27 / 04 / 2024

Fed faiz kararını açıkladı! Faiz oranı 2001 yılından bu yana en yüksek aralıkta!

Fed faiz kararını açıkladı! Faiz oranı 2001 yılından bu yana en yüksek aralıkta!

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini beklentiler çerçevesinde değiştirmeyerek 22 senenin en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 bandında sabit tuttu.



Fed'den konuya ilişkin yapılan açıklamada, faiz oranının sabit tutulması kararının oy birliğiyle alındığı ifade edildi.

Açıklamada, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) en yüksek istihdam ve uzun vadede yüzde 2 seviyesinde enflasyon hedeflediği aktarılarak, bu hedeflerin desteklenmesi için federal fon oranının yüzde 5,25-5,50 bandında tutulmasına karar verildiği belirtildi.

FAİZ ORANI 2001 YILINDAN BU YANA EN YÜKSEK ARALIKTA

Amerika’da yüksek enflasyon karşısında 2022 yılında varlık alım operasyonunu tamamlayarak faiz artışlarına başlayan Fed, geçen yılın mart ayındaki toplantısında 25 baz puan artışla 2018 yılından itibaren ilk defa faiz artırımına gitmeye karar vermişti.

Fed, Mayıs 2022 toplantısında 50 baz puanlık faiz artışını gerçekleştirmesinden sonra haziran ayı toplantısında 75 baz puanla 1994 yılı itibarıyla en güçlü faiz artırımına gitmiş, temmuz, eylül ve kasım aylarında gerçekleştirilen toplantılarında da politika faizini aynı oranda artırmıştı.

 Fed faiz kararını açıkladı! Faiz oranı 2001 yılından bu yana en yüksek aralıkta!

2022’de peş peşe 4 toplantısında 75 puanlık faiz artırımına giden Fed, 2022’nin son toplantısında yeniden 50 baz puanlık artışa giderek faiz artış hızını düşürmeye başlamıştı. Banka, bu yılın ilk toplantısında 25 puanlık artış ile beraber faiz artış hızını yavaşlatmayı sürdürmüştü. Fed, mart ve mayıs dönemlerindeki toplantılarında da faiz oranını 25 puan artırmıştı.

Haziran ayında gerçekleştirilen toplantısında politika faizini 15 ay sonra ilk defa sabit tutan Fed, temmuz ayı toplantısında ise politika faizini 25 baz puan artırarak 2001 yılından bugüne kadar maksimum seviye olan yüzde 5,25-5,50 aralığına yükseltmişti.

Mart 2022’den bugüne kadar toplam 11 faiz artırımı gerçekleştiren Banka, faiz oranını toplam 525 puan yükseltmişti.

ABD'de enflasyon, 2022 Haziran ayında yıllık bazda yüzde 9 ile 1981'den itibaren maksimum seviyeyi görmesinden sonra son olarak ağustos ayında yüzde 3,7 olmuştu.

 Fed faiz kararını açıkladı! Faiz oranı 2001 yılından bu yana en yüksek aralıkta!

Fed, federal fon oranına yönelik öngörüsünü bu yıl sonu için yüzde 5,6 oranında korudu.

ABD Merkez Bankası (Fed), federal fon oranına yönelik öngörüsünü bu yıl sonu için yüzde 5,6 olarak korurken, yıl sonuna kadar bir faiz artışının daha mesajını verdi.

2 gün devam eden Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantıdan sonra Fed'den yapılan açıklamada, son göstergelerin ekonomik etkinliğin "sağlam" bir hızda büyüdüğüne işaret ettiği ifade edildi.

İmar planları ertelendi, konut satışları düştü!

ŞOK’ta rafları boşaltacak indirimler! Vanish leke çıkarıcı 199,90 TL’ye, çay seti 129 TL’ye, TV ünitesi 799 TL’ye düştü!

Emekli maaşına yüzde 50’ye yakın zam! 2024’te en düşük emekli maaşı tam bu kadar olacak! Kuruşu kuruşuna hesaplandı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön