15 / 05 / 2024

EYT’lilerin yeni çilesi! Emeklilik hayal mi oldu? Emekli oldum zannedenler hüsrana uğradı!

EYT’lilerin yeni çilesi! Emeklilik hayal mi oldu? Emekli oldum zannedenler hüsrana uğradı!

EYT düzenlemesinde kademeli prim günü kriteri pek çok kişinin kafasını karıştırdı. Emekli olduğunu zannedenler hüsrana uğradı. İşte detaylar!



İlk açıklanan EYT düzenlemesinde 8 Eylül 1999 öncesi işe girişi olan kadınlar için 5 bin prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi, erkekler için ise 5 bin prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi emekli olabilmek için yeterli görülse de artık durum değişti.

'KADEMELİ EMEKLİLİĞE' BASAMAĞI!

Gazete Duvar'ın haberine göre; prim gününü beş bine tamamlayıp emekli olma hayali kuran kişiler bu kez kademeli prim gün sayısı kriterine takıldı. Kademeli prim günü 5000’den başlayarak 5975 güne kadar sigortalılık giriş tarihine bakılarak bu durum değişiklik gösteriyor. Eksik prim gününü tamamlamak için askerlik ve doğum borçlanması yapanlar ve borç ödemesi için kredi çekip taksit ödemeye başlayan vatandaşlar da bu kez de kademeye takılarak mağduriyet yaşıyorlar.

“İNSANLAR BİZE KIZIYOR AMA SUÇUMUZ YOK”

SGK önünde borçlanma süreci ile ilgili başvurular yapanlar düzenlemeyle birlikte getirilen kademeli prim gün sayısına tepkili halde. Bir erkek işçi "Maaş almayı düşünürken, aslında emekli olamamışız. Prim günü üstüne prim ekletmeye geldik. Böyle bir şey olabilir mi?" sözleriyle kademeli prim günü sayısı sistemi hakkındaki düşüncelerini belirtti.

Bir SGK yetkilisi ise daha önce emekli olmak için prim gün sayısını doldurmak için gelen kişilerin yerini bu kez prim borçlarını geri almak için gelenler oluşturduğunu söyledi. Gelen vatandaşların beklemeden bilinçsiz bir şekilde hareket ettiğini belirten yetkili “Umut dünyası tabi. İnsanlar bize kızıyor ama bizim suçumuz yok. Bize ne deniyorsa onu yapıyoruz" diye konuştu.

Beş bin prim gününü tamamlayan ama sonrasında kademeli prim gününe takılan bir başka işçi ise şöyle konuştu; “Yaşı kaldırdın da prim günü getirdin. Ne anladık bu işten. Ben emekli oldum sanıyorum ama olamamışım. Beş bin günü geçen primim vardı, şimdi o da yetmiyor. Tabloya bakıyoruz, 500 güne daha ihtiyaç var. Ben nereden bulayım şimdi eksik günü. Hadi buldum askerlikten diyelim. O da yetecek mi bilmiyorum. Olduk mu emekli olmadık mı?"


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön