21 / 05 / 2024

Faz 2 Off-Shore Platformu’nda sona yaklaşıldı!

Faz 2 Off-Shore Platformu’nda sona yaklaşıldı!

TANAP’a yılda 16 milyar metreküp doğalgaz verecek Şah Deniz sahasına inşa edilen Faz 2 Off-Shore Platformu’nda sona yaklaşıldı.




Türkiye özel sermayesi, Avrupa'yı enerji güvenliğinde farklı bir alana taşıyacak Güney Enerji Koridoru'nda stratejik görevler almayı sürdürüyor. Hazar Denizi açıklarında Şah Deniz Doğalgaz Üretim Sahası'ndan çıkacak doğalgazı, Türkiye üzerinden TANAP boru hattı ile Avrupa'ya taşıyacak projede ilk somut yapı kendini gösterdi.

EYFEL'İN 2.5 KATI AĞIRLIĞINDA

Tekfen Holding, Şah Deniz Doğalgaz Üretim Sahası'nda gaz sondajı yapacak Off-Shore Doğalgaz Platformu'nu ilk kez düzenlediği basın gezisiyle tanıttı. Proje, Off-Shore tesislerin imalatı ile platformların kalıcı ayaklar üzerine yerleştirilmesi ve denizdeki devreye alma işleri için destek hizmetleri ayaklarından oluşuyor. Proje kapsamında ağırlığı Eyfel Kulesi'nin 2.5 katı olan 26 bin 442 ton ağırlığında iki adet Off Shore platformu ve bağlantı köprüsü inşa edilecek.

MAYIS 2017'DE DEVREDE

Dev platformların 2017 Mayıs ayında Hazar'da göreve başlaması hedefleniyor. Proje; Tekfen, Azfen ve Amec firmalarının oluşturduğu bir konsorsiyum tarafından yürütülüyor. Platformlar tamamlandığında İngiliz petrol devi BP'ye teslim edilecek. Şah Deniz-2 Projesi anlaşmaları kapsamında BP gazı bu platformlar aracılığı ile denizin yüzlerce metre altından çıkartılacak. Buradan TANAP'a verilecek gaz Türkiye üzerinden Avrupa'ya aktarılacak. Azeri gazını İtalya'nın en güneyine kadar ulaştırılması planlanan projenin Avrupa ayağında TAP var.

ENERJİ HARİTARI DEĞİŞECEK

Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin, Azerbaycan'da çarpıcı açıklamalarda bulundu. Gigin, enerji çalışmaları ile Türkiye'nin küresel bir oyuncu olmasında önemli görevler üstlendiklerini söyledi. Tekfen İnşaat Genel Müdürü Levent Kafkaslı ise "Avrupa'ya giden gazın her yerindeyiz. Şah Deniz'de 'Welcome' diyoruz, Türkiye sınırında 'bye bye' diyoruz. Biz inşatın her noktasında varız" dedi.

AKDENİZ RADARINDA

Tekfen Holding'in Akdeniz'de bulunan gaz yatakları konusunda da ilgisi olduğunu açıklayan Murat Gigin, 60. yaşını kutlayan Tekfen Holding'in projeleri hakkında çarpıcı bilgiler paylaştı. Gigin "Enerjide hep müteahhitlik tarafında kaldık. Yatırımcı trafında olmadık. Şimdi aktif olarak enterasan projelere bakıyoruz. İnorganik büyüme diyeceğim. Güneş, rüzgar, jeotermel projelere dönük olarak çalıştığımız projeler var" dedi. Gigin, 'Yaşlanmadan büyümek' mottosu ile çalışmalarını yürüten Holdingin en büyük gelişim alanın tarım tarafı olacağını söyledi. Gigin, "Tohum ıslahı konusunda uzmanlaşmış bir şirketimiz olacak Tekfen Genomix" dedi. Gigin Avrupa'da orta gelir grubu için gayrimenkul çalışması yapacaklarını kaydetti.




Manhattan Adası büyüklüğünde

Şah Deniz sahası Manhattan Adası büyüklüğünde bir gaz rezervuarı. 1999 yılında keşfedilen Şah Deniz doğal gaz yatakları, yaklaşık 1 trilyon metreküp gazın tek bir alanda bulunmasıyla, dünyadaki en geniş doğal gaz rezervlerinden biri. Alan, Bakü'nün 70 kilometre güneydoğusunda, Hazar Denizi'nin altında yeralıyor. Tekfen Holding Şah Deniz Faz 2 kapsamında Of-Shore platformu bu alana inşa edecek.


Azeri gazını Avrupa'ya taşıyacak proje enerji dengelerini değiştirecek. Şah Deniz Faz-2 Doğalgaz Üretim Sahası'ndan yılda 16 milyar metreküp gaz üretilmesi ve bu gazın 6 milyar metreküpünün Türkiye'ye, 10 milyar metreküpünün de Türkiye üzerinden transit geçerek Avrupa pazarlarına satılması planlanıyor. Projenin hayata geçmesi ile Güney Enerji Koridoru da gerçekleşmiş olacak. Avrupa'nın enerjide Rusya'ya bağlılığını daha da azaltacak çalışma Avrupa'nın ihtiyacı olan doğalgazın yüzde 20'sini karşılayacak. Halen Şah Deniz Sahası'nın Faz 1 projesinden 2007 yılından beri yılda 6.6 milyar metreküp gaz Türkiye 'ye satılıyor.


Yeni Şafak



Geri Dön