11 / 05 / 2024

Faizsiz konutta masraflar düşecek! Ev sahibi olmak kolaylaşacak! 

Faizsiz konutta masraflar düşecek! Ev sahibi olmak kolaylaşacak! 

Birevim, Emin Evim, Fuzul Gayrimenkul, İmece Yatırım, Katılımevim ve Sinpaş; BDDK’dan ‘Tasarruf Finansı’ sistemi için lisanslarını alan şirketler oldu. Sektör temsilcileri, konut ve ve otomobil için ekstra kredi masrafı olmayacağına dikkat çekti. 



PAY YÜZDE 20'LERE ULAŞACAK

FuzulEv Başkanı Eyüp Akbal, sayıları 50’ye yaklaşan şirketler arasında bugün itibarıyla lisansını alabilen yalnızca 6 firma kaldığına vurgu yaptı. “Sistemin regüle edilmesi sayıları yüzbinleri bulan aktif katılımcılar adına zorunluydu” diye konuşan Akbal, konut satışlarında faizsiz finansman sisteminin payının yüzde 5 olduğuna dikkat çekti. 

Faizsiz konutta masraflar düşecek! Ev sahibi olmak kolaylaşacak! 

Akbal, “Söz konusu düzenlemeden, sistemin ve katılımcının yasal olarak güvence altına alınmasından sonra bu oranın çok hızlı bir şekilde artacağını, önümüzdeki 5 yılda yüzde 20’lere yükseleceğini düşünüyoruz” şeklinde konuşarak;  faizsiz finansman sisteminde alınacak konut bedelinin yüzde 9’u kadar katılım bedeli ödendiğinin altını çizdi ve üst limitin 1 milyon TL olduğunu aktardı. 

"Düzenleme sayesinde sadece faiz hassasiyeti olanlar değil bankalara yüksek faiz ödemek istemeyen tüm kullanıcılar sisteme dahil olacak. Hatta üst limitin artırılmasıyla orta ve yüksek gelirli grupların da bu sistemden yararlanacağını düşünüyoruz" açıklamasında bulunan Akbal, pazar çeşitliliğinin sağlanacağına dikkat çekti. 

SEKTÖR PERİYODİK OLARAK DENETLENECEK

Faizsiz konutta masraflar düşecek! Ev sahibi olmak kolaylaşacak! 

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; Birevim Genel Müdürü Av. Mahir Orak, tasarruf sahiplerinin haklarının devlet tarafından desteklenmesinin sektöre olan güven kapsamında çok önemli olduğuna vurgu yaptı ve “Lisans sürecinin bitmesiyle bankacılıkta olduğu gibi sektörümüz periyodik olarak denetlenecek, kafalardaki soru işaretleri ortadan kalkacak” açıklamasında bulundu. 

Bireysel tasarrufları, sürdürülebilirlik ilkesi bağlamında kitlesel bir tasarruf fonu haline getirerek ülke ekonomisine kazandırdıklarının altını çizen Orak, “Tasarruf bilinci toplumsal olarak artacak. Böylece ekonomi ivme kazanacak. Gelecekte sektörümüz ulusal kalkınmanın lokomotifi olacak" diye konuştu ve yasal zemin ve güçlü planlamayla beraber 2023'ün sonunda 3 milyon aileyi  tasarruf finansıyla tanıştırmak için çalıştıklarını ifade etti. 

Eminevim Genel Müdürü Sait Aytaç, BDDK lisansı sayesinde vatandaşların mevduat ve katılım bankacılığından sonra 3. Nesil Finansman Modeli’ne kavuştuğunu söyledi. Sektörün geçmişten bu yana ekonomiye sağladığı likidite ve ticarete getirdiği hareketlilikle ülke ekonomisine önemli katkılar sunduğunu dile getiren Aytaç, mevzuata uygun hale getirilen şirketlerin BDDK lisansı aldığını bildirdi. Sait Aytaç, 3. Nesil Finansman Modeli olarak tanımladıkları tasarruf finansman sektörünün ülke istikrarına katkı sağlamaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Binlerce Evim mağduru için yasa çıktı! Şimdi sözleşmeler bekleniyor...

TMSF'den tasarruf finansman sözleşmelerinin devrine ilişkin açıklama!

Tasarruf finansman şirketlerinde kritik gelişme! 6 şirket intibakı tamamladı!


Geri Dön