04 / 11 / 2024

Faizsiz konut şirketlerindeki son durum mecliste!

Faizsiz konut şirketlerindeki son durum mecliste!

Faizsiz ev satın alma sistemi olarak işleyen tasarruf finansman şirketleri meclis gündemine taşındı. CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, konuya ilişkin soru önergesi sundu. 




CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, faizsiz ev satın alma sistemi olarak işleyen tasarruf finansman şirketlerine ilişkin soru önergesi verdi. Okan Gaytancıoğlu, sorularının Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan tarafından yanıtlanmasını talep etti.

CHP'li Okan Gaytancıoğlu, "Kamuoyunda faizsiz ev satın alma sistemi olarak bilinen tasarruf finansman şirketlerinin faaliyetlerinin denetim altına alınması ve yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçilmesi için TBMM'de yasal düzenleme yapılmış ardından birçok şirketin faaliyetleri BDDK tarafından sonlandırılmıştır. Şirketlerin sermaye yeterliliklerini sağlamaları istenmiştir. Yasal düzenleme yapılmış, birçok şirket kapatılmış olsa bile bu alanda faaliyet gösteren şirketlere yönelik şikâyetler sürmektedir. Bu nedenle aşağıdaki sorularımın Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan tarafından yanıtlanmasını istiyorum " diye konuştu. 

Faizsiz konut şirketlerindeki son durum mecliste!

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu'nun soruları şu şekilde:

1. Kamuoyunda faizsiz ev satın alma sistemi olarak bilinen tasarruf finansman şirketlerinin sayısı kaçtır? 

2. Yasal düzenleme yapıldıktan sonra toplam kaç şirketin faaliyeti sonlandırılmıştır? 

3. Bu şirketlere para yatırmış müşteri sayısı ve para miktarı ne kadardır? 

4. BDDK tarafından faaliyetlerine son verilmiş ve tasfiye halinde olan şirketlere para yatırmış müşteri sayısı ve para miktarı ne kadardır? Bu müşteriler yatırmış oldukları paraları geri alabilmiş midir? 

5. Faaliyetlerine son verilmiş şirketlerin müşterilerine olan borcu Ağustos 2021 itibariyle ne kadardır? 

6. Faaliyetlerine izin verilen şirketlerin denetimi nasıl yapılmaktadır? 

7. Bu alanda faaliyet gösteren Birevim ve Çözüm Tasarruf Şirketlerinin birleşmesine siyasi nedenlerle izin verildiği iddiaları doğru mudur? 

8. Birleşme öncesi her iki şirketin ayrı ayrı sermayeleri ne kadardı? Birleşme sonrası sermaye miktarı ne olmuştur? 

9. Hâlihazırda faaliyette olan şirketlerden herhangi birinin ödeme yapamaz duruma gelmesi halinde müşterilere paraları nasıl ödenecektir? Böyle bir durumun olmaması için gerekli denetimler yapılmakta mıdır? 

10. Faaliyetlerine devam eden şirketler hakkında müşteriler tarafından ulaştırılan şikâyetler nasıl değerlendirilmektedir? 

11. Hâlihazırda faaliyette olan şirketlerin sistemden ayrılmak isteyen müşterilerine ödeme yapmadığına dair BDDK'ya veya Bakanlığınıza gelen kaç başvuru vardır? Bu başvurular ortalama ne kadar sürede incelenip sonuçlandırılmaktadır? 

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön