03 / 05 / 2024

Fahiş konut kiraları için tavan sınırı önerisi!

Fahiş konut kiraları için tavan sınırı önerisi!

Enflasyonda yaşanan hızlı yükseliş konut kiralarındaki limitlerin de zorlanmasını sağlıyor. Mart'ta senelik yükseliş yüzde 26’ları bulurken, sektör temsilcileri yükselişlere geçici olarak bir tavan sınırın getirilmesine ilişkin tavsiyede bulundu.



BU ENFLASYON ÖNCEKİLERE BENZEMİYOR

Kronik enflasyonla karşı karşıya kalınan süreçlerde de bugünküne benzer bir tabloyla karşılaşıldığını, fakat bu süreçteki temel farkın kiracıların gelirlerinin enflasyonla aynı oranda yükseliş göstermemesi olduğuna vurgu yapan Kiraz, bu nedenle kira tutarlarının neredeyse ödeneyemecek hale geldiğinin altını çizdi.

“Konut üreticileri yeniden konut üretmez, devlet kira garantili konut üretim konusunda destek vermez ve nüfusun ihtiyaç duyduğu gayrimenkullerin yabancıya satışı bu şekilde devam ederse kısa vadede kira bedellerinin düşme ihtimali gözükmüyor” diye konuşan Kiraz, “Bu da doğal olarak artışların en az 1-2 yıl daha devam edeceğini bize gösteriyor” dedi.

Fahiş konut kiraları için tavan sınırı önerisi!

“TOPLUMSAL İNFİALE NEDEN OLABİLİR”

Emekli gelirine ilave olarak kira geliri olan ya da emekli olmayan yalnızca kira ile geçinen kişiler olduğuna vurgu yapan Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal, bunun yanı sıra kira gelirini ticari kazanç durumuna getirenlerin olduğuna da dikkat çekti. Bu sebeple bu işi ticari şekilde yapmayan grupların korunmasını sağlayacak bir düzenlemenin yararlı olacağını belirten Koçal, “Dolayısıyla mevcut kiracılara bir düzenleme gerekiyor. Yeni kiracılar için de bir tavan uygulaması olabilir. Bunun yanı sıra tek maaşlı asgari ücretli, ya da kirada oturan emekli kişilere Avrupa’daki gibi kira yardımı desteği devreye alınabilir. Aksi taktirde ev sahipleri ile kiracıların birbirine girdiği, toplumsal infial söz konusu olabilir. Bundan sonra sorun daha da büyüyecek. Mahkemeler kiracı ve ev sahibi davalarıyla dolacak. Mahkemeye verildiğinde davanın sonuçlanması 1 ila 1,5 yılı bulacak. Bu süre sonunda kriz daha da büyüyecek. Çünkü süre sonunda tahliye istenecek, kiracı çıkmayınca adli kolluk çıkaracak. Çıkan kiracı yeni ev bulamayacak. Bu açıdan bu toplumsal bir sorun” diye konuştu. 

“TOKİ VE BELEDİYELER UCUZ KONUT YAPMALI”

Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre; Türkiye’de ilk kez asgari ücretin senenin 1’inci ayında açlık sınırıyla başabaş olduğunun altını çizen Koçal, "Geçmiş yıllarda bu süre 4 ila 6'ncı aylarda olurdu. Dolayısıyla bölgeye, metrekareye, bina yaşına, emlak vergisi sınıflarına göre tavan sınır, kar marjı uygulaması getirebilir. Örneğin 5 yıl sonunda güncelleme yapılacaksa bunun da bir limiti olmalı. Ancak burada tek bir evi kirada olan insanları da korumak gerekir" şeklinde konuştu. Koçal, problemin temelli olarak çözülmesi yönünde TOKİ ve belediyelere ait şirketler aracılığıyla yeni konut inşasının hızlandırılarak tüketiciye ucuz kiralama dırsatı sağlanmasının gerekli olduğunu belirtti.

Kiralık konutlarda açık artırma dönemi başladı!

İstanbul'da konut kiraları düşecek mi? İşte o sorunun yanıtı!

Konut fiyatları neden artıyor? İşte merak edilen o sorunun yanıtı!


Geri Dön