27 / 04 / 2024

Fahiş konut aidatlarına yeni ayar! Çözüm için maddeler peş peşe sıralandı!

Fahiş konut aidatlarına yeni ayar! Çözüm için maddeler peş peşe sıralandı!

Son dönemde konut ve kira ile beraber yükselen konut aidatlarına yeni ayar. Bu kapsamda yöneticiler için  eğitim ve sınav şart olacak, sertifika zorunluluğu ve ‘adli sicil’ kuralı getirilecek. İşte detaylar...



Türkiye'de konut sektöründeki kriz gün geçtikçe derinleşiyor. Artan konut fiyatları ev alma hayalini ertelerken kira ve fahiş aidatlar ise vatandaşın tepkisine neden oluyor. 

Son dönemde gerçekleşen fiyat artışları, site ve apartman aidatlarını da es geçmedi. Özellikle son günlerde yoğun şikâyet konusu olan konut aidatlarına dair kamu-özel sektör temsilcileri tarafından yeni yol haritası çizildi. Yöneticiler için sertifika zorunluluğu, eğitim ve sınav şartı ve ‘adli sicil’ kuralı getirilecek.

Konut aidatlarındaki sert yükselişler gündemdeki yerini korurken, sorunların çözümü için düzenlenen çalıştayda toplanan kamu-özel sektör temsilcilerinin yol haritası belirlediği öğrenildi.

Site yöneticilerine  adli sicil kontrolü ve sertifika koşulu getirilmesi, gelir-giderlerin kamu tarafından denetlenmesi hedefleniyor.

TRFMA Tesis Yönetim Derneği, TRKTYD Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği ile TYTFED Tesis Yönetim ve Tedarikçileri Federasyonu’nun başlattığı çalıştaya, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri de katıldı.

 Fahiş konut aidatlarına yeni ayar! Çözüm için maddeler peş peşe sıralandı!

SİTE AİDATLARI İÇİN YENİ KARAR

Hürriyet’te yer alan habere göre, ‘Tesis Yönetim ve Kamu Kurumları Çalışma Kampı’ sonucunda şu kararlar verildi:

• Site yönetim şirketi için yeni bir mevzuat çalışması gerçekleştirilecek. Öte yandan Kat Mülkiyeti Kanunu ile ilgili revizyon çalışmaları yapılarak TBMM sunulacak.

• Yöneticiler için sınav ve eğitim şart olacak, sertifika zorunluluğu getirilecek.

• Siteleri ve apartmanları mafya vari yöneticilerden kurtarmak için, ‘adli sicil’ kuralı getirilecek.

• Fahiş Aidat tutarlarının sebepleri ve çözümü kapsamında karar defterleri, site bütçeleri, tesis yönetim şirketi ve yöneticileri kamu kurumlarınca düzenli olarak denetlenecek.

• Sitelerin anayasası olan yönetim planları profesyonel tesis yönetim şirketleri tarafından düzenlenecek ve müteahhit firmaların yapı yönetim danışmanlığı alması şartı gerekecek.

• Sitelere kesilen hizmet alım faturalarındaki KDV oranları yüzde 1’e çekilerek aidatların gerilemesi sağlanacak.

• Yöneticiler, e-tapu üzerinden tapu dairesine gitmeden evlerdeki kayıtlara ulaşabilecek.

Adalet ile İçişleri ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlıklarının aidatlara enflasyon üzerinde zam yapılmamasını öngören yasa hazırlığı olduğu biliniyordu. Bakanlıkların bu yasa taslağını 1 Ekim’de açılacak Meclis’in gündemine getirmesi bekleniyordu.

Bayram ikramiyesi ve emekli maaş zammında dananın kuyruğu bugün kopacak!

Bankada parası olanlar acilen bu son dakika rakamlarına bakın! Gören de de duyan da inanamıyor!

Üsküdar Belediyesi 2 adet dükkanı satıyor! İhalesi 28 Eylül'de! 


Geri Dön