30 / 04 / 2024

Falez bandında çok katlı yeni binalar yükseliyor!

Falez bandında çok katlı yeni binalar yükseliyor!

Antalya'da falez bandı üzerinde bulunan riskli binalar ve yeni yapılan çok katlı binaların yaratacağı riskler konusunda tespitlerde bulunan İnşaat ve Jeofizik Mühendisleri Odası, yeni bir bilimsel çalışma yapılması çağrısı yaptı.



İnşaat ve Jeofizik Mühendisleri Odası, Antalya'da falez bandı üzerindeki riskli binalar ve yeni yapılan çok katlı binaların meydana getireceği riskler konusunda tespitlerde bulundu. Oda, Lara bandı üzerinde yeni bir bilimsel çalışma yapılması çağrısında bulundu. 

Hürriyet Gazetesi'nden Salim Uzun'un haberine göre, 2018 yılı içinde ilçede yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda 142 riskli binanın tespit edildiğini açıklayan Muratpaşa Belediyesi, 142 binadan 106’sının yıkıldığını bildirdi. Muratpaşa Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, 36 binanın ise mülk sahiplerinin itirazı ve mahkeme süreçleri nedeniyle yıkılamadığını, bazı binalarda halen yaşamın devam ettiğini açıkladı. Birçok kez çökme ve kaymaların yaşandığı, derin mağaraların bulunduğu Lara falez bandının bazı bölümlerinde ise çok katlı yeni binalar yükseliyor. Falezler üzerinde yer alan bazı yapıların temelinde çökme ve boşalmalar oluştu.

“Falez dediğiniz şey kireçtaşı''

Falez bandındaki yapılaşmayla ilgili konuşan kdeniz Üniversitesi (AÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu İnşaat Bölümü Öğretim Üyesi, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Cem Oğuz, “Falez dediğiniz şey kireçtaşı. Bu yapı suya maruz kalırsa çözülür. Eskiden yağmur suları dereler vasıtasıyla denize gider, su falezlere işlemezdi. Şimdi o dereler yok, bina yoğunluğu ise inanılmaz boyutlarda. Yağmur suyu olduğu gibi derine sızıyor ve falezleri çözüyor” açıklamasında bulundu.

''Rapor uyarı niteliğinde''

2013'te Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından Konserve Koyu’nda çok önemli bir çalışma yapıldığını belirten Dr. Oğuz, “104 sayfalık o raporda yüzey suların falezlere sızmasının önlenmesi gerektiği, hatta falezlerin gerilemesinin durdurulması için dolgu yapılması gerektiği belirtiliyordu. Biz bunu yaptık mı? Bir bilim insanı olarak özellikle falez bandı üzerindeki yapılaşmaya yönelik yeni bir bilimsel çalışma yapılmasını ve falezlere yeni yüklerin kesinlikle bindirilmemesi gerektiğini vurguluyoruz. Çünkü falezlerin uzun süre taşıyabileceği yük en fazla 3 kattır” ifadelerini kullandı.

''Boşaltın demiştik''

Jeofizik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Engin Erarslan ise şunları söyledi: “Ağır yapıların kaymayı hızlandırdığını ve özellikle Lara bölgesindeki bazı binaların boşaltılması gerektiğini vurgulamıştık. Bu bölge maalesef çok büyük boşlukları olan ve eriyen bir yapı. Bu yüzden risk teşkil ediyor.”


Geri Dön