26 / 12 / 2024

Fed endişeleri artırdı, küresel piyasalarda negatif seyir hakim!

Fed endişeleri artırdı, küresel piyasalarda negatif seyir hakim!

Küresel piyasalarda, ABD'de açıklanan verilerin iş gücü piyasasına dair güçlü duruşun sürdüğüne işaret etmesinin ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sıkı para politikasına uzun bir süre daha devam edeceğine ilişkin endişeleri artırdı.



ABD'de açıklanan verilere göre, JOLTS açık iş sayısı, ağustosta bir önceki aya oranla 690 bin artışla 9 milyon 610 bine yükselerek piyasa beklentilerini aştı.

Analistler, iş gücü talebinin bir ölçütü olan açık iş sayısındaki artışın, Fed'in sıkı para politikasına rağmen iş gücü piyasasında güçlü duruşun devam ettiğini gösterdiğini belirtti.

Bugün açıklanacak ADP tarım dışı istihdam verisinin piyasalarda hareketliliği artırabileceğine dikkat çeken analistler, Fed yetkililerinin açıklamalarının takip edildiğini söyledi.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Banka'nın faiz oranlarını "uzun süre" yüksek tutması gerektiğini belirterek, 2024'te bir faiz indirimi beklediğini belirtti.

Dunya.com’daki habere göre ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ise son derece güçlü bir iş gücü piyasası bağlamında kısa vadede enflasyonun azaldığını bildirerek, ABD ekonomisinin görünümü konusunda iyimser olduğunu söyledi.

Uzun vadeli faiz oranlarının yüksek olmasının bir tehdit oluşturacağına işaret eden Yellen, "Yaptığımız tahmin, faiz oranlarının daha normal düzeylere doğru artacağını varsayıyor ancak özellikle son birkaç ayda sadece 10 yıllık nominal faizlerde değil, aynı zamanda reel faizlerde de oldukça önemli bir yükseliş yaşıyoruz" şeklinde konuştu.

Fed endişeleri artırdı, küresel piyasalarda negatif seyir hakim!

ABD HAZİNE TAHVİLLERİ YÜKSELİYOR

ABD hazine tahvillerinde bu gelişmelerden sonra hızlanan satışlarla yükselişine devam eden 10 yıllık tahvil getirileri, yüzde 4,85'le Ağustos 2007'den bu yana en yüksek düzeyine çıktı.

Analistler, ABD hazine tahvil getirilerindeki bu net yükselişlerin küresel pay piyasalarında satış baskısını artırdığını ifade ederek, yüksek tahvil faizlerinin ABD ekonomisini yavaşlatabileceği ve bu durumun da küresel ekonomiye etkileyeceğini belirtti.

Dolar endeksi, 107,1 seviyesinde bulunurken, altının ons fiyatı ise 1.820 doların üzerinde kalarak son 6 ayın en düşük seviyelerinde tutunuyor.

New York borsasında dün Nasdaq endeksi yüzde 1,87, Dow Jones endeksi yüzde 1,29 ve S&P 500 endeksi yüzde 1,36 oranında düştü.

AVRUPA BORSALARINDA NEGATİF SEYİR HAKİM

Fed'in faizleri beklenenden daha uzun süre yüksek düzeylerde tutacağına dair endişelerin artması pay piyasalarında satış baskısını yükseltirken, bugün bölge genelinde açıklanacak hizmet sektörü ve bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin yanı sıra Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın yapacağı konuşma merakla bekleniyor.

ECB Baş Ekonomisti Philip Lane, geçen hafta Avro Bölgesi enflasyonunun eylülde son 2 yılın en düşük seviyesine gerilediğini görmenin umut verici olduğunu ancak daha fazla ilerlemenin görülmesi gerektiğini söyledi.

Dün İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,54, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,01, İtalya'da MIB 30 endeksi 1,32 ve Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 1,06 oranı8nda düştü.

ASYA PİYASALARINDA SATIŞ BASKISI

Fed'in faiz oranlarını uzun süre yüksek tutacağı beklentilerinin yaygınlaşması ve ABD hazine tahvil getirilerinin hızlı yükselişi, Asya pay piyasalarında satış baskısına neden oldu.

Dün Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, döviz kurlarının piyasa tarafından belirlenmesi gerektiğini ifade ederek, istikrarın önemli olduğunu ve hızlı hareketlerin istenmediğini söyledi.

Dolar/yen paritesi, dün 150,2'ye çıkarak son bir senenin en yüksek düzeyini test etti. Ancak daha sonra bu seviyeden düşüşe geçerek 147,4'e indi.

Bu arada, Dünya Bankası, Güney Asya bölgesine ilişkin büyüme beklentisini bu yıl için yüzde 5,6'dan yüzde 5,8'e yükseltti.


 


Geri Dön