03 / 05 / 2024

Fay hattının geçtiği alanda hiçbir şekilde yapılaşmaya müsaade edemeyiz!

Fay hattının geçtiği alanda hiçbir şekilde yapılaşmaya müsaade edemeyiz!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamada "Allah göstermesin, bundan sonraki bir depremde ne Sivrice ne de Elazığ'da enkaz altında kimseyi aramak istemiyoruz. Bu anlayışla, bu titizlikle çalışmalarımızı yürütüyoruz." şeklinde konuştu.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ'daki temasları kapsamında Bizmişen Mahallesi'ndeki toplu konut şantiyesinde yapılan koordinasyon toplantısına katıldı, şantiye alanındaki örnek daireyi gezdi, devam eden çalışmalarla ilgili bazı bilgiler aldı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, daha sonra kentte 24 Ocak tarihinde meydana gelen depremin merkezi üssü Sivrice ilçesinde incelemelerde bulunan Kurum, kendisini karşılayan vatandaşların sorunlarını ve taleplerini dinledi.

 

- "Fay hattının geçtiği alanda hiçbir şekilde yapılaşmaya müsaade edemeyiz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda tüm ekiplerin hassasiyetle çalıştığını dile getiren Bakan Kurum, şöyle konuştu:

"Depremin merkez üssü Sivrice ve burada aktif bir fay var. Bu fay hattı hemen ilçe merkezinin yanından geçiyor. Fay hattını detaylı bir şekilde inceledik. Biliyorsunuz sürekli Sivrice merkezli deprem yaşanıyor. Biz de burada yerleşime uygun yer neresi diye çalışmayı üniversitemiz, bilim insanları ile beraber yaptık. O çalışma neticesinde Sivrice'nin genel haritasını çıkardık. Fay hattının geçtiği alanda hiçbir şekilde yapılaşmaya müsaade edemeyiz. Aktif fayın üzerinde olan 40-50 vatandaşımızın evini yeni de olsa, sağlam da olsa burada tutamayız. Neden tutamayız, çünkü altında aktif fay hattı var. Yani bu depremde yıkılmamış olsa bile bir sonraki depremde yıkılma ihtimali çok yüksek."

Sivrice'de uygun görülen alan içerisinde 419 konutluk, bölge mimarisine uygun bir proje tasarımı yaptıklarını dile getiren Bakan Murat Kurum, bu projenin Sivrice'yi sadece Elazığ'ın değil bölgenin cazibe merkezi merkezi haline getireceğini söyledi.

Bakan Kurum, proje içerisinde ihtiyaç duyulabilecek tüm sosyal donatıların bulunacağını belirterek şunları söyledi: 

"Şimdi bu alan içerisinde ağır ve orta hasarlı binalara hiç kimsenin itirazı olduğunu düşünmüyorum. Her türlü yıkmak durumundayız. Yıkıp yerine zemin artı 1 veya 2 katı geçmeden, taş ve ahşap kaplamaların olduğu örnek projeyi gerçekleştireceğiz. Allah göstermesin bundan sonraki bir depremde ne Sivrice ne de Elazığ'da enkaz altında kimseyi aramak istemiyoruz. Bu anlayışla, bu titizlikle çalışmalarımızı yürütüyoruz. Sizler de sağ olun hep bize destek oldunuz, hep yanımızda oldunuz ve bu anlayışla inşallah bu çalışmayı sürdüreceğiz."

- "Sağlam binaları yıkmak durumunda değiliz"

Bakan Murat Kurum, proje alanı içerisinde kalan, ancak binası sağlam olduğu için yıkılmasını istemeyenlerin taleplerini masaya yatıracaklarını söyledi.

"Eğer bu alan içerisinde kalan bina hasarsız ise yeni ise veya hakikaten bizim incelemelerimizde sağlam çıktıysa ve projemizi çok ciddi anlamda etkilemiyorsa, hiçbir binayı yıkmayız. Bina sağlam değil ise tespitlerimizde az hasarlı bile olsa yerine gidip baktığımızda, deneylerini yaptığımızda, bu bina riskli ise o binayı yıkmak durumundayız." şeklinde konuşan Kurum, şunları dile getirdi:

"Çünkü sizin canınız, bizim canımız. Sizin çocuğunuz bize emanet, size emanet. O yüzden hep birlikte korumak durumundayız. Çerçevemiz budur. Bu çerçeve içerisinde ihaleyi haziran ayı içerisinde yapacağız ve hızlı bir şekilde inşaatlarımızı bitireceğiz. Sağlam bina varsa da tekrar altını çiziyorum, o sağlam binaları biz yıkmak durumunda değiliz. Zaten öyle bir görevimiz de yok. Sağlamlar kalacak ama projemizi etkiliyorsa konuşuruz, otururuz, anlaşırız."

Elazığ'da 2 bin 584 konteyner yerleşime açıldı!


Geri Dön