02 / 05 / 2024

TOKİ site yönetimlerine ilişkin 8 sorun mecliste!

TOKİ site yönetimlerine ilişkin 8 sorun mecliste!

TOKİ konutlarının site yönetimleri meclis gündemine taşındı. Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, TOKİ'den tapusunu alan toplam Yurttaş sayısının ne kadar olduğunu ve site yönetimlerine bu yurttaşlardan giren olup olmadığını sordu..



TOKİ site yönetimlerine ilişkin 8 sorun mecliste!


TOKİ konutlarının site yönetimleri meclis gündemine taşındı. Konu ile ilgili olarak soru önergesi hazırlayan Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, TOKİ'den tapusunu alan toplam Yurttaş sayısı ne kadar olduğunu ve site yönetimlerine bu yurttaşlardan giren olup olmadığını sordu.


Tüm önergesinde "Bilindiği üzere Başbakanlık  TOKİ  aracılığı ile konut üretmekte ve 10 yıllık vade ile Yurttaşlara satmaktadır. Konutların bir kısmı Yüksek Gelir gurubuna hitap etmekle birlikte önemli bir kısmı ise dar gelirli Yurttaşlara satılmaktadır." dedi.


TOKİ'nin bu konutları Satış vaadi sözleşmesi ile vadeli sattığı için tapuları vermediğini ve yasal olarak tüm konutların maliki görünen TOKİ'nin bu yerleşim alanlarında, site yönetimi oluşturduğunu dile getiren Tüm,  "Site Yönetimlerini kendi iştiraki olan Emlak Yönetim AŞ ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi KİPTAŞ iştiraki olan Boğaziçi Yönetim A.Ş arasında paylaştırmaktadır." dedi.


"Oluşturulan bu yönetimler ve yönetim şirketleri özellikle dar gelirli yurttaşların oturduğu sitelerde, Yüksek aidatlar talep etmekte ve zaten konut taksitlerini zor ödeyen yurttaşları mağdur etmektedir." diyen Tüm, Başbakan Davutoğlu'na 8 soru sordu.


Tüm'ün soruları

1- Mülkiyeti TOKİ’de olan Toplam konut sayısı ne kadardır? Bunlardan ne kadarında site yönetimi oluşturulmuştur?


2- Oluşturulan Sitelerin ne kadarı sosyal konut projesidir. Bunlarda toplam bağımsız bölüm sayısı nedir?


3-Tapusunu alan toplam Yurttaş sayısı ne kadardır? Bu yurttaşlardan site yönetimlerine giren var mıdır?


4- Yöneticileri TOKİ tarafından oluşturulan sitelerin, Denetçileri de TOKİ tarafından mı oluşturulmaktadır? Bu siteler yeterince denetlenmekte midir? İbra edilmeyen Site yönetimi var mıdır ? Sayısı nedir? Ne gibi yaptırım uygulanmıştır.


5- Türkiye’de Site Yönetimi yapan Şirket sayısı ne kadardır? Emlak Yönetim ve Boğaziçi Yönetime hangi koşullarda Yönetim işini verdiğiniz.? Eğer İhale ile verdiyseniz başka ihaleye giren firma yok mudur? Neden sadece bu iki firmaya ihale etmektesiniz?


6- Boğaziçi ve Emlak Yönetim Şirketleri ayrı ayrı, toplam ne kadar konutu yönetiyor. Bunların toplam ihale bedeli nedir? Buralarda kaç kişi çalışmaktadır? Yöneticilere ne kadar ücret ödemektesiniz?


7- Balıkesir ve Bandırma’da bulunan TOKİ konutlarında hangi firmalar Yönetim görevini üstlenmişlerdir? İhale ile mi verilmiştir? Bu sitelerde kaç kişi çalışmaktadır? Ödenen toplam Yönetim Ücreti ne kadardır?


8- Konutların Gerçek sahipleri olan yurttaşların işletme aidatı belirlenmesinde, hak sahiplikleri yok mudur? Site bütçelerinin tarafı olan bu yurttaşların en azından, işletme aidatlarının katılımına olanak tanınması gerekmektedir. Bunu sağlamayı düşünüyor musunuz? Bir mevzuat değişikliği yapacak mısınız?




Geri Dön