28 / 04 / 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İnşaat sektöründen vazgeçmeyiz!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İnşaat sektöründen vazgeçmeyiz!

TOBB'a üye 365 oda ve borsa başkanıyla bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, inşaat sektörüne sahip çıktı. Cumhurbaşkanı, "İnşaatlar duramaz. İnşaat lokomotif sektör. Sanayi de büyüyecek inşaat da" dedi



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve 365 oda ve borsa başkanı ile istişare toplantısında, iş dünyası Merkez Bankası'nın faiz politikasından yakındı. 4 saatlik istişare toplantısına inşaat sektörü, çözüm süreci, yüksek faiz damgasını vurdu. Patronlar İstanbul başta olmak üzere inşaat sektöründeki genişlemeye dikkat çekti ve sanayiye daha çok yatırım yapılması gerektiğini ifade ettiler. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, "İnşaatlar duramaz. İnşaat lokomotif sektör. Sanayi de büyüyecek inşaat sektörü de. İnşaat birçok sektörü ayakta tutuyor" diye konuştu. 


DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ 

Orta ölçekli girişimcilerin öz kaynak sıkıntısı yaşadığını belirten iş dünyası, düşük faizli kredi desteği istedi. Bankaların krediler konusunda zorluk çıkardığından dert yanan iş dünyası Merkez Bankası'nın faiz politikasını da eleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da, patronların Merkez Bankası'na faiz sitemine destek verdi. Erdoğan, faiz lobisi ile mücadele edildiğini, üzerine gidildikçe üretimin artacağı mesajını verdi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli de, "Düşerse hem üretim yapanlar rahat rekabet edebilecek. Kalkınmaya da katkı sağlayacak" diye konuştu. Yüksek faizin ekonomiye verdiği zarara dikkat çekilerek, "Petrol fiyatları bu kadar düşerken Merkez Bankası faizleri niye bu kadar yüksek tutuyor. Neden faizler inmiyor? Yatırımların devam etmesi için mevcut faizlerin aşağı çekilmesi gerekiyor" görüşünde birleşildi. 


ÇÖZÜME TAM DESTEK 

İş dünyası, hükümetin kararlılıkla yürüttüğü çözüm sürecine tam destek verdi. Sürecin nihai barışla noktalanmasından Türkiye'nin kazançlı çıkacağını belirterek, sonuca ulaşmasının zorunlu olduğu ifade edildi. Konsey başkanları, bu yıl sona erecek yatırımın yüzde 10'unu tamamlayanlara yönelik teşviklerin uzatılmasını istedi. Özellikle Doğu ve Güneydoğu'daki oda ve borsa başkanları alt yapı yetersizliği nedeniyle projelerin geciktiğini belirterek, "Bu avantajın 2015 yılında devam etmesi yatırımların önünü açacaktır" talebinde bulundu. 


İNŞAAT LOKOMOTİF SEKTÖR

Sanayiciler kıdem tazminatlarının mahkemelerde işvereni perişan ettiğini ifade etti. Kıdem tazminatı konusundaki düzenlemenin hızlı bir şekilde yapılmasını istediler. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, bölgedeki elektrik kesintilerinden dert yandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Diyarbakır raporu sunan Sayar, "Elektrik kesintisi kentin temel sorunlarından biri oldu. Buna çözüm bulunması gerekiyor. Sosyal yaşam, esnaf olumsuz etkileniyor" dedi. Toplantının basına kapalı bölümünde Erdoğan, tüm oda ve borsa başkanlarının ellerinin teker teker sıktı. Erkek oda başkanlarına kravat bayanlara ise fular hediye etti.


DEDE KORKUT KİTABI'NA TEŞEKKÜR

Kültür faaliyetleri kapsamında daha önce Mehmet Akif Ersoy'un 'Safahat' ve Necip Fazıl Kısakürek'in 'Çöle İnen Nur' kitaplarına prestij baskı yapan Odalar Birliği, yeni bir çalışma daha gerçekleştirdi. Dede Korkut Kitabı'nın orijinal baskılarını bulan TOBB, ilk baskıyı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hediye etti. Erdoğan'ın kitap nedeniyle TOBB'a teşekkür ettiği öğrenildi.


Sabah


Geri Dön