17 / 05 / 2024

EYT'liler dikkat! EYT yasası 2023'te çıkacak mı? SSK, BAĞKUR emeklilik şartları son dakika!

EYT'liler dikkat! EYT yasası 2023'te çıkacak mı? SSK, BAĞKUR emeklilik şartları son dakika!

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen emeklilikte yaşa takılanlar kanun teklifinin bu hafta Genel Kurul'dan geçmesi bekleniyordu. EYT'liler dikkat! EYT yasası 2023'te çıkacak mı? SSK, BAĞKUR emeklilik şartları son dakika! 



Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre; AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, EYT düzenlemesine ilişkin yaptığı son dakika açıklamasında, düzenlemeye başka bir şartın ilave edilmesinin söz konusu olmadığına dikkat çekerek "Bunu kim söylüyorsa bu düzenlemeye, düzenleme sahiplerine iftira atıyor demektir. Herkes müfteri olmaktan uzak olmalı. 'Siz bu teklifle yeni mağduriyetler oluşturuyorsunuz' demek iftiradır, kamuoyunu yanıltmaya dönük bir dezenformasyondur" ifadelerini kullandı. 

"Teklifle, 1999'dan önce geçerli olan şartlardan birini, yaş şartını kaldırıyoruz; diğer iki şartı taşıyanların hepsini emekli ediyoruz" diye konuşan Akbaşoğlu, yaş şartının kaldırıldığını, yaklaşık 5 milyon vatandaşın emekli olabilmesi düzenlediklerini aktardı ve "Bu yıl 2 milyon 250 bin kişinin mevcut mevzuata göre yürürlükte olan prim gün sayısı ve çalışma süresi dikkate alınarak emekli olabilme hakkını getiriyoruz. Bu, 10 milyon vatandaşımıza dokunmak demek" şeklinde konuştu. 

EYT liler dikkat! EYT yasası 2023 te çıkacak mı? SSK, BAĞKUR emeklilik şartları son dakika!

EYT EMEKLİLİK BAŞVURULARI BAŞLADI MI? 

EYT yasasından yararlanıp emekli olmak isteyen adaylar EYT başvuru tarihlerini merakla araştırıyor. 

Başvurular, EYT yasasının TBMM'de kabul edilmesi ve Resmi Gazete'de yayımlanmasından sonra e-Devlet üzerinden yapılacak. ŞArtlara sahip olan vatandaşlar, süre sınırı olmaksızın, SGK ve e-Devlet'ten başvuruda bulunabilecek. EYT düzenlemesinden faydalanmak isteyenler, emeklilik için başvuru dilekçesi verilecek. 

EYT liler dikkat! EYT yasası 2023 te çıkacak mı? SSK, BAĞKUR emeklilik şartları son dakika!

EYT SSK EMEKLİLİK ŞARTLARI NELER?

EYT düzenlemesinde ilk nokta 8 Eylül 1999 tarihi olarak dikkat çekiyor. Emeklilik için yaş şartının kaldırılmasından sonra prim günü ve sigortalılık süresi mevcut mevzuattaki gibi olacak. Bu kapsamda, SSK'lılar 5000-5975 gün arasında değişen şartlarda emekli olmaya hak kazanacak. 

SSK'da sigortalılık süresi kadınlarda 20 erkeklerde 25 sene şeklinde belirlendi. 

Bağ-Kur ve emekli sandığı kategorisinde ise kadınlarda 7.200 prim günü erkeklerde 9.000 prim günü EYT için geçerli tutuldu. Bu kapsamda kadınlarda 20 erkeklerde ise 25 sigortalılık süresi şartı var. 

EYT liler dikkat! EYT yasası 2023 te çıkacak mı? SSK, BAĞKUR emeklilik şartları son dakika!

8 Eylül 1999 öncesi şartlarda 3600 prim günü ile SSK'lılar kısmi emeklilikten 15 sene sigortalılık süresi ile kadınlar 50 yaş ve üstü, erkekler 55 yaş ve üstünde faydalanabiliyordu.

Şu anki mevzuata göre ise emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş koşulu bulunuyor. 

EYT yasası ile beraber şartların yeniden 1999 öncesine dönmesini bekleyen 3600 günden emeklilik bekleyenler kanun teklifini bekliyor. Yayımlanan taslak metinde kısmi emeklilik koşulları ile ilgili bir bilgi yer almıyor. Taslağa göre 3600 günden emeklilik EYT kapsamında bulunmuyor. Yani kısmi emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş şartı sürüyor. 

Aile Bakanlığının 2023 müjdeleri peş peşe geldi! Paralar hesaplara tek tek yatırılıyor! Almayı unutmayın!

Çiftçiler hemen bakın! Mazot gübre desteği peş peşe açıklandı! Hemen bakın, tarihleri kaçırmayın!

Milli Eğitim Bakanlığı hemen KPSS şartsız personel alacak! Tek tek açıklanan bu tarihleri aman kaçırmayın!


Geri Dön