19 / 05 / 2024

Fed Başkanı Aralık ayı için yumuşama sinyali verdi

Fed Başkanı Aralık ayı için yumuşama sinyali verdi

Fed'in merakla beklenen faiz kararı açıklandı ve politika faizi 75 baz puan artışa gidildi. Böylece faiz oranı 3,75 - 4 bandına yükselirken, kararın ardından düzenlenen basın toplantısında "yumuşama sinyali" geldi.



Fed Başkanı Powell düzenlediği basın toplantısında enflasyonu yüzde 2'e düşürmek ve fiyat istikrarını sağlamak konusunda kararlı olduklarını belirterek fiyat istikrarı olmadan hiç bir şey olmaz mesajını verdi. Büyümedeki yavaşlamaya rağmen, işgücü piyasasının hala aktif olduğunu ve ücretlerdeki artışın da yüksek olduğunu kaydeden Powell, bu yüksek rakamlara karşılık işgücü piyasasının dengede olmadığını söyledi.

"Kararlarımızı her toplantıya göre alacağız"

Enflasyonun hala yüzde 2 hedefinin çok üzerinde olduğunu vurgulayan Powell, "Uzun vadeli enflasyon beklentilerinde düşüş göründüğünü ancak bu bizi atalete yöneltmemeli" diye konuştu. Yüksek enflasyonun hane halkı için çok yıpratıcı olduğunu dile getiren Powell, "Bunu farkındayız ancak parasal sıkılaşma politikamızı, enflasyonu kontrol altına almak için devam ettirmemiz gerekiyor. Para politikası kararlarının ekonomiye yansımasındaki gecikmeyi göze alarak bunu yapıyoruz" diye konuştu.

"Kamusal görevimizi yapıyoruz"

Bundan sonra alınacak faiz kararlarının her toplantıya göre oluşan şartlar değerlendirilerek alınacağını kaydeden Powell, "Kararlarımızı her toplantıya göre alacağız. Talep hala ılımlı ancak uzun vadeli enflasyon beklentileri çıpalanmış gözüküyor" şeklinde konuştu. Hane halkının uygulanan sıkı para politikasından oldukça olumsuz etkilendiğini farkın olduklarını ifade eden Powell, hem aileleri hem şirketleri hem de piyasaları rahatlatmak adına kamusal görevlerini yaparak faiz artırımına gittiklerini dile getirdi. Powell, "Enflasyonun kararlı bir şekilde aşağıya indiğini görmemiz gerekiyor. Bunun için de yeterince sıkı bir para politikasına ihtiyacımız var" diyerek de faiz artımı kararlarına devam edeceklerinin de sinyalini verdi.

Fed piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı

FED'e faiz uyarısı!

Fed Başkanı Powell'dan enflasyon mesajı: Beklentinin üzerinde uzun süre kaldıkça risk büyür


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön