15 / 05 / 2024

Faiz oranındaki düşüş gayrimenkul sektörünü canlandırdı!

Faiz oranındaki düşüş gayrimenkul sektörünü canlandırdı!

Gayrimenkul yatırım ortaklığı hisselerinin piyasa değeri 13 yıllık zaman diliminde dolar bazında yüzde 3.878 artış gösterdi. 226 milyon dolar olan BIST Gayrimenkul Endeksi’nin piyasa değeri 9 milyar dolara çıktı.



Gayrimenkul yatırım ortaklığı hisselerinin piyasa değeri 13 yıllık zaman diliminde dolar bazında yüzde 3.878 artış gösterdi. 226 milyon dolar olan BIST Gayrimenkul Endeksi’nin piyasa değeri 9 milyar dolara çıktı. BIST Ticaret Endeksi’nin piyasa değeri de 727 milyon dolardan 13 milyar dolara yükseldi. Peki neden gayrimenkul sektörü diye baktığımızda; AKP iktidarı boyunca düşen faiz ortamının konut kredilerine ilgiyi canlı tuttuğu görülüyor. Yüzde 60’lardan yüzde 5’lere kadar gerileyen faiz oranları, konut kredilerinde yükselişe, gayrimenkul sektöründe canlanmaya neden oldu. Sektörde sıçrama yaratan bu durum faizlerin tırmanışa geçmesi halinde ise tersine dönebilir. Gayrimenkul sektörünü canlı tutan elbette sadece faiz oranlarındaki gerileme değil.


Sebebi ne?

Artan nüfus ve şehirleşmenin sonucu altyapı, ulaşım ve sosyal tesis ihtiyacı sektöre ilgiyi canlı tuttu. Genç nüfusun artan konut talebi, sektörün Türkiye’deki inşaat sektörüne yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcıları çekmesi de bir başka etken. Önümüzdeki yıllarda önemli kamu inşaat yatırımlarının planlamış ve ihale edilmiş olması, kamu yatırımları sonucu bölgesel inşaat ve konut projelerinin çoğalması, alt yapı ihtiyaçlarının devam etmesi sonucu sektörde belli bir canlılığın sürmesi, sektöre yönelimi artıran diğer nedenler.

Sektöre yönelik olası tehdit ise bankacılık sektöründe oluşabilecek bir krizde inşaat şirketlerinden kredilerin vadesinden önce kapatılması isteği olabilir. Mevcut şartlarda böyle bir risk görülmezken bu yıl da sektöre ilginin sürmesi bekleniyor



Zeynep Aktaş/Milliyet



Geri Dön