıcı geri çekmeyeceğini vurguladı.

Bilgin, işverenin emekli olan işçiyi çalıştırması halinde devlete normal çalışandan daha fazla prim ödediğini dile getirerek, işverenler 5 puanlık farkın ortadan kaldırılmasını istediklerini söyledi. 

Bu primi aşağı çekerek eşit seviyeye getireceklerine vurgu yapan Bakan Bilgin, "Yani işverene sen EYT’li olan bu çalışanını atma, çalıştır. Biz sana sosyal güvenlik destek primi vereceğiz" açıklamasında bulundu. 

EYT de son viraj! Bakan Bilgin bunu ilk defa duyurdu! İşverenler ve EYT liler hemen bakın!

Diğer taraftan kıdem tazminatı ile ilgili açıklamalarda bulunan Vergi Uzmanı Muhammet Bayram da konuya ilişkin "Kıdem tazminatı normal şartlarda her yıl başında işverence fona ayrılması gereken bir tutardır. Uygulamada hiçbir işveren bu fonu ayırmıyor" ifadelerini kullanarak, emeklilik günü geldiğinde şartlar sağlanıyorsa kişinin emeklilik hakkı olduğunun altını çizdi ve işverenin de bu kıdem tazminatını ödeme zorunluluğu olduğunu dile getirdi. 

EYT çerçevesinde toplu bir emeklilik söz konusu olduğu için işverenlerin toplu şekilde kıdem tazminatı ödemek zorunda kalacaklarına dikkat çeken Bayram, "Şu anda enflasyonist ortamın yavaşladığını görsek de finansal erişimde bazı zorluklar bulunuyor" diye konuştu. 

EYT de son viraj! Bakan Bilgin bunu ilk defa duyurdu! İşverenler ve EYT liler hemen bakın!

İŞVERENE KREDİ DESTEĞİ VE TAKSİT İMKANI 

Bu çerçevede işverenlerin devletten istekleri olduğunu belirten Bayram, "Kıdem tazminatının ödenebilmesi için bankalarda kredi desteği ya da bizim görüşümüze göre EYT ile ilgili çıkacak kanuna bir madde eklenerek kıdem tazminatı sadece bu sefere mahsus ödemesinin yasal taksitlere bölünme imkanı sağlanabilir" açıklamasında bulundu ve buna ilişkin bir düzenleme beklendiğini vurguladı. 

Altında ibreler yeşili gösteriyor! Altını olanlar sakın bakmadan geçmeyin! Canlı altın fiyatları 25 Kasım 2022

Tapu sahipleri dikkat! 5 gün sonra sona erecek! Yapmayan yandı!

Benzine indirim geldi! Akaryakıtta fiyatlar peş peşe değişti! Opet, BP, PO, Total 25 Kasım 2022 fiyat listesi...


Geri Dön