02 / 05 / 2024

Fatih Projesi meclis gündeminde!

Fatih Projesi meclis gündeminde!

Fatih Projesine dair bazı veriler meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Kabukcuoğlu, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, Fatih Projesine dair bazı verilere ilişkin soru önergesi hazırladı. Kabukcuoğlu, sorusunun Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

İYİ Parti'li Kabukcuoğlu, ''Bakanlığınız bünyesinde başlatılan Eğitimde "Asrın projesi” denilerek, okullarda teknolojiyi yaygınlaştırmak için 2010 yılında başlatılan ve 2014'de sonuçlanması öngörülen Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi, aradan geçen 10 yıla rağmen tamamlanamadı. 
Kamuoyuna yansıyan haberlerde, Eğitimde fırsat eşitliği ve okullarda teknolojiyi yaygınlaştırmak için 2010 yılında başlatılan ve 4 yılda tamamlanması planlanan FATİH Projesi kapsamında, okullara bugüne kadar 1 milyon 437 bin 800 tablet bilgisayar dağıtıldı. 81 ilde FATİH Projesi kapsamında yer alan toplam 47 bin 300 okulda etkileşimli tahta bulunan okul sayısı 20 bin 703 olarak açıklanırken, fiber interneti bulunan okul sayısı 13 bin 489'da kaldı. Halihazırda internet altyapısı olmayan çok sayıda okul mevcutken aynı şekilde etkileşimli tahta ve akıllı tabletin henüz ulaşmadığı okul ve öğrenci sayısı hayli fazladır. Özellikle uzaktan eğitim yöntemi ile eğitim sürecini devam ettirmek zorunda kaldığımız böyle bir dönemde FATİH Projesi'nin önemi daha çok anlaşılmaktadır. 
Sayıştay'ın 2020 MEB Raporunda Bakanlığa bağlı bazı okul ve diğer eğitim yapılarına ilişkin olarak mevzuatın öngördüğü standartlara uygun olmayan projelerin hazırlandığı, proje onay süreçlerine uyulmadığı, bazı projelerin özensiz hazırlanması nedeniyle yatırım maliyetlerinin arttığı ve kaynak planlamasının olumsuz etkilendiği görülmüştür. Söz konusu, yapılmış yatırımların etkin kullanımı sağlamak amacıyla yatırım planlamalarında aynı konuda yeni yatırımlar yapmaktan ziyade eksik kalan yatırımların tamamlanması öncelik olarak değerlendirilmelidir. Eğitim adına, Türkiye'nin kaybedecek bir tek dakikası ve çöpe atacak proje potansiyeli bulunmamaktadır'' diye konuştu.

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu'nun soruları:
1-FATİH projesi hangi aşamadadır, proje ne zaman tamamlanacaktır?

2-Proje kapsamında toplam kaç adet tablet bilgisayar alındı, şimdiye kadar kaç öğrenciye dağıtıldı, tablet bilgisayarlara toplamda kaç TL ödenmiştir?

3-Proje kapsamında akıllı tahta olarak bilinen etkileşimli tahtalardan kaç adet satın alınmış, toplamda kaç TL ödenmiştir?

4-FATİH projesi ile bugüne kadar altyapı çalışmalarına toplam ne kadar harcama yapılmıştır?

5-Proje kapsamında bütün öğrencilere tablet bilgisayar dağıtılacağı söylenirken neden halen tüm öğrencilere tablet bilgisayar ulaştırılamadı?

6-2010 yılından bu yana FATİH projesi kapsamında kaç ihale yapıldı? Bu kapsamda hangi şirketlere kaç TL ödeme yapıldı?

7-FATİH Projesi'nin şu ana kadar Devlete olan toplam maliyeti ne kadardır? 
 


Geri Dön