06 / 05 / 2024

EYT'li milyonlarca kişiye şok! Borçlanma, staj sigortası, eksik prim... Yeni detaylar peş peşe duyuruldu!

EYT'li milyonlarca kişiye şok! Borçlanma, staj sigortası, eksik prim... Yeni detaylar peş peşe duyuruldu!

EYT ile ilgili merak edilen pek çok detay bulunuyor Peki staj süresi borçlanılarak emekliliğe sayılabiliyor mu? İşte EYT ile ilgili o son dakika detayları...



EYT düzenlemesi Eylül 1999 öncesi sigortalı olup da bu tarihte sosyal güvenlik sisteminde yapılan değişiklikle sigortalılık süresi ve prim gün sayısına ek olarak emeklilik için yaş şartı getirilmesi sebebiyle emekli olamayanları kapsayacak. 

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; ilk sigorta başlangıç tarihi 1999 eylül ayı öncesi olan ve çalışma yılını, prim gün sayısını tamamlayan fakat yaş şartı sebebiyle emekli olamayanlara yönelik bir düzenleme hayata geçirilecek.

EYT li milyonlarca kişiye şok! Borçlanma, staj sigortası, eksik prim... Yeni detaylar peş peşe duyuruldu!

EYT'den yararlanmak için eksik primler borçlanarak tamamlanabilir mi? 

EYT’ye yönelik tartışmalar devam ederken, düzenlemeden faydalanmak isteyen milyonlarca vatandaşın heyecanlı bekleyişi sürüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin kısa süre önce yaptığı açıklamasında prim düzenlemesine değinerek, "EYT için net tarih 8 Eylül 1999. Yıpranma hakkı, doğum ve askerlik borçlanmaları olsa bile işe başlangıç tarihi geriye çekilemez. Bunlar ancak eksik prim gün sayısını tamamlamak üzere yapılır" ifadelerini kullandı. Bakan Bilgin, bu gibi durumların eksik kalan prim gün sayısını telafi edeceğini belirtti. 

Staj süresi borçlanılarak, emekliliğe sayılabiliyor mu? 

Staj sigortasının başlangıç sayılıp sayılmayacağı da merak edilenler arasında yer alıyor. Bunun için borçlanma imkanı talepleri var. Bu durumda, stajını 9 Eylül 1999 öncesinde yapan fakat çalışmaya daha sonra başlamış olanlar da EYT'den yararlanabilecek.

EYT li milyonlarca kişiye şok! Borçlanma, staj sigortası, eksik prim... Yeni detaylar peş peşe duyuruldu!

Bir diğer talep de esnaflara ilişkin. 4 Ekim 2000 öncesinde oda ve vergi kaydı olup Bağ-Kur kaydı olmayan esnaf geriye dönük borçlanma istiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, önceki açıklamalarında stajyerlerle ilgili bir düzenlemeye değinmişti ancak son yaptığı açıklamasında stajyerlerin ayrı bir düzenlemeye konulacağını dile getirdi. 

Stajda geçen süreler emeklilik için borçlanılamıyor çünkü kanun bu duruma izin vermiyor. Staj süresinin borçlanılarak, emeklilik hesabına katılması için kanuni bir düzenleme gerekli. 

Ancak doğum yapan kadın çalışanların, staj süreleri emeklilikte hesaba katılıyor.

Hesaplara her ay 1250 lira yardım parası yatacak! Aralık ayı aile destek ödemesi yattı mı?

'Başkasına ait tapuyu nasıl sorgulayabilirim' diyenler dikkat! Başkasına ait tapu sorgulama nasıl yapılır? Hemen bakın!

Motorine 69 kuruş indirim geldi! Son dakika! İşte Total, PO, BP, Opet 6 Aralık 2022 fiyat listesi


Geri Dön