28 / 04 / 2024

Faizlerin düşmesiyle emlak fiyatları uçtu!

Faizlerin düşmesiyle emlak fiyatları uçtu!

Kamu bankaları konut kredisi faizini azalttı ancak emlak fiyatlarını yükseltti. Talep artışıyla birlikte yüzde 25’e varan fiyat artışları vatandaşı mağdur etti. Ev alma hayali kuranlar, mağduriyet yaşadı.



Kamu bankaları konut piyasasını hareketlendirmek amacıyla konut kredisinde faizleri birinci el konutlarda aylık yüzde 0,64’e, ikinci elde ise yüze 0,74’e düşürdü. Ancak düşen faizler konutlara olan talebi yükseltti ve konut fiyatlarını artırdı. Yoğun talepler üzerine konut fiyatları biranda yüzde 25’lere varan oranlarda artış meydana geldi. Güneydoğu Güncel Gazetesi'nde yer alan habere göre; düşük faizle ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar ise ani yükselmeye bir çözüm bulunmasını talep ediyor. Diğer taraftan emlakçılar ise yaşanan artışlardan dolayı iş yapamamaktan şikayet etti. Diyarbakır’da emlakçı Cevher Ortakkaya, “Fiyat artışları nedeniyle yakında emlakçılığı bankalara bırakacak duruma geldik” diye konuştu.

‘EV FİYATLARI 2 KAT ARTTI’

Ortakkaya, konut fiyatlarında büyük bir artış yaşandığından bahsederek, şu ifadeleri kullandı:“ Zamlardan önce ortalama 200 bine sattığımız evi şuanda 450 bine satıyoruz. Evin yapım aşamasında çok fazla masraf olduğu için ve kullanılan her bir ürüne zam geldiği için bu zamlar ev fiyatlarını da olumsuz etkiliyor. Emlakçılar olarak sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. “

ORTAKKAYA’DAN İMAR ARAZİ VURGUSU

İmara çıkan araziler nedeniyle sıkıntılı bir süreç yaşandığından bahseden Ortakkaya, “Yeni projeli imarlarda da sıkıntı yaşanması nedeniyle fiyatlar daha fazla arttı. Yeni yapılanmanın az olduğu bu dönemde bankalarında kredi desteği vermesi ile birlikte sektörde daralma oldu. Kredi nedeniyle taleplerde de artma olunca ortaya bu denli uçuk rakamlar çıkmış oldu” açıklamasında bulundu.

EMLAKÇILAR KADAR VATANDAŞTA DERTLİ

12 yıl boyunca ev alma hayali kurduğunu söyleyen Sami Demirkıran, yaşadığı hayal kırıklığını şu şekilde anlattı: “12 yıldır ev almak istiyorduk ama alamadık. Bankalar düşük faizli kredi verince ev alalım dedik ama ev fiyatları tek seferde tavan yaptı.  Çok sayıda eve gidip baktık ama sonuç alamadık. Geçen yıl fiyatı 150 bin olan bir eve bu yıl baktık ve fiyatının 210 bine çıktığını gördük. Böyle devam ederse uzunca bir süre daha kiracı olmaya devam edeceğiz.  Üst seviyede fiyat artırımı yapanlar için bir denetim gerekiyor.”

Faizlerin düşmesiyle konut fiyatları yüzde 15 arttı!

 


Geri Dön