18 / 07 / 2024

EYT'liler bu habere çok üzülecek! Bu şartları yapmayanlar emekli olamayacak

EYT'liler bu habere çok üzülecek! Bu şartları yapmayanlar emekli olamayacak

Emekli olma koşullarını tamamlayamayanlar için yeni bir ayarlama düzenlendi. Bu vatandaşlara toplu ödeme imkanı sağlanacak ve başvuru aşaması için SGK ile iletişime geçilmeli.  Hangi vatandaşların toplu ödeme alabileceği hususunda açıklama yapıldı.




Sigortalıların varsa hizmet borçları ve isteğe bağlı sigorta primleri ölüm ve ihtiyarlık toptan ödemelerine dahildir. Fakat, kısa vadeli sigorta kolları ve genel sağlık sigortası primleri toptan ödeme şekliyle verilmez. Vefat eden sigortalının hak sahiplerine ölüm maaşı verilebilmesi için en az 1800 gün malullük, ihtiyarlık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmaları lazım. 4/1-(a) sigortalıları için ise her türlü borçlanma zamanları hariç olmak üzere en az 5 sene sigortalı olup, toplam 900 gün malullük, itiyarlık ve ölüm sigortaları primi verilmiş koşulu bulunuyor. Bu koşullar sağlanmadığı halde, ölüm maaşı alamayan hak sahipleri başvuru yaparak prim bedellerini toplu olarak iade alabilirler. Güncelleme işlemleri yapılırken, başvuru tarihinden geriye doğru geçen seneler için güncelleme katsayısı ile hesaplama yapılır.

EYT liler bu habere çok üzülecek! Bu şartları yapmayanlar emekli olamayacak

5510 sayılı Yasaya göre hizmetleri toptan verilen vatandaşlar, tekrardan malullük, ihtiyarlık ve ölüm sigortaları primi verilmeye başladıklarında, evvelki toptan ödemenin tarihinden yazılı olarak başvurarak aradaki zaman için güncelleme katsayısı ile hesaplanacak bedeli ödeyerek hizmetlerini ihya edebilirler. Ödeme olmaması halinde bu zamanlar emeklilik hizmeti kapsamına girmez. Başvuru akabinde hesaplama yapılır ve tebliğ tarihini 
takip eden ayın sonuna kadar ödeme gerçekleştirilir.

4A'lılar için 2008'den evvel hem işçi hem de işveren primleri, 2008'den sonra ise sadece işçi primleri geri ödenmektedir. Fakat 4B'liler tarih ayırımı olmadan ödemelerini geri alabilirler. Geri verilecek primler sadece malullük, ihtiyarlık ve ölüm sigortaları için ödenmiş olan primleri kapsar.

2008 sonrası sigortalılar dikkat! 5 yıl erken emekli olabilirsiniz

Ziraat Bankası'ndan müjdeli haber geldi! 2000 TL’lik hediyeler hesaplara yatırıldı.. Hemen kontrol edin

Bakanlık müjdeyi verdi! Borcunuzu devlet ödeyecek


Geri Dön