30 / 04 / 2024

EYT'de staj ve çırak mağdurlarına müjde! Gözler kritik gelişmede

EYT'de staj ve çırak mağdurlarına müjde! Gözler kritik gelişmede

Emeklilik için prim ve hizmet süresinin tamamlanması şartının getirilmesi ve yaş şartının kaldırılması ile emekli olmayı bekleyen çıraklık ve staj yapmış kişiler ise mağdur olduklarını ifade ediyorlar. Gözler meclisin açılmasının ardından bu konuda atılacak adımlara çevrilmiş durumda.



EYT kapsamında milyonlarca kişiye emeklilik müjdesi verilirken, gözler çıraklık yapmış olanlara döndü. Beklenen gelişmeler hayata geçerse, çıraklık sigortası girişi olan kişiler, belirli dönemler için borçlanma yapma imkanı olmuş olacak. Borçlanma sayesinde, çıraklık süreleri uzun vadeli sigorta kolları için prim ödemiş gibi kabul edilecek ve işe başlama tarihleri geriye doğru çekilecek.

Mevcut düzenlemelere göre, çıraklık ve staj süreleri için sağlık ve iş kazası sigortası ödeniyor ama emeklilik için gereken primler bu sürede yatırılmamakta. Bu nedenle çıraklık ve stajerlik dönemleri, emeklilik hesaplamalarında sayılmamakta.

2 İSTİSNA VAR
Avukatlar, sigortalı olmaksızın ilk 6 ayı mahkemelerde, kalan 6 ayı da avukat yanında olmak üzere toplam 1 yıl staj sürelerini borçlanabilirler.

Staj yapmış anneler, çıraklık veya staj sonrası dünyaya gelen çocukları için borçlanma yapabilirler.

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in yaptığı açıklama, çıraklık yapmış kişileri heyecanlandırdı. Bilgin, stajın bir mağduriyet olmadığını belirtti ve stajerlerle iş akdi yapılmadığını ve bu nedenle emeklilik primlerinin ödenmediğini söyledi. Ancak çıraklık durumunun farklı olduğunu söyleyerek çıraklık için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

GÖZLER MECLİS'E ÇEVRİLDİ
Gözler meclisin açılmasının ardından bu konuda atılacak adımlara çevrildi. Bu kişilere düzenleme kapsamında borçlanma imkanı verilmesi gündeme gelebilir. Eğer beklenen düzenleme hayata geçerse, çıraklık süreleri sigorta süreleri olarak sayılır, işe başlangıç tarihleri geriye çekilebilir.

Düzenlemeden faydalanmak için geçmişte çıraklık yapmış olmak yetmeyecek, çıraklık sigortası yapılmış ve primleri yatırılmış kişiler düzenlemeden yararlanabilecek. Bu sayede EYT yasası kapsamına girebilecekler.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön