29 / 06 / 2024

EYT'den emekli olanlara emlak vergisi muafiyeti müjdesi!

EYT'den emekli olanlara emlak vergisi muafiyeti müjdesi!

Emeklilere 200 metrekareden küçük tek bir ev için emlak vergisi muafiyeti uygulanıyor. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında emekli olanlar bu muafiyetten nasıl yararlanacak?



Emeklilere 200 metrekareden küçük tek bir ev için emlak vergisi muafiyeti uygulanıyor. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, bina ve araziler için emlak vergisi peşin ya da taksitle ödeniyor. Birinci taksit ödemesi ve peşin ödeme 1 Mart-31 Mayıs tarihleri arasında yapılıyor. İkinci taksit ödemeleri de 30 Kasım tarihine kadar ödeniyor. Ayrıca yine verilen detaylara göre, emlak vergisinin süresi içinde ödenmemesi halinde aylık yüzde 2.5 gecikme cezası da veriliyor. 

Posta'da yer alan habere göre, ayrıca ilk sene için vergi tutarı kadar vergi ziyaı cezası ile ikinci derece usulsüzlük cezasından tutar olarak yüksek olanı, izleyen seneler için de vergi ziyaı cezası kesiliyor. Ayrıca yine verilen bilgilere göre, diğer vergilerden farklı olarak emlak vergisinde pişmanlık hükümlerinden faydalanılamıyor.

EYT den emekli olanlara emlak vergisi muafiyeti müjdesi!

TEK BİR MESKEN İÇİN GEÇERLİ KURAL 

Emlak Vergisi Kanunu’na göre; hiçbir geliri olmadığını belgelemiş olanların, gelirleri sosyal güvenlik kurumlarından almış oldukları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içerisinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranları da sıfıra iniyor. 

Ayrıca yine verilen bilglere göre, hisse ile bile olsa birden fazla konuta sahip olanlar muafiyetten faydalanamıyor. Gelir getirmeyen iş yeri, arsa ve araziye sahip olmak emlak vergisi muafiyetinden faydalanmaya engel değil.

EYT den emekli olanlara emlak vergisi muafiyeti müjdesi!

EKSTRA GELİR VARSA BUNLARA DİKKAT! 

Paylaşılan detaylara göre, söz konusu vergi muafiyeti, Mart'ta çıkan EYT yasasından faydalanan 100 binlerce vatandaşı da ilgilendiriyor. 3 Mart tarihi itibarıyla emekli olmaya hak kazanan EYT’liler gelecek seneden itibaren emlak vergisi muafiyetinden faydalanacak.

Söz konusu bu muafiyetten faydalananların; hizmet karşılığı elde edilmiş olan ücret geliri, ticari, sınai ve mesleki faaliyet geliri, tarımsal faaliyet geliri, menkul ve gayrimenkul geliri, faiz ve temettü geliri ya da benzeri bir gelirinin olmaması gerekli. Eğer böyle bir gelir varsa bu sene için 70 bin TL'nin altında olmalı. Gelecek sene bu sınır 150 bin TL'ye yükselecek.

KENDİSİ OTURMAK ZORUNDA MI? 

Yine verilen bilgilere göre, emlak vergisi muafiyetinden faydalanmak için konutta bizzat oturma şartı aranmıyor. Verilen detaylara göre, brüt 200 metrekareyi geçmeyen konutunu kiraya vermeden boş tutanlar, kiraya vermiş olup kendisi kirada oturanlar söz konusu bu muafiyetten faydalanabiliyor. Yazlık konut olan emekliler mesken olarak kullandıkları konut için muafiyetten faydalanamıyor. Çünkü tek konut kuralı var. Yazlıktan başka konutu olmayan emekliler sürekli burada ikamet ediyorsa vergi muafiyetinden faydalanır.
 


Geri Dön