13 / 05 / 2024

Fahiş aidatlardan sonra site yönetimlerine denetim önerisi! 

Fahiş aidatlardan sonra site yönetimlerine denetim önerisi! 

Aidatlar sebebiyle son dönemde site yönetimleri tartışma konusu haline gelirken, tesis yöneticileri, belli sayıdan fazla dairenin olduğu site yönetimlerinin profesyonel şirketlerce üstlenilmesi önerisinde bulundu. İşte detaylar...



Tesis Yöneticileri Federasyonu Başkanı Yahya Sağır, konuyla ilgili hazırladıkları bir kanun teklifi önerisini de TBMM'deki ilgili komisyon ve partilere ilettiklerine dikkat çekti ve bu çerçevede artık günün şartlarına uymayan Kat Mülkiyeti Kanunu'nda değişiklik talep ettiklerinin altını çizdi. 

Sağır, konut sitelerine bağımsız bölüm sayısına göre profesyonel yönetimle çalışma zorunluluğu getirilmesi önerisinde bulunduklarını da belirtti.

Fahiş aidatlardan sonra site yönetimlerine denetim önerisi! 

Sağır, bu yöneticilerde, idare edecekleri meblağın yüksekliği göz önünde bulundurularak  adli sicil şartı aranması gerektiğinin altını çizdi ve "Sitelerde oluşacak zarardan da yönetici sorumlu tutulmalı. İşi bilmeyen, 'Burada para var, rant var' diye herkesin tesis yönetimi işine soyunmaması gerekiyor. Site yönetimlerinde denetim işi ehil olmayan kat malikleri tarafından yapılmamalı" ifadelerini kullandı. 

Site yönetimlerindeki denetim kurullarının da aynı yönetimin kadrosundan belirlendiğini dile getiren Sağır, site yönetimlerinin faaliyetlerinin ve hesaplarının, bağımsız denetim şirketleri tarafından denetlenmesi gerektiğini söyledi ve "Onlar tarafsız denetim yapacaktır. Bağımsız denetim raporları da bakanlığa iletilmeli" diye konuştu. 

Türkiye'de profesyonel tesis yönetiminin nasıl olması gerektiği ile ilgili  Ankara  Üniversitesi ile çalıştıklarını aktaran Sağır, "Tesis yönetimleri, akredite edilmiş şirketlerce oluşturulmalı. Bu akreditasyon da bakanlıkça yapılmalı. Önüne gelen tesis yönetim şirketi açmamalı. Tesis yönetim şirketleri belli başlı eğitimlerden geçmeli" açıklamasında bulundu. 

Tesis yöneticiliğinin bir meslek olarak tanımlanması gerektiğinin altını çizen Sağır, bu mesleğin odalarının da olması gerektiğini aktararak, "Bu işi yaparken hata yapan da sonucuna katlanmalı. Şu anda bu sitelerin hesaplarına ilişkin büyük kayıt dışılık ve vergi kaçağı oluşuyor. Site yöneticilerine kafalarına göre maaş bağlanıyor" dedi. 

Sağır, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından tesis yönetim firmalarının standardının oluşturulmasının gerekli olduğunu da vurguladı. 

Fahiş aidatlardan sonra site yönetimlerine denetim önerisi! 

Sağır, İçişleri Bakanlığına da "mafyavari" yapıların sitelerde yönetimleri ele geçirmemesi ve site güvenlikleri ile ilgili konuları da ilettiklerinin altını çizdi. 

Site yönetimlerine ilişkin konuların yalnızca bir şube müdürlüğü bünyesinde çözülemeyeceğine vurgu yapan Sağır, konu için bir bakanlık bünyesinde, yerinde denetim yapacak bir daire başkanlığı oluşturulması ve konunun daha geniş kapsamlı değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. 

Söz konusu şube müdürlüğünün aidatların belirlenmesinde bir etkisi olmasını beklemediklerinin altını çizen Sağır, aidatların, enflasyon kaynaklı artan giderler ile asgari ücrete dayalı olarak arttığını söyledi. 

Konut fiyatlarındaki artış sürecek mi? Ev alacaklar şimdi bakın!

Yastık altında 31 bin 893 TL'si olana TOKİ'den büyük müjde! Başvurular bu tarihte resmen başlıyor! Sakın kaçırmayın! 

Emekli olmak için gün sayanlar dikkat! Daha yüksek maaş alanın yolları nelerdir? İşte maaş arttırma yöntemi!

DSİ yeni yılın ilk iş ilanını duyurdu! 1273 personel alacak! DSİ personel alımı başvurusu şartlar neler?


Geri Dön