29 / 04 / 2024

Fed faizi yüzde 6'nın üzerine çıkarabilir!

Fed faizi yüzde 6'nın üzerine çıkarabilir!

Eski ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers, Fed'in enflasyonu kontrol altında tutmak için faiz oranlarını yüzde 6'nın üzerine çıkarma riskini taşıdığını söyledi.



ABD'nin önde gelen ekonomistlerinden biri olan eski Hazine Bakanı Lawrence Summers'a göre, Fed'in faiz oranlarını daha da artırması riski var. 

Bloomberg'de katıldığı bir gösteride para politikası ve enflasyon değerlendirmesi yapan Summers, Fed'in enflasyonla mücadele için faiz oranlarını yüzde 6'nın üzerine çıkarma riskinin bulunduğunu açıkladı. Summers, "Bu benim beklediğim bir şey değil ama Fed faizi yüzde 6 ya da daha üstü bir seviyeye çıkarırsa şaşırmam" dedi.

ABD Merkez Bankası Fed, politika faiz bandını beklentilere paralel şekilde aralıksız dördüncü kez 75 baz puan yükseltirken, Fed Başkanı Jerome Powell enflasyonu düşürmek için faizleri gerektiği kadar yükseltmeye hazır olduklarını fakat bunu daha küçük boyutta artırımlarla yapabileceklerini aktardı.

Küresel piyasalarda Fed şoku! Fed'in ultra şahin adımları piyasaları nasıl etkileyecek?

Fed’in politika faiz aralığını yüzde 3-3,25’ten yüzde 3,75-4,00’e çıkarmasının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Powell, “Son toplantımızdan bu yana gelen veriler, nihai faiz oranlarının önceden beklenenden daha yüksek olabileceğini gösterdi” dedi.

owell, yatırımcıları sıkılaştırma adımlarının sona ermediği konusunda uyararak, “Yeterince kısıtlayıcı olduğunu düşündüğümüz faiz oranlarına ulaşmadan önce daha gidecek yolumuz olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

“Faiz artırımlarını sonlandırmayı düşünmek için çok erken” diyen Powell, “Bir sonraki toplantıda veya ondan sonraki toplantıda” faiz artışlarının hızını yavaşlatmanın uygun olabileceğini de sözlerine ekledi.

Fed`in faiz kararı ve Fed Başkanı Jerome Powell`ın açıklamalarının ardından piyasada faizde zirvenin yüzde 5,10 ile Mayıs 2023'te gerçekleşeceği fiyatlaması öne çıkmıştı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön