27 / 04 / 2024

Fed'den küresel piyasalara uyarı: Jeopolitik durum geniş çaplı etki yapabilir!

Fed'den küresel piyasalara uyarı: Jeopolitik durum geniş çaplı etki yapabilir!

ABD Merkez Bankası (Fed), küresel jeopolitik gerilimlerin kötüleşmesinin küresel piyasaları geniş çapta olumsuz etkileyebileceğini bildirdi ve “Dünya çapında enflasyon artabilir” ifadesini kullandı.



Fed, Amerikan finansal sistemindeki mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı Finansal İstikrar Raporu'nun ekim sayısını kamuoyuyla paylaştı. Raporda, küresel jeopolitik gerilimlerin kötüleşmesinin, küresel piyasalara geniş çapta olumsuz etkisinin olabileceği belirtildi.

​​​​​​İsrail'e yönelik saldırının Rusya'nın Ukrayna'ya karşı devam eden savaşıyla birlikte jeopolitik gerilimleri iyice yükselttiği belirtilen raporda, bu gerilimlerin bölgesel gıda, enerji ve diğer emtia ticaretinde sürekli kesinti olasılığı da dahil olmak üzere küresel ekonomik faaliyet için önemli riskler oluşturduğuna dikkat çekildi. Raporda, "Bu çatışmaların artması veya diğer jeopolitik gerilimlerin kötüleşmesi, özellikle tedarik zincirlerinde uzun süreli aksamalar ve üretimde kesintiler olması halinde, ekonomik faaliyeti küçültebilir ve dünya çapında enflasyonu yükseltebilir" değerlendirmesi yapıldı.

Bankanın raporunda, küresel finansal sistemin, risk iştihanın azalmasından, varlık fiyatlarındaki düşüşlerden ve ABD'dekiler de dahil olmak üzere risk altındaki işletmeler ile yatırımcıların zararlarından etkilenebileceği vurgulandı.

Fed den küresel piyasalara uyarı: Jeopolitik durum geniş çaplı etki yapabilir!

KALICI ENFLASYON RİSK UNSURU

ABD ve diğer gelişmiş ekonomilerdeki kalıcı enflasyonun küresel finansal sistem için risk oluşturacağına da işaret edilen raporda, enerji fiyatlarının son aylarda önemli ölçüde artış gösterdiği ve bu durumun işletmelerin müşterilerine yansıtabileceği maliyet baskılarının yenilenmesine yol açtığı belirtildi. Raporda, enflasyonun herhangi bir kaynaktan beklenmeyen bir şekilde kalıcı hale gelmesinin, faiz oranlarında yukarı yönlü revizyonlara neden olabileceği de ifade edildi.

Dunya.com’daki habere göre ekonomik büyümedeki önemli bir yavaşlamanın da finansal sistem için risk oluşturacağı ve ticari gayrimenkul piyasasında zorluklar yaratabileceğine dikkat çekilen raporda, büyümedeki yavaşlamanın finansal olmayan işletmelerin karlarının azalmasına ve muhtemelen bazı firmalarda finansal stres ile temerrütlere yol açacağı belirtildi. Raporda, bu tür dinamiklerin iş kayıplarına ve hane halkı üzerinde baskıya yol açarak potansiyel olarak hafif bir ekonomik durgunluğa neden olabileceğine dikkat çekildi.

ÇİN’DEKİ YAVAŞLAMA PİYASALARI ZORLAR

Çin'in ekonomik büyümesindeki daha fazla yavaşlamanın Çin'deki finansal stresi kötüleştirebileceği ve dünya genelinde piyasaları zorlayacağına dikkat çekilen raporda, Çin'den kaynaklanan streslerin diğer gelişmekte olan piyasa ekonomilerini, özellikle de Çin ile ticarete veya Çinli kuruluşlar tarafından sağlanan krediye bağımlı olan ekonomileri etkileyebileceği belirtildi.


 


 


Geri Dön