19 / 05 / 2024

EYT'lileri yakından ilgilendiriyor! Emeklilik yaşını düşürme yolları

EYT'lileri yakından ilgilendiriyor! Emeklilik yaşını düşürme yolları

Aralık ayında detaylarının duyurulması beklenen EYT düzenlemesiyle yaklaşık 1,5 milyon kişi emekli olabilecek. Prim günleri az olan veya olası yaş şartını karşılayamayacak emekliler dışarıdan prim gününü yükseltip yükseltemeyeceğini araştırmakta. İşte detaylar...



ASGARİ ÜCRETE GÖRE YÜKSELECEK!
Asgari ücretin 7 bin 500 lira olması durumunda brüt asgari ücret 8.823 TL’ye çıkacak. Bu durumda 1 günlük borçlanma için en az 94,11 lira ödenmesi gerekecek. Yani borçlanmayı 2 ay sonraya bırakanlar günlük 25,09 lira fark ödeyecek.

GÜN FARKI KAPANIYOR
Askerlik borçlanması sigortadan önce veya sonra yapılabiliyor. Sigortalı olmadan önce yapılan askerlik borçlanması ile sigorta başlangıç tarihi borçlanılan gün kadar geri çekiliyor. Askerliğini sigorta başlangıcından önce yapanlar, primleri eksikler primlerini tamamlayarak erken emekli olabiliyor.

Kadınlar için sunulan doğum borçlanması imkanı ile primler artırılıyor. SSK veya Bağ-Kur farkı olmadan bütün kadınlar doğum borçlanması yapabiliyor. Çocuğun doğumundan sonraki 2 yıl içerisinde çalışılmayan süreler borçlanma ile kapatılabiliyor. Böylelikle primler emeklilik hesabına dahil ediliyor.

Doğum borçlanması toplam 3 çocuğa kadar yapılıyor. Çocuk başına 720 gün yani 2 yıl kazanmak mümkün olabiliyor. Böylelikle toplam 6 yıl kazanmak mümkün oluyor. Borçlanma yapılacak çocukların sigortalı olunan tarihten sonra dünyaya gelmiş olması gerekiyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön