Kent Haberleri

Fenerbahçe - Kalamış Yat Limanı için büyük gün! Özelleştirme ihalesi bugün yapılıyor! 

İstanbul’daki Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nın 40 yıl süreyle "işletme hakkının verilmesi" yöntemiyle özelleştirilmesi için buyük gün geldi. Bugün ihale yapılacak. Koç Holding de ihaleye katılacağını duyurdu. İşte detaylar... 

Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.'ye ait olan Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nın 40 yıl süreyle işletilmek üzere özelleştirilme ihalesi bugün düzenleniyor. 

Daha önce 2021 yılında Koç Holding'e verilen ihale, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından birkaç ay sonra iptal edilmiş ve ardından yeni ihale yapılmıştı. 2022 yılında yenilenen ihale de yeterli teklif gelmediğinden iptal edilmişti.

İstanbul’daki Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nın 40 yıl süreyle "işletme hakkının verilmesi" yöntemiyle özelleştirilmesi için bugün yapılacak ihaleye Koç Holding de ihaleye katılacağını duyurdu. 

KOÇ HOLDİNG VAZGEÇMİYOR

Koç Holding, Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: 

"Bağlı ortaklığımız Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri AŞ, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ilan edilen Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nın 40 yıl süreyle 'işletme hakkının verilmesi' yöntemi ile özelleştirilmesine yönelik olarak 16 Temmuz 2024 tarihinde gerçekleştirilecek ihaleye katılacak olup, ihalenin kazanılması halinde konuyla ilgili bilgiler yatırımcılarımızla paylaşılacaktır."

YILAN HİKAYESİNE DÖNEN ÖZELLEŞTİRMEDE GEÇİCİ TEMİNAT BEDELİ 120 MİLYON TL

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından 2021 yılında düzenlenen ihaleyle Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı'nın 40 yıl süreli işletme hakkı 2.53 milyar Türk Lirası bedelle Koç Holding'e verilmiş, özelleştirme kararını Cumhurbaşkanı Erdoğan da onaylamıştı. 

Limanın özelleştirilmesiyle ilgili karar 2013 yılında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş, daha sonra da Kadıköy Belediyesi, mahalle sakinleri ve Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası kararın iptali için Özelleştirme Yüksek Kurulu’na itirazda bulunmuş fakat itirazlar kabul edilmemişti. Danıştay da benzer yönde başvuruları kabul etmedi. 

Kadıköy Belediyesi yat limanının özelleştirilmek yerine kendilerine satılmasına ilişkin Özelleştirme İdaresi'nin açtığı ilana başvuru yaptı fakat bu başvuru  kamu kurum ve kuruluşlarına devir yapılamayacağı gerekçe gösterilerek reddedildi. 

Koç Holding’e verilen ihale, 19 Ocak 2022 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından iptal edildi. 

5 Nisan 2024 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan ilanla yat limanının özelleştirilmesi için yeniden ihale yapılacağı belirtildi. Bu çerçevede gerçekleştirilecek ihale için geçici teminat bedeli 120 milyon Türk Lirası olarak açıklandı. Verilen ilanda son teklif tarihi 29 Mayıs olarak belirtilmişti. Ardından bir güncelleme yapıldı ve tarih 16 Temmuz'a çekildi. 

Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı 1987 senesinde hizmet sunmaya başladı ve 7 Mart 2011'de özelleştirme kapsam ve programına dahil edildi. Limanın 1291'i denizde, 220'si karada olacak şekilde toplamda 1511 yat bağlama kapasitesi bulunuyor. Bu kapasite ile Türkiye'nin ikinci, İstanbul'un en büyük yat limanı olan Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı, İstanbul'un toplam kapasitesinin yüzde 23,8'ini, Türkiye'nin ise yüzde 6'sını temsil etmekte. 

Yabancıların gözü şimdi de o şehirde! 1 yılda bin dönüm arazi satıldı!

En düşük emekli maaşında teklif 12 bin TL oldu! Cumhurbaşkanı onaylarsa 12 bin 500 TL olacak! 

Türkiye’de evini, arabasını satanlar Avrupa’da yatırım peşine düştü!