14 / 05 / 2024

Faiz artışında yeni yöntem! Piyasa hamlesi

Faiz artışında yeni yöntem! Piyasa hamlesi

Merkez Bankası hükümetin tutumu nedeniyle faizi beklendiği kadar artıramayınca döviz fırladı. Kurdaki tırmanışın önüne geçilemeyince de kredi kartlarında gecikme ve nakit çekim faizi yükseltildi. Kritik adım ‘örtülü faiz artışı’ olarak yorumlandı. İşte piyasayı bekleyenler...



KARAR KREDİ MİKTARINDAN ÇOK FİYATI ÜZERİNDE SIKILAŞMAYI İMA EDİYOR
Merkez’in ‘seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımları’nı değerlendiren TCMB eski Başekonomisti Prof. Dr. Ali Hakan Kara sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada alınan kararların kısa vadede kredilere sıkılaştırıcı değil genişletici etki yapabileceğini belirttti. TCMB’nin aldığı son kararların kredi faizlerinde ciddi artış getireceğinin altını çizen Prof. Dr. Kara şu ifadeleri kullandı:

‘’Düzenleme ile kredi faizlerine tahvil tutma yükümlülüğü üzerinden uygulanan kısıt gevşetilmiş. Bankalar artık ticari kredilere 1 yıllık vadede yüzde 38,1’e kadar faiz uyguladığında tahvil tutma cezası almayacak (yatırım ve ihracat kredileri hariç). Önceki limit yüzde 29,7 idi. Yani bu hamle pratikte birçok segmentte yıllıklandırılmış kredi faizlerinde 9,6 puan artışa izin veriyor. Ayrıca kredi kartı nakit çekiminde de benzer oranlarda artışı ima eden düzenlemeler yapılmış. Mevduat faizlerinin mevcut düzeylerde kaldığı varsayımı altında, bankalar artık (yatırım ve ihracat hariç) ticari kredileri kârlı bularak kredi verme konusunda daha hevesli olabilir Bu nedenle alınan kararlar kısa vadede kredileri sıkılaştırıcı değil genişletici etki yapabilir. Muhtemelen bu sebeple kredilerin aylık hız sınırı da indirilmiş, fakat ihtiyaç kredilerinde hız limitinin düşürülmemesini tam anlamdırmak zor. Özetle, duyurunun başlığı “miktarsal sıkılaştırma” ifadesini içerse de, bu kararlar kredi miktarından çok fiyatı (faiz) üzerinden bir sıkılaşmayı ima ediyor.’’

‘DOĞRUDAN DÜŞÜK GELİR GRUBUNDA OLANLAR HEDEF ALINIYOR’
TEPAV Direktörü Ekonomist Burcu Aydın Özüdoğru da sosyal medya hesabından Merkez Bankası’nın kararına ilişkin yaptığı açıklamada ‘’Merkez Bankası dün gece miktarsal sıkılaşma ile bazı kredilerin faiz oranlarını artıran düzenlemeler yaptı. Neden? Reel politika faizini artıramıyor. KKM kur farkı ödemeleriyle genişleyici politika uyguluyor. Yukarıdaki yüklerle yine yeni düzenlemeler olası’’ ifadelerini kullandı.

İktisatçı Yalçın Karatepe ise düşük gelirli olup kredi kartları ile ay sonunu getirmeye çalışan dar gelirlilerin yine hedef alındığını söyledi. Karatepe paylaşımında Merkez’in yeni kararına ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Kredi kartlarından nakit çekme limitleri zaten çok düşürülmüştü. Şimdi hem bunun hem de KMH’lerin faizini artırmak doğrudan düşük gelir grubunda bulunanları hedef almaktır. Özellikle KMH’den nakit çekenler gerçekten hiç nakdi olmayanlardır.

TCMB’NİN KARARI ORTA VADEDE ENFLASYONU DÜŞÜRMEYE YÖNELİK
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Merkez Bankası’ndan seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımlarının enflasyonu orta vadede düşürmeye yönelik olduğunu belirtti . Şimşek sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada “Ülkemizin ödemeler dengesini iyileştirme, kamu açıklarını azaltma ve enflasyonu düşürme amacı doğrultusunda tedbir almaya ve uygulamaya devam ediyoruz. Merkez Bankası’nın bugün açıkladığı kararlar cari açığı azaltmaya ve enflasyonu orta vadede düşürmeye yöneliktir. Sınırlı kaynaklarımızı ihracata ve yatırımlara kanalize etmeye devam edeceğiz” ifadesini kullandı.

‘AMAÇ GRİ LİSTEDEN ÇIKIP BORÇ BULMAK’
Ekonomist Artunç Kocabalkan amacın gri listeden çıkıp borç almak olduğunu belirterek ‘’Seçim kazanmak için gaza basıp Hazine’yi boşaltmasaydık şimdi büyümeyi desteklemek için faiz indiriyor oldurduk. Yeni hedef alınan önlemlerle gri listeden çıkıp borç bulmak. Ardından yerel seçimleri alıp tekrar büyükşehir bütçelerinden harcama yapmak olmalı’’ paylaşımında bulundu.

Tunç Şatıroğlu ise yaptığı paylaşımda kararların parasal genişlemeye neden olacağını ifade ederek ‘’Merkez Bankası’nın kararlarının parasal genişlemeye sebep olacağını düşünüyorum. Kredi faizleri artacak ama bankalar daha fazla kredi verebileceği için kredi büyümesiyle parasal genişleme olacaktır. Yani enflasyonu arttırıcı bir etkisi olmasını bekleriz’’ dedi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön