05 / 05 / 2024

Faber Mermercilik, yeni fabrika kurma hazırlığında!

Faber Mermercilik, yeni fabrika kurma hazırlığında!

Yaklaşık 2 bin metrekare üretim kapasitesine sahip yeni bir fabrika kurmayı planladıklarını söyleyen firma sahibi İbrahim Cinkaya 'Faber, 2 bin metrekare üretim kapasitesine sahip yeni fabrika kuracak' dedi...



Bloklarını işleyebilecekleri yaklaşık 2 bin metrekare üretim kapasitesine sahip yeni bir fabrika kurmayı planladıklarını söyleyen firma sahibi İbrahim Cinkaya, "Fizibilite çalışmalarını sonlandırma aşamasına geldik" dedi Mermer sektörünün önde gelen firmalarından Faber, 2 bin metrekare üretim kapasitesine sahip yeni fabrika kuracak. 

2012 yılında silver ocaklarını açtıklarını ve tanıtımı amacıyla yurtiçi ve yurtdışında bazı sektörel fuarlara katıldıklarını söyleyen Faber Mermercilik Sanayi firma sahibi ibrahim Cinkaya, "Oldukça olumlu tepkiler aldık. Firmamızın ana ocağı olan travertende ise yoğun bir şekilde dekopaj ve genişleme çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ocaklarımızda yaptığımız çalışmalara paralel olarak, bloklarımızı işleyebileceğimiz yeni bir fabrika kurma planımız var" diye konuştu. 

Fabrika ile ilgili fizibilite çalışmalarını sonlandırma aşamasına geldiklerini kaydeden Cinkaya, "Hammaddemizi daha verimli işleyip, fire oranlarını daha düşük seviyelere indirerek, yeni ürün konseptleri yaratarak pazara daha iddialı hizmet vereceğiz. Yaklaşık yıllık 2 bin metrekare üretim kapasitesine sahip yeni fabrikamızı kuracağız. 

Bu yeni tesisimizde yeni ürün yaratma ve müşteri profilimizin ihtiyaçlarına hitap edecek bir planlama içindeyiz" dedi. 

Doğaltaş sektöründeki çalışmalarına 1993 yılında başladıklarını ve bu sene 20'nci yıllarını kutladıklarını ifade eden ibrahim Cinkaya, şunları söyledi: "Ceriye doğru baktığımızda zor, yoğun, çaba gerektiren, birçok riski bünyesinde barındıran, yılmadan çalışmayı gerektiren ama geldiğimiz nokta itibarıyla da gurur duyduğumuz bir seviyeye ulaşmak mutluluk verici. Bu geçen 20 yıl süresince inşaat, turizm, petrol ve gayrimenkul alanlarında da yatırımlarımız oldu. Yurtdışında ofis ve depolar açtık. Beş kıtaya da ürünlerimizi ihraç eder hale geldik." Doğaltaş sektöründe faaliyete ilk başladıkları yıllarda olanaklarının çok sınırlı olduğundan, yaklaşık bin metrekare bir alanda ve iki blok kesme, bir tane de cila makinesi ile işe başladıklarından bahseden ibrahim Cinkaya, "Ayda 7-8 konteyner üretebiliyorduk. Ağırlıklı olarak traverten ürünleri çalışıyor ve Ortadoğu'ya ihraç ediyorduk. 

Uluslararası pazara hitap edebilmek için özellikle hammadde sorununu çözmemiz gerekiyordu. Kısaca çok emek ve sermaye gerektiren bir çabanın içine girmiştik" diye konuştu. 

Beş kıtada, 60'a yakın ülkeye ihracat yapıyor Halen traverten, black olive, silver. corydella cream, Burdur Brown, Burdur bej olmak üzere çok çeşitli ürünler imal ettiklerinin altını çizen Cinkaya, "Yaklaşık 100 bin metrekare üretim kapasitesine sahibiz. 

Ağırlıklı olarak proje hizmetleri veriyoruz. Beş kıtada 60'a yakın ülkeye ihracat yapıyoruz. 

Toplamda beş ocağımızı faal olarak çalıştırıyoruz. Hem blok hem de işlenmiş ürün satışlarımızı Çin, Hindistan, Güney Afrika, Türk cumhuriyetleri, Rusya, Amerika. 

Kanada, Güney Amerika ve Avrupa olmak üzere birçok ülkeye ihracatımız var. Türkiye pazarında özellikle son yıllarda başlayan yükselişle birlikte özellikle büyük projelerde müşterilerimize hem ürün hem de uygulama alanında hizmet vermeye devam ediyoruz" ifadesini kullandı. 

ilk ihracatlarını Ortadoğu ülkelerine yaptıklarını aktaran Cinkaya, "Tabii ki o zamanlar üretim ve ihracat kapasitemiz oldukça düşüktü. 2000 yılından itibaren ise özellikle Amerika'ya ihracat yapmaya başladık. Bu yıllardan sonra ihracat rakamlarımız oldukça artmaya başlayarak günümüz seviyelerine ulaştı. Şu anda ihracat ile birlikte Türkiye piyasası da hareketli. Neredeyse ihracat miktarımız kadar bir seviyeye geldi" dedi. 

ilk ihracat ürünleri olan travertinin yurtdışı satışlarının hâlâ önemli bir kısmını oluşturmakta olduğuna işaret eden Cinkaya, son üç yıl içinde diğer ürünlerinin satışlarında da önemli bir artış olduğunu söyledi. Özellikle blok ihracatının Çin piyasasındaki yükselişle pik noktaya ulaştığını aktaran Cinkaya, "Şu an üretimimizin yaklaşık yüzde 60'ını ihracatta, yüzde 40'ını ise iç piyasada değerlendiriyoruz. Bu oran daha önceleri ihracata daha yakındı. 

Ancak son yıllarda Türkiye pazarındaki yükseliş bizi de doğal olarak iç piyasa pazarımızı büyütmeye yönlendirdi. 

Önümüzdeki yıllarda ise yeni gelişen pazarlara ulaşabilmek ve söz sahibi olabilmek için çalışmalarımız devam etmektedir" şeklinde konuştu. 

2011 yılından itibaren Faber Mermer ile birlikte grup şirketleri olarak ocaklar, imalat, uygulama, inşaat, ihracat alanlarında yatırımlarının ve çalışmalarının devam etmekte olduğunu kaydeden İbrahim Cinkaya, 2013 ve sonrası için hedeflerini şöyle anlattı: "Öncelikle bünyemize yeni kattığımız ocakların geliştirilmesi, ürünlerin dünya pazarlarında tanıtılması ve sunulması olmak üzere çalışmalarımız yoğun olarak devam edecektir. Ayrıca, yeni ocaklarımız ile ilgili bu çalışmalarımıza paralel olarak çağın gereklerine uygun olarak bu yeni ürünlerimizi işleyebileceğimiz yeni bir fabrika kurulması yatırım hedeflerimiz arasında yer almaktadır. 

Hedeflerimiz arasında, yeni ürünler geliştirilmesi ve global pazarlarda daha çok söz sahibi olabilmek de yer almaktadır."


Dünya 


Geri Dön