17 / 05 / 2024

EYT'liler bu habere dikkat: Eksik gün için sadece 3 seçenek var

EYT'liler bu habere dikkat: Eksik gün için sadece 3 seçenek var

EYT'de prim günü eksik olan vatandaşlar için 3 seçenekli yol haritasının detayları haberimizde.



Örneğin, 24 Kasım 1989 ile 23 Mayıs 1991 arasında işe başlayan erkek çalışanın 25 yılla birlikte 5450 prim gününü tamamlaması gerekiyor. Bir diğer örnekte 24 Mayıs 1995 ile 23 Mayıs 1996 arasında işe başlayan kadın çalışanın da 20 yılını dolduran kadın çalışanın da 5825 prim gününü doldurması gerekiyor.

Bu süreyi tamamlayamayanlar prim gününü doldurarak emekli olabilecek. Diğer yandan 24 Mayıs 1999 ile 8 Eylül 1999 arasında işe başlayanlardan ise 5975 primi gününü tamamlamaları istenecek.

Yasa teklifinde değişikliğe gidilmezse emekliliği bekleyenlerin önemli bölümü prim günlerini 5975'e tamamlamak durumunda kalacak.

İlave borçlanma hakkı olanlar bunu kullanabilecek.

1- PRİM BORÇLANMASI YAPABİLİRSİNİZ

Askerlik, doğum, avukatlık stajı gibi borçlanmaya konu süreleri bulunan kişiler borçlanarak eksiklerini kapatabilir. Borçlanarak gün sayısını artıracak kişilerin ödemesi gereken en düşük tutar 106.8 TL'dir.

2. İSTEĞE BAĞLI SİGORTALI OLMAK MÜMKÜN

Prim günü eksiği olan kişinin eksik günlerini tamamlamasının bir diğer yolu da isteğe bağlı sigortalı olmaktır. 180 gün eksiği bulunan bir kişi isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek bu eksiğini tamamlayabilir. İsteğe bağlı sigortalıların ödedikleri primler Bağ-Kur'a sayılmaktadır. Dolayısıyla bu kişilerin de 1.261 gün kuralına dikkat etmesi gerekmektedir.

3. ÇALIŞARAK DA DOLDURABİLİRSİNİZ

Eksik gününü çalışarak dolduranlar ise SSK'lı prim gün sayısını artırmış oluyorlar ve primlerin sigortalı payı ücretlerinden kesildiği için ceplerinden ayrıca bir para çıkmıyor.

EDİTÖR NOTU: Bu haber 1 Şubat 2023 tarihinde saat 22.49'da yazılmıştır. An itibarıyla dolar kuru 18.80 Türk Lirası, Euro 20,44 Türk Lirası, altının gramı ise bin 165 Türk Lirası değerinde.

EYT'de şartlar belli oldu! İşte Meclis'e gelen kanun teklifi!

İslam Memiş, altında yeni rekor için tarih paylaştı!

Benzin ve motorine yeni bir indirim mi geliyor? O firma elini taşın altına koydu!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön