29 / 04 / 2024

Faiz artışında yeni yöntem! Piyasa hamlesi

Faiz artışında yeni yöntem! Piyasa hamlesi

Merkez Bankası hükümetin tutumu nedeniyle faizi beklendiği kadar artıramayınca döviz fırladı. Kurdaki tırmanışın önüne geçilemeyince de kredi kartlarında gecikme ve nakit çekim faizi yükseltildi. Kritik adım ‘örtülü faiz artışı’ olarak yorumlandı. İşte piyasayı bekleyenler...



Seçimden sonra ‘rasyonalite’ vurgusuyla faiz artışı yapıldı. Ancak MB’nin oranı piyasa beklentisinin altında kalınca döviz uçtu. Merkez elindeki ‘silahı’ etkili şekilde kullanmayınca dolaylı faiz hamlesi yapıldı.

Kredi kartı nakit kullanımı ile kredili mevduat hesaplarına uygulanan aylık faiz oranı 2.89’a çıkarıldı. Kredi kartı gecikme faizi ise yüzde 2.13 olarak belirlendi. Alınan karar piyasaya politika faizinde de artış mesajı olarak algılandı.

‘YAN YOLLARA SAPMANIN SONUÇLARINI GÖRMÜŞTÜK’
Uzmanlar, kuru tutmak için arka kapıdan satışa dönüşle birlikte örtülü faiz artışının rasyonalite söylemlerinin sonu olduğunu savundu. Mahfi Eğilmez “Ekonomi, faiz politikasını yanlış kurguladığınızda bütün değerler alt üst olur” tespitinde bulundu. Prof Dr. Ümit Özlale de “Ekonomi yönetimi yan yollara sapıp politika faizini artırmadan faiz artırma hevesine kapıldı. Bunun sonuçlarını geçmişte tecrübe ettik. Yeni yönetim eski kafa” dedi.

KREDİ KARTI FAİZİ YİNE HALKIN CEBİNİ VURACAK
Merkez Bankası’nın kredi kartında gecikmede ve nakit çekimde faizi artırması dar gelirlinin ay sonu hesabını daha da zora soktu. Kredi kartı mağdurlarının artacağı belirtilirken Ekonomist Yalçın Karatepe “Doğrudan düşük gelir grubunda bulunanlar hedef alınıyor. KMH’dan nakit çekenler gerçekten hiç nakdi olmayanlar” dedi.

Ekonomi yönetimi seçimden sonra rasyonel politikalara döneceğini açıklamış bu kapsamda ‘sıkılaşma’ için hamlelerine başladı. İlk adım olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 27 ay sonra politika faizini üst üste iki ay artırdı. Ancak faiz artışı piyasa beklentisini karşılamadığı için beklenen etkiyi yaratmadı. Döviz kurları artmaya devam ederken, enflasyon bekletileri de yükseldi. Merkez Bankası, ‘sıkılaşma’ adımlarına yenisini ekledi. Geçen ay kredi kredi kartı nakit kullanımı ile kredili mevduat hesaplarına uygulanan aylık faiz oran ve gecikme faizini artıran TCMB yeniden faiz yükseltti. Merkez Bankası’nın seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımları kapsamında yeni düzenlemeleri, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Enflasyonun kontrolü ve iç talebin dengelenmesi kapsamında kredi kartı nakit kullanımlarına ve kredili mevduat hesaplarına uygulanan aylık azami faiz oranı yüzde 2,89’a yükseltildi.

Söz konusu oran, 25 Temmuz’da Merkez Bankası’nın resmi internet sitesinde yayımlanarak 1 Ağustos 2023’ten itibaren geçerli olacak. Kredi kartlarında uygulanacak gecikme faizi yüzde 2,13 oldu. Tebliğ ile kredi kartı azami gecikme faiz oranları hesap yöntemi değiştirilerek arttırıldı. Yeni hesaplamada nominal referans oranları artırıldı. Böylece nihai faiz oranları yükseltilmiş oldu.

Yeni oranalar KMH hesaplarının faizleri için de geçerli olacak. Sıkılaşma sürecini destekleyen adımları tamamlayıcı olarak, kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisi kapsamında yüzde 3 olan TL ticari krediler için aylık büyüme sınırının yüzde 2,5 olarak belirlenmesine karar verildi. İhracat, yatırım, tarım ve esnaf kredileri, bu sınırlandırmanın dışında tutuldu. TCMB’nin siyasi nedenlerden politika faizini artıramadığı için alternatif faiz artışı yaptığını belirterek kredi faizlerinde ciddi artışların olacağını vurguladı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön