10 / 05 / 2024

Fatma Güldemet Sarı: Önceliğimiz sağlıklı kentler oluşturmak!

Fatma Güldemet Sarı: Önceliğimiz sağlıklı kentler oluşturmak!

Bakan Sarı, başkanlığını iş adamı Ahmet Arslan'ın yaptığı düşünce platformu "Fikir Sofrası" tarafından düzenlenen "Yaşanılabilir Şehirler ve Kentsel Dönüşüm" konulu toplantıya katıldı.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, kentsel dönüşüm sürecinde hedefin, sadece binaların yıkılarak yerlerine yenilerinin yapılması anlamına gelmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Bizim kentsel dönüşüm ile yapmak istediğimiz; kent siluetine uygun, eğitim ve sağlık tesisleri, yeşil alanları, ulaşım sistemi ve altyapısıyla sağlıklı ve güvenli marka şehirler oluşturmaktır." dedi. 


Sarı, dijital dünyada bulunamayacak yegane şeyin tecrübe olduğunu ifade ederek, toplantının farklı sektörlerdeki deneyimlerin bir araya gelmesi adına çok anlamlı olduğunu söyledi.


Büyüyen ve gelişen Türkiye'nin en büyük ihtiyacının, yeni fikirler ve farklı bakış açıları olduğunu aktaran Sarı, Türkiye'nin geleceğine katkı sunmak amacıyla oluşturulan "Fikir Sofrası" platformunun, dış politikadan ekonomiye, bilimden kültüre kadar geniş bir yelpazede değerlendirme yapılmasını sağladığını kaydetti.  


Sarı, devlet ve özel sektör arasındaki etkileşimi arttıran bu gibi toplantıların, ortak paydada buluşma, yeni fikirler ortaya çıkarma ve sektörlere yönelik hassasiyetlerin paylaşılmasına zemin hazırladığını dile getirdi. 


Bakan Sarı, platformda "Ben değil, biz" anlayışı ile Türkiye'nin mevcudiyeti ve ilerlemesi için beyin fırtınası yapıldığına dikkati çekerek, "Biz de hükümet olarak 14 yıllık süre içinde, yaptığımız işlerde 'Biz yaptık oldu' anlayışından hep uzak durduk. Sivil toplum kuruluşlarından akademisyenlere, medyadan özel sektör temsilcilerine kadar herkese 'Kapımız açık, gelin görüşünüzü belirtin' dedik. Söze kıymet veren, alanda çalışana saygıda kusur etmeyen bir politika yürütmeyi düstur edindik. Çünkü sizlerin başarısı sadece bizim değil, Türkiye'nin başarısı demektir." diye konuştu.


- "Önceliğimiz sağlıklı kentler oluşturmak" 


Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı, "Fikir Sofrası" gibi Türkiye'nin ilerlemesi için atılacak adımların konuşulacağı alanlara her zamankinden çok ihtiyaç olduğuna vurgu yaparak, Türkiye'nin, komşu ülkelerde yaşanan istikrarsızlığın etkisiyle terör saldırılarının hedefi haline geldiğini söyledi.


Bu zorlayıcı durumun Türk halkını işinden ve de yaşantısından alıkoyamayacağını aktaran Sarı, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Sayın Cumhurbaşkanımızın da söylediği gibi ülkemize yönelik tehditlere karşı, farklılıklarımızı bir kenara bırakarak, bir 'millet koalisyonu' oluşturmaya ihtiyacımız var. Türkiye, verdiği bu zorlu sınavdan milletimizin ve sizlerin yardımı ile çıkacak. Buna olan inancımız tamdır. Çocuklarımızın, şehirlerimizin, ülkemizin geleceğini daha güvenli yarınlara el ele taşıyacağız. Yaşamak, sadece nefes alıp vermek değil, hayattan zevk alabilmektir. Bunun için insanın eğitimden sağlığa, kültür sanattan çevreye kadar, kendisine var olduğunu hissettiren değerlere ulaşması gerekir. Öyle ki, 'Yaşanabilir Şehirler ve Kentsel Dönüşüm' başlığında bir araya geldiğimiz bu toplantıda, yaşama dokunan projelerimizden bahsetmek isterim. Bizim için şehir, değerler ve inançlar mekanı olmanın yanı sıra, insanların anılarını hatta geleceklerini depolayan birer hafıza merkezidir. Bu bilinçle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak, kimlikli, geçmiş dönemlere saygılı, estetik kaygıya sahip, kullanıcı odaklı bir şehircilik anlayışıyla, kentlerimizin planlı gelişmesini sağlamaya çalışıyoruz. Doğal güzelliklerimizin ve tarihsel zenginliklerimizin korunmasını göz önüne alarak, modern, çevreye duyarlı, toplumumuzun sosyal yapısına uygun bir şehirleşme anlayışı ile hizmet veriyoruz."


Bakın Sarı, bu nedenle önceliklerinin "sağlıklı kentler" oluşturarak, insanların yaşam kalitesini arttırmak olduğunu dile getirerek, sağlıklı kentten kasıtlarının orada yaşayan insanların emniyet, huzur ve sağlıklarının korunmasının yanı sıra teknik altyapıdan iktisadi yaşama, estetik duygulardan kültürel değerlere kadar vatandaşın hayatının her alanını kolaylaştırmak olduğunu söyledi.


Sadece sağlıklı kentler değil, geleneksel hayata dair tüm yaşanmışlıkları, bölge hassasiyetlerini dikkate alarak şehirleri yenilemek için çalıştıklarına işaret eden Sarı, bu nedenle en büyük hedeflerinden birinin de şehirleşmede "Yöresel Mimari Özelliklerine Uygun Konut Projeleri"ni hayata geçirmek olduğunu belirtti.


- Sur Projesi


Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, bu kapsamda, ülkenin her yöresine uygun, mimari çevre oluşturma ve kırsal alanlarda kimlikli yapılaşma çalışmaları yürüttüklerini anlatarak, şunları kaydetti:


"Son dönemde çok önemsediğimiz 'Sur Projemiz' bu anlamda tam da bahsettiğimiz özellikleri içinde barındırıyor. Terörün yıktığı bu tarihi mirası, kültürel değerlerini koruyarak yeniden ayağa kaldıracağız. 2012 yılında koruma imar planı ilan edilen Sur'da, yörenin mimari dokusuna sağdık kalınması, öncelikli hassasiyetimizdir. Buradaki çalışma kapsamında, bölgenin içerisindeki gecekondular temizlenecek, tescilli binaların restorasyonu yapılacak. Bu alanda bir toplu konut projesi ise kesinlikle olmayacak. Tam tersi, Sur seviyesini aşmayan, yöresel mimarinin ortaya çıkacağı, avlularıyla, revaklarıyla, cumbalarıyla yörenin dokusunun ve mimari özelliklerinin yansıtıldığı bir Sur çalışması yapacağız. Sur örneğinde olduğu gibi, ortak bir vizyon belirleyerek, şehirleşmede Türkiye genelinde çok katlı yapılar yerine yatay mimariyi öncelikli hale getirmeyi amaçlıyoruz. Deprem gibi afetlere karşı, riskleri de azaltabilecek bir yaklaşım olan yatay mimariyle insanın toprakla bağının ve sosyal ilişkilerinin güçlendirilmesini hedefliyoruz. Böylece hem daha güvenli hem de kadim medeniyetimizin birikimini yansıtan yapılarla, şehirlerimizin daha yaşanabilir alanlar olmasını sağlayacağız. Bu konuda çalışırken, kentin yatay mimari düzenlemelerle geniş alanlara yayılması, ulaşımın daha uzun mesafelerde yapılması gerekliliğinin bilincindeyiz. Bu nedenle, kentlerin dönüşümü sırasında altyapının kurulması çalışmalarının da eş zamanlı olarak yürütülmesini sağlayacağız. Artık şehircilikte anlayışlar değişmektedir. Kısa vadeli, geçici çözümler yerine, uzun vadeli hedefler doğrultusunda yürüttüğümüz bu çalışmalarda, sizlerin de desteğini görmek istiyoruz."


- Kentsel dönüşümün sosyal boyutu


Bakan Sarı, nüfusun yüzde 30'unun üç büyük şehir olan İstanbul,  Ankara  ve İzmir'de yaşadığını belirterek, hızlı kentleşmeye paralel Türkiye'nin belirli bir dönem boyunca plansız ve altyapısız kentleşme ve gecekondu olgusu ile karşı karşıya kaldığını söyledi. 


Sarı, 2000'li yıllarla birlikte hızlı kentleşme döneminin sona erdiğini, kentlerde yayılımın gittikçe arttığı bir dönem başladığını aktararak, bu dönemle mevcut kentlerin daha yaşanabilir hale getirilmesi için kentsel dönüşüm kanunları çıkarıldığını kaydetti.


Tüm bu kentsel dönüşüm sürecinde hedefin, sadece binaların yıkılarak yerlerine yeni yapılar yapılması anlamına gelmemesi gerektiğini vurgulayan Sarı, şu değerlendirmelerde bulundu:


"Bizim kentsel dönüşüm ile yapmak istediğimiz, kent siluetine uygun, eğitim ve sağlık tesisleri, yeşil alanları, ulaşım sistemi ve altyapısıyla sağlıklı ve güvenli marka şehirler oluşturmaktır. Bununla birlikte kentsel dönüşümün en önemli boyutuysa sosyal boyutudur. Her kentimizin kendi kültürü, kendi mimarisi, kendine has bir kimliği olmalıdır. Bunun için kentlerimizin dönüşümünün yöresel mimari gözetilerek, o kente özgün bir kimlik oluşturacak şekilde planlanması ve gelişmesi büyük önem arz etmektedir. Söz konusu dönüşüm hedeflerine ulaşmak için bakanlık olarak Türkiye genelinde 48 ilde 179 riskli alan ilan edilmiş ve kentsel dönüşüm çalışmaları başlatılmıştır. Bahsettiğimiz bu alanlar, 1 milyon 200 binin üzerinde insanımızı ilgilendirmektedir. Ayrıca, şehirlere dönük bütünlükçü bir müdahale geliştirmek amacıyla, bakanlık olarak 'Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi'ni hazırladık."


Bakan Sarı, bu strateji belgesi ile kentler için belirlenen hedeflerin nasıl gerçekleştirileceği, öncelikli müdahale alanları, kent kimliklerinin korunması için geliştirilecek müdahaleler, sağlıklı bir çevre yaratmak amacıyla karbondioksit emisyonunun azaltılması yönündeki çalışmalar belirlendiğini belirtti.


- "Yaşam alanlarında çevre duyarlılığını önceliyoruz"


Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı, 2023 Türkiyesi'nde şehirleşme ile ilgili sorunları çözmenin öncelikli hedefleri olduğunu vurgulayarak, konuşmasında şunları dile getirdi:


"Bu doğrultuda, 'yaşanabilir ve marka şehirler' hedefine ulaşmak için kentsel dönüşüm çalışmaları hızla sürdürülmekte ve bina kalitesini yükseltirken, mekan kalitesini de arttırmak için sağlıklı kentsel çevre oluşturulmaya devam edilmektedir. Tam bu noktada dikkatinizi çekmek istediğim bir projemiz var. Yaşam alanlarında çevre duyarlılığını önceliyoruz. Çevreyle dost, aşırı enerji harcamak bir yana enerjisini kendisi üreten, iklimsel verilerle birlikte hareket eden, atık suların geri kullanıldığı yeşil binaları, Türkiye geneline yaymak için çalışmalarımıza başlıyoruz. Bu yapıların ulusal standardını oluşturabilmek için yeni bir kılavuz hazırladık. Böylece, Türkiye'de ilk defa oluşturulacak ulusal sertifikasyon sistemi ile çevreye duyarlı, insan sağlığını ön plana alan binaları hayata geçirebileceğiz. Sektörlerimizin temsilcileri, sizler dünyayı inşa ediyorsunuz. Yenilik ve güvenilirlik iddiası ile işlerinizi görücüye çıkartıyorsunuz. Geçtiğimiz günlerde katıldığım uluslararası MİPİM Fuarı'nda da Türkiye'nin dünyada ne kadar önemli bir yer edindiğine bir kez daha şahit oldum. Dünyanın marka kentleri olarak gösterilen Londra ve Paris'in ortasında yer alan İstanbul Çadırı, görenleri kendine hayran bıraktı. Türkiye'nin yapı sektöründe öncü ülkeler arasında olduğunu ve dünya markası olma iddiasıyla, çalışmalarını büyük bir ciddiyetle yürüttüğünü görmek onur vericiydi. AK Parti olarak biz de 14 Ağustos 2001'de yeni bir siyaset iddiasıyla yola çıktık. Çünkü 90'lı yıllarda Türk siyasetinin içi boşalmış, toplum nezdinde siyasi makama olan güven bitme noktasına gelmişti. Bugün gönül rahatlığı ile başımızı yastığa koyabiliyorsak, ortaya koyduğumuz eserlerle ülkemizin adını dünyaya yansıtabiliyorsak, başarmışız demektir."


Sarı, yatırımcılar için çalışma hayatındaki en önemli unsurun güven ve istikrar ortamı olduğunu belirterek, yatırımcıların bu noktada üstlendiği sorumluluğun devlet açısından da çok anlam taşıdığını kaydetti. 


Alanda uzman isimlerle Türkiye'deki konut arzı ve talebinin emin adımlarla ilerlediğini gözlemlediklerine işaret eden Sarı, yılda ortalama 1 milyon konut el değiştirirken, yıllık 600 bin yeni konut ihtiyacının ortaya çıktığını anlattı.


Bakan Sarı, şunları kaydetti:


"Bu denklemde baktığımızda Türk inşaat ve konut sektörü büyüyen, Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden olmaya devam edecektir. Bizler de iş adamlarımızın ve yatırımcılarımızın işleriyle ilgili kararlarını kolayca hayata geçirmeleri ve yatırımlarını hızla gerçekleştirmeleri için gereken tüm düzenlemeleri yaptık. 1984-2002 yılları arasında Türkiye'ye sadece 14,8 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım gelmişti. 2003-2015 yılları arasında Türkiye'deki istikrar ve izlediğimiz teşvik politikalarının etkisiyle 165 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım geldi. Dünyanın en büyük 250 uluslararası inşaat firması arasında 42 Türk firması bulunmaktadır. Artık tüm firmalarımıza her türlü desteği veren elçiliklerimiz ve müşavirliklerimiz var. Bu sayede Türk iş adamları olarak sizler Afrika'dan Güney Amerika'ya kadar pek çok coğrafyada ülkemizi en işi şekilde temsil edebiliyorsunuz."


- Müteahhitlik sektörünün katkısı


Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Türkiye'nin 2003'ten beri süregelen kesintisiz büyümesinde müteahhitlik sektörünün katkısının çok büyük olduğuna dikkati çekerek, iş adamlarına şöyle seslendi:


"Müteahhitlerimizin, yurt dışındaki müteahhitlik hizmetlerinde son 10 yılda 220 milyar dolar üzerinde taahhüt üstlenmiş olması bizler için önemli bir gösterge. Bugün Türkmenistan, Dubai, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Kazakistan ve daha nice ülkede yükselen binalarınızı, eserlerinizi görüyor, övünüyoruz. Bunu, yurt dışına çıkan devlet adamlarımız ve Türkiye'yi temsil eden insanlarımız çok iyi bilirler. Ancak, sadece övünmekle kalmadığımızın sanırım farkındasınız. Hükümet olarak bizler; bakanlarından müsteşarlarına, büyükelçilerinden devletin bütün görevlilerine kadar herkes sizlerin yurt dışındaki büyük projeleri elde etmeniz için ne gerekirse yapıyoruz. Çünkü sizin başarınız Türkiye'nin başarısıdır. Sizin yurt dışındaki şantiyeleriniz bizim için adeta birer büyükelçiliktir. Sizlerden de bu sorumlulukla başarılarınıza devam etmenizi istiyoruz. Zorluklar sizi yıldırmasın. İnanıyorum ki yaptığınız işler ve edindiğiniz tecrübelerle çok daha büyük projelere imza atacaksınız."


Çevresel Etki Değerlendirmesi'nin (ÇED) yatırımcıların yol haritası olduğunu anlatan Sarı, yatırımcının, ÇED sürecinde, projesine ilişkin mevzuat ve çevresel etkiler açısından herhangi bir sıkıntı olup olmadığını rahatlıkla görebildiğini anlattı. 


Tüm tarafların dinlenildiği, bütün aşamaları şeffaf olan ve en önemlisi halka açık olan ÇED sürecinin tüm aşamalarında halkın görüşlerini bakanla iletebildiğini belirten Sarı, ÇED sürecini çevreyi korumak için yürüttüklerini, amaçlarının yatırımı yeşile boyamak olduğunu söyledi.


İmar Kanunu değişikliği hakkında bilgi veren Sarı, konuşmasını şöyle tamamladı: 


"Hiç şüphesiz, düzenli ve marka şehirlerin oluşması için nitelikli bir planlamanın yapılmış olması zorunludur. Maalesef, 1984'ten günümüze kadar planlama yetkisini elinde bulunduran yerel yönetimler, bu konuda başarılı bir sınav verememiştir. Bu, şehirlerimizin mevcut durumundan anlaşılmaktadır. İmar Kanunu ve yönetmeliklerdeki yetersizlikler nedeniyle, şehirlerin kimlik kazanmasının en önemli adımı olan planlamanın, geliştirilmesi sağlanamamıştır. Bu konudaki boşlukları gidermek için özellikle İmar Kanunu ve Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği çalışmalarımız son aşamaya gelmiştir. Yapılan düzenlemeler ile çevreyi önemseyen, rahat ulaşım imkanlarının sunulduğu, binalardaki enerji verimliliğini arttıran şehirler hedefine ulaşmayı amaçlıyoruz. Bu nedenle bu hafta sonu arkadaşlarımızla bu konuda bir istişare toplantısı gerçekleştireceğiz. Umut ediyorum ki çok yakında bu kanuna ilişkin detayları sizlerle paylaşabileceğiz."



AA




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı....



Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, terör örgütün yakıp yıktığı yerleşim bölgelerinin el birliğiyle imar edilmesi için müteahhitlere çağrıda bulundu. Sarı, "Sur'u, İdil'i hep birlikte imar etmeliyiz. Sadece devletin orada olması yetmez. Müteahhit ve mimarlarımızın da burada olması lazım" dedi.



İş adamı Ahmet Arslan tarafından organize edilen 'Fikir Sofrası'nın konuğu Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı oldu. Önceki gece İstanbul'da düzenlenen düşünce platformunun konusu da konukları da önemliydi. “Yaşanılabilir Şehirler ve Kentsel Dönüşüm” konulu toplantıya Türkiye'nin en büyük gayrimenkul projelerine imza atan büyük inşaat firmalarının patron ve yetkilileri ile milletvekilleri, mimarlar, şehir planlamacıları, gazeteciler ve bürokratlar iki saat boyunca fikir alış verişinde bulundu.


CAN ALICI ÜÇ ÖNEMLİ KONU


Önce ev sahibi İş adamı Ahmet Arslan bir kısa hoş geldiniz konuşması yaptı. Prof. Dr. Fuat Keyman'nın yönettiği toplantıda Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, konuşmasının ardından soruları da cevaplandırdı. Kendi alanıyla ilgili işlerin içinden gelen bir isim olduğu için sektöre hâkim olduğunu ortaya koyan Bakan Sarı'nın konuşmasında üç önemli nokta ön plana çıktı. Bunlardan birincisi; kentsel dönüşümü yaparken yaşanabilir şehirler inşa etme vurgusu oldu.


RANT PEŞİNDE OLMAMALI


Kentsel dönüşümün sadece binaların yıkılarak yerlerine yeni yapılar yapılması anlamına gelmemesi gerektiğine vurgu yapan Bakan Sarı, “Bizim kentsel dönüşüm ile yapmak istediğimiz; kent siluetine uygun, eğitim ve sağlık tesisleri, yeşil alanları, ulaşım sistemi ve altyapısıyla sağlıklı ve güvenli marka şehirler oluşturmaktır” dedi. Türkiye'nin bu konuda elini çabuk tutması gerektiğini anlatan Bakan Sarı, kentsel dönüşümde müteahhidin de belediyelerin de vatandaşların da rant peşinde koşmaması gerektiğini vurguladı. Artık şehircilikte anlayışların değiştiğini; kısa vadeli ve geçici çözümler yerine uzun vadeli hedefler için sektörü yanlarında görmek istediklerini anlattı.


SUR VE SİLOPİ ÇAĞRISI


İkinci önemli konu ise Bakan Sarı'nın terör saldırılarından dolayı Güneydoğu'da kullanılamaz hale gelen yerleşim birimlerinin inşasında 'el birliği' yapalım çağrısıydı. Özellikle Diyarbakır Sur için kentsel dönüşüm için hayal ettikleri bütün unsurları barındıracak bir proje geliştireceklerini dile getiren Bakan Sarı, şu vurguya yaptı: “Terörün yıktığı bu tarihi mirası, kültürel değerlerini koruyarak yeniden ayağa kaldıracağız. Buradaki çalışma kapsamında, bölgenin içerisindeki gecekondular temizlenecek, tescilli binaların restorasyonu yapılacak. Bu alanda bir toplu konut projesi ise kesinlikle olmayacak.”


Sur, İdil ve terörün hedefi olan diğer yerleşim bölgelerinin dönüşüm için inşaat şirketlerinin patronlarına “el birliği” çağırısı yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, “Buralardaki dönüşüm için bütün müteahhitlerden destek ve katkı bekliyoruz. Kuzey ile güneyin, doğu ile batının farkının olmadığın gösterilmesi gerektiğini anlatan Bakan Sarı, “Bunu hep birlikte yapmalıyız. Sadece devletin orada olması yetmez. Müteahhit ve mimarlarımızın da burada olması gerekir” dedi.


ÇED'çilerin hedefi büyük projeler


Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, toplantının soru cevap kısmında ise Türkiye'nin büyük projelerinin önüne engel olarak konulan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporları konusu üzerinde durdu. Üçüncü Havalimanı'nı inşa eden konsorsiyum firmalarından Limak Holding'in patronu Nihat Özdemir'in toplantıda; ÇED raporlarıyla ilgili düzenleme talebine cevap veren Bakan Sarı, bu raporların aslında yatırımcıların yol haritası olduğunu anlattı. Ancak Türkiye'nin mega projelerine ve enerji yatırımlarına karşı çıkan çevrelerin her defasında ilgili ÇED raporları üzerinden engelleme yapmak istediğini ifade etti.


YASAL DÜZENLEME İÇİN ÇALIŞIYORUZ


Üçüncü köprü, Üçüncü havalimanı ve nükleer santraller gibi mega projelere de bu tür temelsiz gerekçelerle karşı çıkıldığına dikkat çeken Bakan Fatma Güldemet Sarı, bu tür istismarların son örneğinin Artvin Cerattepe'de görüldüğüne işaret etti. Sarı, İdare Mahkemeleri'nin verdiği kararlara ilişkin bir düzenleme için çalıştıklarını ve yakında bu çalışmayı tamamlayarak Meclis'e sunacaklarını belirtti.




İbrahim ACAR/Yeni Şafak



Haberi Habertürk Gazetesi yazarı Abdurrahman Yıldırım şöyle ele aldı;


Yeni İmar Kanunu için hazırlıklarının sürdüğünü söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı, Cerattepe konusunda da çarpıcı açıklamalarda bulundu. Sarı, “Orası altın madeni olarak işletilemez. Hatta altın çıkarılmasına biz olumsuz ÇED raporu verdik” dedi.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, kentsel dönüşümde tüm Türkiye için bir master planı hazırladıklarını ve İmar Kanununu değiştirmeyi amaçladıklarını açıkladı. Güvenlik operasyonları ardından Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde imar hamlesi başlatacaklarını belirten Bakan Sarı, müteahhitleri bölgeye davet etti, “Gelin maddi ve manevi destek verin, tecrübenizle fikir verin, İstanbul’dan Güneydoğu’ya köprü kuralım” dedi.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Fikir Sofrası’nın İstanbul’daki 18’inci toplantısına katıldı, ağırlıklı inşaatçı ve müteahhitlerden oluşan işadamlarına konuştu ve soruları yanıtladı. Güneydoğu’nun yeniden imarı, kentsel dönüşüm, ÇED raporları ve Artvin Cerattepe madeni hakkında bilgi veren Bakan Güldemet Sarı’nın konu başlıklarına göre açıklamaları özetle şöyle:


ÇED RAPORU, CERATTEPE: Biz bakanlık olarak önümüze gelen her telebe uygun ÇED raporu vermiyoruz. İlgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınıyor. Bu görüşlerden olumsuz olanlar varsa, bir kurumdan dahi geliyorsa, ÇED olumlu raporunu vermiyoruz. Olumsuz rapor veriyoruz ya da ilgili yatırımın revize edilmesini ve çevreyle uyumlu olacak hale getirilmesini istiyoruz. Bu uyum sağlanırsa rapor olumluya dönüyor. Mesela, Artvin Cerattepe’de 50 bin ağaç kesileceği, yol açılacağı ve çıkarılan madenin böylece taşınacağı propagandası yapılıyor. Birinci ÇED raporuna göre konuşuyorlar. Halbuki orada ikinci ÇED raporu ile ağaç kesilmesi minimize edildi. Kesilecek ağaç sayısı 3-4 bin arasına indirildi ve her ağaca karşılık 3 ağaç ekilmesi kararı alındı. Aslında bu yatırımcıya da yeni maliyetler getiriyor. Cerattepe’de kapalı devre bakır madeni için ÇED raporu verdik. Orası altın madeni olarak işletilemez. Hatta altın çıkarılmasına biz olumsuz ÇED raporu verdik.


GÜNEYDOĞU’YA DAVET: Güvenlik operasyonları ardından Diyarbakır’ın Sur İlçesi ilk imar ve onarım yapacağımız yer olacak. Önce yıkılan, hasar gören tarihi eserleri onaracağız. Sonra diğer altyapı ve binalara, konutlara geçeceğiz. Sur koruma alanı içinde yüksek katlı toplu konut yapılmayacak. Çok kat yerine yatay yapılanmayı öne çıkaracağız. Yöresel mimariyle inşa edeceğiz. Türkiye kentlerini güzelleştirme çalışmalarımızın ilk adımını Sur’da atacağız. Cizre ve diğer alanlarda devam edeceğiz. Müteahhitleri, inşaatçıları oraya davet ediyorum. Maddi manevi, gelin destek verin. Fikirlerinizi söyleyin, tecrübelerinizi aktarın. Yöre insanına moral verin. İstanbul ile Güneydoğu arasında köprü kuralım.

Yöresel mimariye dönüş bu bölgeden başlayacak ve diğer bölgelere doğru yayılacak. 48 ilde 149 riskli alan ilan edildi. 1 milyon 200 bin insanı ilgilendiriyor. Buraları kentsel dönüşümle yaşanabilir marka şehirler haline getirmek hedefimizdir. Yerine göre, bölgesine göre, ihtiyaçlara göre yatay veya dikey yapılanmaya gideceğiz. Bütün binalar yatay olacak diye bir kural yok. Çok alan ve altyapı gerektirir. Yeni binalar arasında yeşil ve çevreci binalara artık rastlayacaksınız. Bu bina, konut veya sitelerin yeşil çevreci olduğunun ulusal sertifikasyonu oluşturuldu.

 

‘ARTIK İMAR PLANI SAHTECİLİĞİ BİTMELİ’

Türkiye’nin her yıl 600 bin yeni konuta ihtiyacı olduğunu söyleyen Bakan Sarı, şu değerlendirmelerde bulundu: “Artık bir zihniyet değişikliğine gitmek gerekiyor. Yeni bir kural geldi mi, hemen bunu nasıl bozarıma kafa yoruluyor. Bu çok yanlış. Bu yeni kurala nasıl uyum sağlarım diye bakılmalı. İmar değişiklikleri çok sık yapılıyor. İmar planı sahteciliğinden vazgeçmemiz lazım. İl, ilçe belediyeleri şahsa özel imar değişiklikleri yapıyor. İzin alınıyor ve sonra o değişiklik kaldırılıyor. Bunları önleyecek, bir çekidüzen verecek değişikliğin peşindeyiz. İmar Kanunu’nu değiştirmek için çalışma yapıyoruz. Sadece bir kent ve bölge için değil, tüm Türkiye için de bir master planı oluşturmanın hazırlığı içindeyiz.”


Habertürk / Abdurrahman Yıldırım




Haber Akşam Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın teröre karşı seferberlik çağrısından sonra Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı da inşaatın patronlarına "Gelin Silopi'de, Cizre'de yatırım yapın. Doğu-Batı köprüsünü birlikte kuralım. Teröre en güzel cevabı böyle veririz" diyerek seslendi. Patronlar da çağrıyı destekledi.


İş dünyası ile hükümet temsilcilerini buluşturan fikir platformu 'Fikir Sofrası' önceki akşam Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'yı ağırladı. İnşaat sektörünün önde gelen temsilcilerini Bakan Sarı ile buluşturan platformun ana gündem maddesi ise 'kentsel dönüşüm' oldu. Gayrimenkulün patronlarının Bakan Sarı'ya sorun ve isteklerini dile getirme şansı yakaladığı akşamda Sarı'nın da sektöre bir çağrısı oldu. Geçtiğimiz günlerde teröre karşı seferberlik çağrısında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sonra Bakan Sarı da inşaatın patronlarına Doğu'ya yatırım çağrısında bulundu. 


PATRONLAR SICAK BAKTI 


Bakan Sarı, "Gelin doğu ile batı arasındaki köprüyü birlikte kuralım. Gelin orada da projeler yapın. Silopi'de, Cizre'de bize yardımcı olacağınıza inanıyorum. Bunu bir sosyal proje olarak düşünün. Teröre karşı en güzel cevabı böyle veririz" dedi. Patronlar ise Bakan Sarı'nın 'Doğu'ya gelin' çağrısına hemen olumlu yanıt verdi.


SUR'u koruyacağız


Sur Projesi'ne de değinen Sarı, "Terörün yıktığı bu tarihi mirası, kültürel değerlerini koruyarak yeniden ayağa kaldıracağız. Sur’da, yörenin mimari dokusuna sağdık kalınması, öncelikli hassasiyetimizdir. Bölgenin içerisindeki gecekondular temizlenecek, tescilli binaların restorasyonu yapılacak" dedi. 


ÇED'den çok çektik


TOPLANTIDA iş dünyasının önemli bir sorununa dikkat çeken Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de, bir projenin hayata geçmeden önce uzun bir süreçten geçerek ÇED Raporu aldığını, ancak bu rapor alındıktan sonra da yatırımın önünün açılmadığını ifade etti. Özdemir, "Ne zaman bir proje için ÇED raporu alsak, raporu alır almaz direkt mahkemeye gidiyor. Yatırımcı ÇED raporunu da aldıysa bunun bozulmayacağını bilmek istiyor" dedi.


Kanal İstanbul'da start yakın


Kanal İstanbul projesine de değinen bakan Sarı, "Bu, çok hassasiyetle yürüttüğümüz bir proje. Projenin asıl sahibi Ulaştırma Bakanlığı, biz ise çevre etkilerinin değerlendirilmesi üzerine bir proje yürütüyoruz. Bu çalışmalarımızda da son aşamaya yaklaştık. Yakında Ulaştırma Bakanlığı, Başbakanımıza konuyla ilgili bir sunum yapacak" diye konuştu.


İmar Kanunu'nda değişiklik son aşamaya geldi


BAKAN Sarı, merak edilen İmar Kanunu değişikliği hakkında da bilgi verdi. Sarı, "İmar Kanunu ve yönetmeliklerdeki yetersizlikler nedeniyle, şehirlerin kimlik kazanmasının en önemli adımı olan planlamanın geliştirilmesi sağlanamamıştır. Bu konudaki boşlukları gidermek için özellikle 'İmar Kanunu' ve 'Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği' çalışmalarımız son aşamaya geldi" dedi.


Önceliğimiz yatay mimari


çok katlı yapılar yerine 'yatay mimari'yi öncelikli hale getirmeyi amaçladıklarını anlatan Bakan Sarı, "Deprem gibi afetlere karşı, riskleri de azaltabilecek bir yaklaşım olan yatay mimariyle, insanın toprakla bağının ve sosyal ilişkilerinin güçlendirilmesini hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.


Akşam


Geri Dön