21 / 05 / 2024

EYT'liler bu habere hemen bakın! Bir müjde daha geliyor

EYT'liler bu habere hemen bakın! Bir müjde daha geliyor

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamında, 1 milyon 300 bin kişinin emeklilik başvurusu uygulamaları halen sürerken, 250 bin kişinin emeklilik uygulamaları nihayete ermiş duurmda.Bu süreçte merak edilen hususlardan biri de EYT aşamasında işten çıkışlar ve işe dönüşlerin nasıl olacağıdır. İşte det



EYT'Lİ ÇALIŞANLARA ZAMLI MAAŞ

Asgari ücret net 8 bin 506 lira iken, emekli asgari ücretliler 638 TL aylıklarında yükseliş olacaktır. Asgari ücretin üstünde bir ücret rakamı alanların aylıklarında da artış daha çok olacaktır.

EYT sürecinde işten çıkışlar ve işe dönüşler hususunda bir diğer soru işareti de, emeklilik akabinden işyerinde çalışanların işverenlerine karşı haklarının neler olduğudur.

 Bu hususta Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, İş Kanunu ve Sosyal Güvenlik Kanunu gibi yasal düzenlemeler işçilerin haklarını muhafaza etmektdir.

EYT liler bu habere hemen bakın! Bir müjde daha geliyor

İl olarak söylemek gerekir ki, işverenler EYT'li çalışanların emeklilik sonrası işe dönüşlerine mani olamazlar. İşverenler, emekli olan çalışanların işe dönüşlerine mani olmak veya dezavantajlı hale getirmek amacıyla herhangi bir işlem yapamazlar. Ayrıca, emeklilik akabinde işe dönüşlerde, işverenlerin ilk olarak EYT'li çalışanları tercih etme mecburiyeti de bulunmamaktadır.

Ancak, işe dönüşlerde dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da, emekli olan çalışanların işe dönüşleri sırasında sağlık kontrollerinin olmasıdır. İşverenler, emekli olan işçilerin sağlık kontrollerini yaptırmalarını talep edebilirler. Bu kontroller, işverenin işyerindeki öteki işçilerin sağlığını muhafaza etmek amacıyla yapılabilir.

EYT'liler bu habere hemen bakın! Bir müjde daha geliyor


Geri Dön