28 / 04 / 2024

EYT’lilere müjde! Emeklilik yolu açılıyor! İşte detaylar…

EYT’lilere müjde! Emeklilik yolu açılıyor! İşte detaylar…

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren EYT ile ilgili yeni açıklamalar gelmeye devam ediyor. Aralık arayında gündeme gelmesi beklenen formüle göre kimler emekli olabilecek?



Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Çalışmalarda tek model üzerine yoğunlaşılırken, teknik kısımla ilgili detaylar üzerinde duruluyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin önceki yaptığı açıklamada, "Bu konudaki teknik çalışma biraz daha zaman alacak, tek bir formül üzerinde duruyoruz ama henüz tam olarak sonuçlandırmadık” demiş ve EYT’nin Aralık ayı gibi gündeme geleceğini belirtmişti.

Peki Bakan Bilgin’in söz ettiği teknik çalışmalarda öne çıkan başlıklar neler?

1-PRİM ÖNEM KAZANIYOR

Sabah'ın haberine göre Teknik çalışmalar yapılırken öncelikle grup olarak 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış ancak belli bir prim seviyesine gelmiş sigortalılar üzerinde duruluyor.

Genel anlamda zaman 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış herkes EYT'li olmuş durumda. Yani yaş şartı getirildiği için yaşa takılmış durumda.

Ancak bu sigortalıların tamamının yasadan faydalanması yani emeklilik hakkı kazanması mümkün değil. Çünkü 8 Eylül 1999'da çıkartılan yasa tamamen kaldırılsa bile en az 5 bin gün prim şartı bulunuyor.


Geri Dön