30 / 04 / 2024

Fahiş kiralar Meclis gündemine geldi: Büyükşehirlerden taşınmalar arttı!

Fahiş kiralar Meclis gündemine geldi: Büyükşehirlerden taşınmalar arttı!

Muhalefet fahiş kiraları TBMM Genel Kurulunda gündeme getirdi. Ancak Ak Partili ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla önerge reddedildi. İşte detaylar...



TBMM Genel Kurulunda Saadet Partisi, İYİ Parti, HEDEP ve CHP tarafından sunulan grup önerileri kabul edilmedi. Genel Kurulda, Saadet Partisinin "Kredi Garanti Fonu", İYİ Partinin "kira fiyatları", HEDEP'in "belediyelerdeki kayyumlar" ve CHP'nin "deprem sonrası Hatay" konuları ile ilgili önergelerinin gündeme alınması önerileri masaya yatırıldı. 

Muhalefet tarafından fahiş kira fiyatları gündeme getirildi ancak Ak Partili ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla önerge reddedildi. 

Fahiş kiralar Meclis gündemine geldi: Büyükşehirlerden taşınmalar arttı!

KAMU GÖREVLİLERİNİN KONUT BULMA İMKANI YOK DENECEK KADAR AZ

Partisinin grup önerisi üzerinde açıklamalarda bulunan İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, başta büyükşehirler olacak şekilde Türkiye'de ciddi bir barınma krizi yaşandığına dikkat çekti. 

Aykut Kaya, Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre, son iki senede, ev fiyatlarının ortalama yüzde 447 arttığına vurgu yaptı ve seçim bölgesi Antalya'da bu oranın yüzde 550 olduğunun altını çizdi. 

"Bugün kendi ilim Antalya'da kamu görevlilerinin, emeklilerin, asgari ücretli çalışanların kiralık konut bulma imkanı yok denecek kadar düşük" açıklamasında bulunan Kaya, kamu görevlilerinin Antalya dışına sürekli tayin istediğine, kamu kurumlarındaki boş kadro sayısının arttığına dikkat çekti. 

Kaya, devletin kamu görevlilerinin barınma sorununu çözecek yeni tedbirler geliştirmek zorunda olduğunun da altını çizdi. 

Fahiş kiralar Meclis gündemine geldi: Büyükşehirlerden taşınmalar arttı!

Saadet Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici de öğrencilerin üniversite eğitimi için gittikleri illerde kalacak yer bulamadığına vurgu yaptı. 

Ayrıca, konut sahibi ile  kiracılar arasında sorunlar yaşandığını da anımsatan Hasan Ekici, "Hükümet konut sahiplerine kira artış oranı olarak yüzde 25 sınırı getirdi. Bu durumda ne oldu? Konut sahipleri de kiracılar da huzursuz. Senelerce uyum içinde bir sözleşmenin peşinden giden konut sahipleriyle kiracılar düşman oldular" açıklamasında bulundu. 

HEDEP İstanbul Milletvekili Keziban Konukcu Kok, özellikle büyükşehirlerde kira bedellerinin başa çıkılamaz boyuta geldiğinin altını çizdi. 

İnsanların yaşadıkları şehri terk etmek zorunda kaldığını savunan Keziban Konukcu Kok, özellikle İstanbul'da yaşayan emekçilerin önce kenar semtlere, ardından da Çerkezköy, Gebze gibi İstanbul dışındaki bölgelere taşınmak zorunda kaldığını belirtti. 

Fahiş kiralar Meclis gündemine geldi: Büyükşehirlerden taşınmalar arttı!

SADECE KİRA KARŞILAMAK İÇİN ÇALIŞIYORLAR

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış da önüne geçilemeyen kira yükselişlerini ilk gündeme getiren milletvekillerinden biri olduğuna, üniversite öğrencilerinin yaşadığı "barınma krizi" ile kiracı-konut sahibi arasında yaşanan sorunların çözümü için Meclis araştırması önergesi verdiğine dikkat çekti. 

Vatandaşların "Yalnızca kiramızı karşılamak için yaşıyoruz ve çalışıyoruz" dediğini dile getiren Gülcan Kış, barınma sorununun bir an evvel çözülmesini talep etti. 

AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök ise son 3 senedir dünyanın zor bir süreçten geçtiğini, pandemi süreciyle arz talep dengesinin bozulduğunu belirtti ve dünyadaki yüksek enflasyondan Türkiye'nin de etkilendiğine dikkat çekti. 

Nilgün Ök, konuya ilişkin "Maalesef, ülkemizde, küresel sıkıntılara tamamen fırsatçılıktan kaynaklı fiyatlama davranışları da eklenince daha da ağır bir tabloyla karşılaştık. Ortada ekonomik hiçbir nedenle açıklanamayacak afaki rakamlar gördük. Bu afaki artışlar ile konut ve ev kiraları fiyatlarında daha da fazla karşılaştık" açıklamasında bulundu. 

İSTANBUL'DA 108 BİN KONUTUN PROJELENDİRİLME ÇALIŞMASI BAŞLADI 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı vasıtasıyla konut arzını artırmak amacıyla çalışmalar yaptıklarını anımsatan Ök, kentsel dönüşümde "Yarısı Bizden" kampanyasını hayata geçirdiklerine dikkat çekti. Ök, kampanya çerçevesinde İstanbul'da 1 milyon 233 bin bağımsız birim için başvuru geldiğini, uzlaşması sağlanan 108 bin konutun projelendirme çalışmalarına başlandığını dile getirdi. 

Görüşmelerden sonra yapılan oylamalarda Saadet Partisi, İYİ Parti, HEDEP ve CHP'nin grup önerileri kabul edilmedi ve ardından Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi'nin ikinci bölümü üzerindeki görüşmelere geçildi. 

Pendik'te imar krizi: Ticari alana yüzde yüzde 55 konut imarı verilirken, gecekondu mahalleleri 30 senedir bekletiliyor!

Ev almak isteyenler dikkat! Sektörde tüm dengeler değişiyor!

Gayrimenkul danışmanından kötü haber: ‘Konutta eski fiyatları aramayın!’


Geri Dön