04 / 05 / 2024

EYT’liler dikkat! Alacağınız maaş böyle hesaplanacak!

EYT’liler dikkat! Alacağınız maaş böyle hesaplanacak!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayının ardından emeklilik için gün sayan milyonlarca vatandaş EYT’den emekli olmak için dilekçelerini vermeye başladı. Peki EYT’den emekli olacakların maaşları nasıl hesaplanacak?



EYT’de 5 milyondan fazla memurun ek gösterge sorunu, ile ilk aşamada 2,5 milyon vatandaşı  kapsayan EYT konusu Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatının ardından, meclisin yoğun çalışması sonucu çıkarılmıştı.

HAKLARI KORUNACAK

Bunun yanında EYT’liler kıdem tazminatları ve maaş ödemesinde de diğer emeklilerle aynı şartlara sahip olacak. Kıdem tazminatları ödemesi için işveren uygun kredi imkanı sağlanacak ve ayrıca emekli olup çalışmaya devam edecek EYT’liler için işverene 5 puanlık bir prim desteği verilecek.

Toplamda 5 milyona yakın kişinin emeklilik hakkına kavuştuğu EYT’de, zorunlu bir başvuru süresi yer almıyor ve prim günü ve çalışma yılı şartını yerine getirenler, istedikleri tarihte başvurusunu yapabiliyor.

İLK MAAŞ BİR AY SONRA

EYT’den ilk aşamada 2 milyonu aşkın kişi hemen emekli olurken, kapsama giren ancak prim gün ya da yıl şartını henüz doldurmamış olanlar, kademeli olarak emekli edilecek.

Mart ayı içinde başvurusunu tamamlamış olan EYT’liler, işlemlerinin onaylanmasıyla birlikte ilk emekli maaşını 1 ay sonrasına denk gelen Nisan ayından itibaren almaya başlayacak.

EYT’liler dikkat! Alacağınız maaş böyle hesaplanacak!

MAAŞ HESAPLAMASINDA BU TARİHLERE BAKILACAK

EYT’den emekli olmak için başvuru yapanların maaş hesaplamasında dikkate alınacak tarihler ise şöyle;

1999 yılının öncesi,

1999 yılı - 2008 yılı arasında kalan dönem

2008 yılı sonrası olmak şartıyla 3 ayrı hesaplama yapılacak.

Yukarıdaki dönemlerde yapılan hesapların birleştirilmesiyle birlikte emeklinin alacağı maaş da belirlenmiş olacak.  Maaş hesaplamasında 1999 öncesindeki gün ve kazançlar göz önüne alınacak ve aylık bağlama oranı ile çarpımı yapılacak. Çıkacak olan bugünün değerlerine göre güncellenecek.

İş arayanlar, mutlaka başvurun! O belediye onlarca yeni eleman alacak!

Dolar alacaklar dikkat! Nefesler tutuldu! Bu tarihten önce alanlar çok kârlı çıkacak!

Dolar alacaklar dikkat! Nefesler tutuldu! Bu tarihten önce alanlar çok kârlı çıkacak!


Geri Dön