28 / 04 / 2024

Fek yazısı ücreti!

Fek yazısı ücreti!

Konut kredisi ödemeleri tamamlandıktan sonra banka tarafından konutun üzerindeki ipoteğin kaldırıldığını gösteren ipotek fek yazısı için masraflar tüketiciden talep edilebiliyor. Fek yazısı ücreti detayları için tıklayın...




Konut kredisi borcunun tamamı ödendikten sonra konutun üzerindeki ipoteğin kaldırılması için banka tarafından hazırlanan yazıya 'ipotek fek yazısı' deniyor. İpotek fek yazıları bankalar tarafından hazırlanıyor. Bu hazırlama sürecinde birtakım hukuksal işlemler yapıldığı için banka krediyi kullanan kişiden bu işlemlerin masrafını isteyebiliyor. 


İpotek fek yazısı ücreti hususunda yasal bir zorunluluk bulunmuyor. Ancak bu ücreti banka müşteriden talep edebiliyor. Söz konusu bu ücretin miktarı ise bankadan bankaya değişiklik gösterebiliyor. 


Fek yazısı ücreti nerede belirtiliyor? 

İpotek fek yazısı ücreti kredi sözleşmesinde yazılıyor. O yüzden kredi sözleşmesinde ipotek fek yazısı ücretinin müşteriden alınacağına dair bir maddenin olup olmadığına dikkat etmek gerekiyor. 

Kredi sözleşmesinde "ipotek fek yazısı ücreti tüketici tarafından ödenecektir" ibaresine rağmen  sözleşmeyi imzalayan tüketici, ödeme anı geldiğinde ücreti ödemek istemeyebilir. Bu durumda banka, sözleşmedeki bilgileri tüketici aleyhine kullanabilir. 


İpotek fek yazısının masrafı nasıl ödenmez?

Birçok banka kredi kullanan müşteriyle yaptığı ve karşılıklı imzalanan sözleşmede ‘ipotek fek yazısı'na dair ek bilgi koyuyor. Kredinin tamamlanmasının ardından ipotek kaldırma işlemlerinden ücret alındığı belirtiliyor. Bu nedenle kredi kullanırken, sözleşmelerin dikkatlice okunması ve o aşamada itiraz edilmesi gerekiyor. 





Geri Dön