02 / 05 / 2024

EYT’den emekli olamayana müjde geldi! Hayaller gerçek oluyor!

EYT’den emekli olamayana müjde geldi! Hayaller gerçek oluyor!

EYT’den faydalanamayan yurttaşlar, yeni emeklilik sistemi için gelecek açıklamaları yakından takip ediyor. Kademeli emeklilik konusunun gündemde olduğu konuşulan konular arasında yer alıyor. İşte son gelişmeler...



EYT’yle beraber emeklilik hakkını kazanan 5 milyonu aşkın vatandaşa ek olarak, Türkiye'de emeklilik sisteminin yeni adımların atılmasına ilişkin çalışmalar sürüyor. Bu doğrultuda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, konuya yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

Kademeli emeklilik sistemi, SSK'lıların belirli bir yaşa ve prim sayısına ulaşmasının ardından kademeli bir şekilde emekli olmasını sağlayan bir sistemdir. Koşullar, çalışanın sigorta türüne ve başlangıç tarihine bağlı olarak farklılık gösterebiliyor.

EYT’den emekli olamayana müjde geldi! Hayaller gerçek oluyor!

Sabah gazetesinin haberine göre, kademeli emeklilik, çalışan vatandaşlara daha erken emekli olma imkânı verirken, emekli aylıklarında düşüş yaşanabileceği gibi dezavantajları da beraberinde getirmesi söz konusu.

Kademeli emeklilik koşulları aşağıdaki gibidir:

  • SSK'lı kadınlar: 20 sene sigortalı olma süresi ve 5 bin-5975 arası prim günü

  • SSK'lı erkekler: 25 sene sigortalı olma süresi ve 5 bin-5975 arası prim günü

  • BAĞ-KUR'lu kadınlar: 7200 prim günü

  • BAĞ-KUR'lu erkekler: 9 bin prim günü

  • Emekli Sandığı'na tabi kadınlar: 7200 prim günü

  • Emekli Sandığı'na tabi erkekler: 9 bin prim günü

Diğer taraftan, EYT çerçevesinde tarım işçileri, 8 Eylül 1999 tarihi ve öncesinde sigortalı olanlar olmak şartıyla, 15 sene sigortalılık süresi ve 3600 prim ödeme günü şartını sağladıklarında emeklilik hakkını elde edebiliyor.

İşte konuya ilişkin merak edilen diğer detaylar...


Geri Dön