02 / 05 / 2024

Fatih'te Estetik Kurul'un onaylamadığı bina ruhsat alamıyor!

Fatih'te Estetik Kurul'un onaylamadığı bina ruhsat alamıyor!

Fatih Belediyesi, Tarihi Yarımada´yı kaybolan kimliğine kavuşturmak için Estetik Kurul oluşturdu



Kurulun onaylamadığı bina ruhsat alamıyor. Her biri için özel tasarım yapılıyor. Binaların dış cephesine cam giydirme ve PVC yasak.

Fatih´te, 2004´ten beri belediye başkanlığını yürüten Mustafa Demir, Eminönü´nün de ilçeye katılımıyla klasik belediyecilik anlayışının dışına çıktıklarını söyledi. Günde yaklaşık 2 milyon kişinin ziyaret ettiği Tarihi Yarımada´nın klasik belediyecilik anlayışının dışında tarihi bir sorumlulukta yüklediğini kaydeden Demir ile geleceğe yönelik projelerini konuştuk.

HER İSTEYEN BİNA YAPAMAZ

Başkan Demir çalışmalarını şöyle anlattı: "İstanbul ve özellikle Tarihi Yarımada´ya her gün dünyanın her yerinden milyonlarca insan geliyor. Bu nedenle herkesin istediği gibi bina yapmasına izin veremeyiz. Belediyemizde oluşturulan Estetik Kurul´un onayını almayan binalara ruhsat vermiyoruz. Dış cepheleri yenilenen binaların yüzde 85´i mülk sahipleri tarafından yapıldı. Özellikle cam giydirme ve pvc kaplamalara izin vermiyoruz. Her bina için özel cepheler tasarladık. Tarihi Yarımada´nın kaybolan kimliğini geri kazandırıyoruz."

DOĞAL TAŞLI YAYALAŞTIRMA

Özellikle Eminönü´nde sokak ve caddelerin yayalaştırılması için çalışmaların hızla devam ettiğini belirten Demir "Öncelikle aciliyeti olan Sultanahmet´i araç trafiğinden arındırdık. Sultanahmet´i kalabalık yapısından kurtarmak için, Beyazıt ve Süleymaniye´yi aktif hale getirdik. Sokak ve caddelerin yayalaştırılması için gerekli olan altyapı çalışmalar sürüyor.

Sokak ve caddelerin yürünebilir hale gelmesi için doğal taşlardan zemin kaplaması yapıyoruz. Kesinlikle betonu tercih etmiyoruz. Üniversitelerle birlikte çalışarak dar sokaklarınmızın üstünü kapatacağız. Bu çalışmaları yaparken 16 bin esnafın görüşlerini de almaya çalışıyoruz. Bu nedenle esnafın örgütlenmesini teşvik ederek her caddenin esnafının dernekleşmesini sağladık. Trafiğe kapatılan caddelerde esnafın zarar görmemesi için dernek üyesi esnafın acil ihtiyaçları olduğunda dükkanına kadar araç sokabilmesine izin veriyoruz" diye konuştu. 
Star/Mustafa Meydan


Geri Dön