22 / 12 / 2024

Ferdi Erdoğan inşaat sektöründeki dijitalleşmeyi anlattı!

Ferdi Erdoğan inşaat sektöründeki dijitalleşmeyi anlattı!

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, inşaat sektörünün uçtan uca entegre bir sektör olduğunu, bu işin başının doğada madencilik, sonunun uygulama ve montaj olduğunu söylüyor..



Habertürk Gazetesi yazalarından Mimar Esin Tümer, bugünkü yazısında İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan ile yaptığı röportaja yer verdi.

 

İnşaat malzemesi sektörünün çatı örgütü Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD), bugün 32 sektör demeği, 83 büyük sanayi kuruluşu ile sektörde 21 binden fazla noktada satış ağı bulunan bir sektörü temsil ediyor. Bu hafta İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan ile sohbet ettik. İşte satır başları...

 

Endüstri 4.0'ın bir yansıması olan dijital dönüşüm, teknoloji ile iş stratejilerini, veri bilimini ve cihazları birbirine bağlıyor. Buna hazır olmak; malzemenin doğadan ham maddesinin elde edilmesinden başlayıp evimizin içine girene kadar olan süreci komple içeren ciddi bir altyapıyı tarif ediyor.

 

‘HAYALLER DİJİTAL GERÇEKLER MANUEL’


Korsan yazılımlarla iş yapan bir ülke olduğumuz belirlenmiş durumda. Bu koşullarda Başkan Ferdi Erdoğan, dijitalleşmenin çok da kolay olmayacağına şu cümlelerle vurgu yapıyor: 


"İnşaat sektörü, uçtan uca entegre bir sektör. Bu işin başı doğada madencilik, sonu uygulama ve montajdır. Sistemin ortasında yer alan üretimi akıllı fabrikalarda, depolama ve taşımaları akıllı lojistik ile yapmak yeterli olmayacaktır.

 

İşin başında kazma-kürek ile madencilik, sonunda mala, çekiç, anahtar ile uygulama yer alıyor. Dolayısn la oiz sanayiciler için hayaller dijital iken, müşteriler için gerçekler manuel. İnşaat sektöründe dijital dönüşümü ne tek başına müşteri odaklı yatırımlar, ne de tek başına teknolojik yatırımlar sağlayabilir. Henüz makine-makine ya da makine-sistem etkileşimi planlanırken, insan-sistem-makine etkileşiminin yol haritasının düzgün çıkartılması şart. Bilgi paylaşımına mesafeli yaklaşan bayi-distribütör-tali bayi-uygulamacılarla birlikte ekonominin büyük kısmın, üstlenen OSB'ler, KOBİ'ler ve ayrıca uygulamacı ustalar önce eğitilmeli, kayıt içine alınmalı, sonra sisteme entegre edilmeli".

 

ANA SORUN İSTİKRAR


Birçok alt sektörde çimento, hazır beton, cam, seramik doğal taş, gaz beton, boya tuğla kiremit gibi üretim kapasitesi olarak dünya lideri konumunda ya da ilk 5 içerisinde yer alıyoruz. Uzun yıllar önce Arap ülkeleri ile başlayan ardından Türk Cumhuriyetleri Rusya, yakın sınır komşusu ülkeler ve son yıllarda özellikle Afrika kıta ülkeleri ile genişleyen dış pazarda, şu an 5 kıtada 10O'den fazla ülkeye malzeme satıyoruz ve ana sorunumuz bu satışlardaki "istikrar". Sürekliliğin sağlanması hem kalite hem bütçe bağlamında önemli. Avrupa ve Amerika hâlâ istikrarlı pazarlar olmaya devam ediyor, inşaat malzemesi sektörü, 2016 yılında 15.2 milyar dolar ile Türkiye'nin ihracat lideri sektörleri arasında. TÜİK'in verilerine göre, 2016 yılında 862 milyar dolar milli gelir içerisinde, inşaat malzemeleri sanayiinin payı 106.6 milyar dolar.
 


Geri Dön