01 / 05 / 2024

FED faiz kararını açıkladı: Dolar bugünden sonra 18 liraya kadar çıkabilir uyarısı

FED faiz kararını açıkladı: Dolar bugünden sonra 18 liraya kadar çıkabilir uyarısı

Piyasalarda doların yönünü belirleyecek olan Amerikan Merkez Bankası FED'in atacağı faiz yükseltme adımlarına ilişkin tutanaklar yayınlandı. FED'in kararı sonrası Türkiye'de yeniden 17,30 liraya dayanan doların seyri merak ediliyor. İşte detaylar...



Piyasada tüm gözlerin çevrildiği ABD Merkez Bankası (Fed) son toplantısına ait tutanaklara ait detaylar kamuoyuyla paylaşıldı. FED yüksek enflasyon baskılarının devam etmesi halinde para politikasında daha kısıtlayıcı bir duruşa geçmeye hazırlanıyor.

Fed, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) 14-15 Haziran'da düzenlenen toplantısına ilişkin tutanaklardaki detaylar belli oldu.

Bankanın politika faizini 75 baz puan artışla yüzde 1,50-1,75 aralığına yükseltildiği son toplantının tutanakları, bankanın yüksek enflasyonun devam etmesi halinde para politikasında "daha kısıtlayıcı" olabileceğini ortaya koydu.

Açıklanan tutanaklarda, "Üyeler, ekonomik görünümün kısıtlayıcı bir politika duruşuna geçmeyi gerektirdiği konusunda hemfikirdi ve yüksek enflasyon baskılarının devam etmesi halinde daha da kısıtlayıcı bir duruşun uygun olabileceği ihtimalini kabul ettiler." değerlendirmesine yer verildi.

BÜYÜME YAVAŞLAYABİLİR UYARISI

Fed yetkililerinin politika sıkılaşmasının ekonomik büyüme hızını bir süreliğine yavaşlatabileceğini kabul ettiği belirtilen tutanaklarda, ancak enflasyonun yüzde 2'ye düşürülmesinin sürdürülebilir bir temelde maksimum istihdama ulaşılması için kritik olduğu vurgulandı.

Tutanaklarda, birçok katılımcının, Komitenin politika duruşunu gerektiği gibi ayarlama kararlılığının sorgulamaya başlanması halinde yüksek enflasyonun kalıcı hale gelebileceği yönünde önemli bir riskin bulunduğunu değerlendirdiği aktarıldı.

Fed yetkililerinin temmuz ayı toplantısında 50 veya 75 baz puanlık bir faiz artışının uygun olacağı görüşünde olduğuna işaret edilen tutanaklarda, yetkililerin birçoğunun enflasyonun kalıcı hale gelme riskini gördüğü kaydedildi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön