15 / 05 / 2024

EYT'de son viraj! Prim gün sayısı ve hizmet yılı eksik olanlar şimdi bakın! Tüm detaylarıyla duyuruldu!

EYT'de son viraj! Prim gün sayısı ve hizmet yılı eksik olanlar şimdi bakın! Tüm detaylarıyla duyuruldu!

EYT düzenlemesinde sona yaklaşılmasıyla beraber vatandaşlar akıllarındaki soruların yanıtlarını araştırıyor. İşte EYT düzenlemesine ilişkin merak edilen her şey...



Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Noyan Doğan, EYT ile ilgili merak edilenleri anlattı. Noyan Doğan, EYT düzenlemesine ilişkin en çok merak edilen soruları cevapladı. 

1. EYT'den kimler yararlanabilecek? 

İlk sigortalı olduğu tarih 1999 Eylül'den önce olanlar EYT'den yararlanabilecek. 

4/A statüsünde (SSK’lı) sigortalı olan kadın çalışanların 20 yıllık sigortalılık süresi ve 5 bin prim gün sayısını tamamlamaları gerekiyor. Erkek çalışanların ise 25 yıllık sigortalılık süresini ve 5 bin prim gün sayısını tamamlaması gerekiyor. 

Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan Bağ-Kur’lu (4/B) kadın çalışanlar 7200 prim gün sayısını, erkek çalışanlar da 9000 prim gününü tamamlamaları halinde EYT'li olabilecek. 

Yine, Eylül 1999 öncesi sigortalı olan Emekli Sandığı’na bağlı memurlardan (4/C) kadın memurlar 7200 prim gün sayısını, erkek memurlar da 9000 prim gününü doldurduklarında EYT'den yararlanarak emekli olma hakkı elde edecek. 

EYT de son viraj! Prim gün sayısı ve hizmet yılı eksik olanlar şimdi bakın! Tüm detaylarıyla duyuruldu!

2. EYT'de yaş şartı kalkıyor mu? 

EYT düzenlemesinde yaş şartı olmayacak. Prim günü sayısını tamamlayan SSK’lılar, memurlar ve Bağ-Kur’lular yaş şartı aranmadan EYT'den yararlanarak emekli olabilecek. 

3. Borçlanma hakkı tanınacak mı? 

EYT düzenlemesi henüz Meclis gündemine gelmediği için bu durum henüz netleşmedi. 

Ancak SSK, Bağ-Kur kapsamındakiler için sigortalı girişten önceki borçlanmaların niteliği ne olursa olsun hizmet borçlanmasının, başlangıç tarihini geri çekeceği gündeme geldi. Borçlanma hakkı tanınması sık sık gündemde yer alıyor.

EYT de son viraj! Prim gün sayısı ve hizmet yılı eksik olanlar şimdi bakın! Tüm detaylarıyla duyuruldu!

4. Doğum borçlanması emeklilik tarihini öne çeker mi? Eylül 1999'dan sonra sigorta başlangıcı olan kadın çalışan doğum borçlanması yaparak sigorta başlangıcını 1999 Eylül öncesine çekebilir mi? 

Bu durum söz konusu değil. Doğum borçlanması; doğumdan önce sigorta girişi olan kadın çalışanlar için tanınan bir hak. Bu şekilde, prim gün sayısı eksik olan kadın çalışanlar, doğum sonrası çalışamadığı süreleri borçlanarak, bu sürelerdeki eksik prim gün sayılarını tamamlayabilir ancak işe giriş tarihi öne çekilmez. 

EYT de son viraj! Prim gün sayısı ve hizmet yılı eksik olanlar şimdi bakın! Tüm detaylarıyla duyuruldu!

6. Pandemide kısa çalışma ödeneği alanlar EYT’den yararlanmak için  borçlanarak, eksik prim gün sayılarını doldurabilir mi? 

Kovid-19 pandemisinde hem kısa çalışma ödeneği alanların hem de nakdi ücret desteğinden yararlananların bu zamanlarda sigorta primlerinin yatmaması nedeniyle emeklilikleri uzadı. 

İş kanunu, kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği süresince ödenmeyen primler için çalışanlara bu primleri borçlanarak ödeme fırsatı tanımıyor. Yani, bu süreler borçlanılarak, prim gün sayısının tamamlanması mümkün değil. 

7. Prim gün sayısı ya da hizmet yılı eksik olanlar düzenlemeden yararlanabilecek mi? 

Evet, yararlanabilecek. Bu çerçevede,  prim gün sayısı ya da çalışma süresi eksik olanlar; çalışma yılını doldurduklarında veya eksik prim gün sayılarını tamamladıklarında yani şartları yerine getirdiklerinde EYT’den yararlanarak emekli olabilecek.

Şöyle ki, Eylül 1998'de işe başlayan erkek sigortalı çalışanın 25 senelik çalışma süresi 2023 Eylül'de bitiyor. Bu sebeple bu çalışan prim gün sayısı eksik değilse EYT düzenlemesinden 2023 Eylül'de yararlanacak ve emekli olacak. 

EYT’de kıdem tazminatı krizine çözüm! Bakan Nebati işveren için atılacak adımları açıkladı

3600 gün prim ile emekli olmak mümkün! SSK ve Bağ-Kur'lular için bütün hesaplamalar yapıldı

Polis, bekçi, öğretmen, hemşire... Memur Ocak zammı peş peşe hesaplandı! Herkes şimdi zamlı maaşlara baksın! 

Aralık 2022 evde bakım parası ödemelerinde son dakika müjdesi! Paralar tek tek hesaplara yatıyor! Almayı sakın unutmayın

 


Geri Dön