19 / 05 / 2024

EYT'lileri yakından ilgilendiriyor! Emeklilik yaşını düşürme yolları

EYT'lileri yakından ilgilendiriyor! Emeklilik yaşını düşürme yolları

Aralık ayında detaylarının duyurulması beklenen EYT düzenlemesiyle yaklaşık 1,5 milyon kişi emekli olabilecek. Prim günleri az olan veya olası yaş şartını karşılayamayacak emekliler dışarıdan prim gününü yükseltip yükseltemeyeceğini araştırmakta. İşte detaylar...



EYT’LİLER ARALIK AYINA KİLİTLENDİ
Milyonlarca kişi düzenlemenin Meclis’e sevk edileceği Aralık ayını bekliyor. Prim gününü artırmak isteyenler borçlanma yöntemiyle bunu yapabiliyor.

Borçlanmada en düşük ve en yüksek tutarları belirleyen asgari ücret oluyor. 1 aylık doğum ve askerlik borçlanmasında en düşük tutar, brüt asgari ücretin yüzde 32’si oluyor. Bu ücretin en fazla 7.5 katı ödenebiliyor. Daha üstünde bir ödeme yapılamıyor.

Takvim’den Çığıl Ön Yener’in haberine göre; yıl bitmeden doğum ya da askerlik borçlanması yapanlar günlük en az 69,02 TL ödeme yapıyor. Böylelikle prim günü satın alınıyor. Bir ayda en düşük borçlanma 2.070 lira seviyesinde oluyor.

1 çocuk için 24 ay doğum borçlanması yapılabiliyor. 2023 gelmeden bu borçlanmayı yapanlar, en az 49 bin 697 lira 28 kuruş ödeme yapıyor. Aynı şekilde yıl bitmeden askerlik borçlanması yapanlar, toplam 540 gün için en az 37 bin 272 lira 96 kuruş ödüyor. 1 Ocak’ta asgari ücretin değişmesiyle ücretler de artacak. Bu nedenle yıl bitmeden borçlanma yaptırmak önem taşıyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön