30 / 04 / 2024

EYT'den emekli olacaklar dikkat! Kısa çalışma ödeneği alanlar için sevindiren gelişme

EYT'den emekli olacaklar dikkat! Kısa çalışma ödeneği alanlar için sevindiren gelişme

EYT düzenlemesinin hayata geçmesi bekleniyor. Kısa çalışma ödeneği ile nakdi ücret desteğinden yararlanan sigortalılar, SGK’ya eksik bildirilen günleri tamamlayabileceği öğrenildi. Uygulamanın nasıl olacağı ise önümüzdeki günlerde belli olacak. İşte tüm ayrıntılar...



EYT Başvuru Şartları Nelerdir?
Genel olarak yaş nedeniyle emeklilik hakkı kazanamayan kişilerin yararlanabileceği EYT şartları şu şekilde sıralanıyor:

●    Kişinin 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta kaydının bulunması
●    5 bin gün prim ödemesinin eksiksiz olarak gerçekleştirilmesi
●    Kadınlar için 20, erkekler içinse 25 yıl olan sigortalılık süresinin tamamlanması

EYT emeklilik şartları olarak nitelendirilen maddeleri tam olarak karşılayan kişiler, e-Devlet Kapısı üzerinden kendilerine tanınan haklardan faydalanmak için başvuru yapabiliyor. Gelir/aylık ödenek talep belgesinin verilmesi seçeneğine tıklanması, e-Devlet aracılığıyla yapılan başvurularda ilk adımını oluşturuyor. Ardından yönlendirme yapılan sayfada bulunan yeni başvuru sekmesi üzerinden ilerlenerek başvuru işlemi tamamlanabiliyor. Yoğunluk nedeniyle e-Devlet üzerinden gerekli işlemleri gerçekleştiremeyenler, başvurularını Sosyal Güvenlik Kurumu şubeleri vasıtasıyla da yapabiliyor. 

EYT Ne Zaman Çıkacak?
Emeklilikte yaşa takılanlar için hazırlanan kanun değişikliği, T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 28 Aralık 2022 tarihinde duyuruldu. Ocak 2023 itibarıyla yürürlüğe gireceği tahmin edilen kanun değişikliği ile EYT şartlarına uyan tüm kişiler gerekli işlemleri yerine getirdikleri takdirde emeklilik başvurusunda bulunabilecekler. Üstelik emeklilikte yaşa takılanlar, kıdem tazminatlarını mevcut sisteme göre alacak. Bu kapsamda EYT’li kişilere, her bir çalışma yılı için 30 günlük brüt ücret tutarında tazminat ödeme yapılacak.

EYT ile ilgili yasal düzenlemenin duyurulmasının ardından cevabı merakla beklenen sorulardan biri daha yanıt buldu. Yani emeklilikte yaşa takılanlar ne kadar maaş alacak konusu özelindeki soru işaretleri ortadan kalktı. EYT özelinde emekli maaşı miktarı, kişiye özel olacak. Başvuru yapıldığında 1999 yılı öncesi, 1999-2008 yılları arası, 2008 yılı sonrası olmak üzere üç dönem için ayrı oranlarla maaş hesaplaması yapılacak. Ortaya çıkacak sonuca göre kişilere ödenecek aylık maaş tutarı belirlenecek.

EYT Borçlanma Hükümleri Nelerdir?
Yeni yürürlüğe girecek olan EYT düzenlemesi, İş Kanunu’nda yer alan borçlanma hükümlerinde herhangi bir değişikliğe neden olmayacak. Uzun vadeli sigorta öncesinde yapılan askerlik ve staj, sonrasında ise doğum gibi durumlar nedeniyle borçlanma hakkı kullanılarak sigorta başlangıcı öne çekilebilecek. Yani daha açık bir ifade ile kadınlarda doğum, erkeklerde ise askerliğe ek olarak doktora öğrenimi, tıpta uzmanlık, avukatlık stajı süreleri, kısmi çalışılan aylara ait eksik günler daha önceden olduğu gibi borçlanılabilecek. 

Borçlanma hükümleri, emeklilikte yaşa takılanlar kapsamındaki kişiler tarafından da kullanılabilecek. Düzenleme sonrasında EYT kapsamında emekli olmak isteyen; ancak belirli miktarda prim gününe ihtiyaç duyanlar doğum ve askerlik borçlanması yapabilecek. Böylece eksik prim gün sayılarını tamamlayarak kendilerine tanınan emeklilik hakkından yararlanabilecekler. Bu koşul dışında farklı sigortalılık statüsünde ödenen primler de birleştirilebilecek. Dolayısıyla toplam hizmet süresi üzerinden emekli olunabilecek.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön