FETÖ, Yavuz Sultan Selim Köprüsü bitmesin diye çok uğraştı!
Boğaz’ın 3’üncü gerdanlığı Yavuz Sultan Selim Köprüsü bugün açılıyor. İbrahim Çeçen, "Bu köprü bitmesin diye çok uğraştılar. FETÖ olmasaydı, çok daha erken bitecekti. Amaçlarına ulaşamadılar. Dünyanın gözünün içine batıra batıra köprüyü erken açıyoruz" dedi.
İstanbul Boğazı'nın 3. gerdanlığı Yavuz Sultan Selim Köprüsü bugün açılıyor. Üstlenicisi ICA da projeyi vaktinde ve layıkıyla teslim etmenin gururunu yaşıyor. 3 milyar dolarlık dev projeyi ‘bir mimari ve mühendislik harikası’ diye tanımlayan IC Holding'in patronu İbrahim Çeçen, 2012 Eylül'ünde başlayan bu süreci, ‘Her anı heyecanlı, her anı kaygılı” diye anlatıyor. Dünyanın gözünün üstünde olduğu, Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan köprüyü inşa etmenin büyük sorumluluk olduğunu ifade eden Çeçen, "Korkmadım diyemem, korktum. Uykusuz gecelerim oldu” diyor ve ekliyor:
20 soruda Yavuz Sultan Selim Köprüsü!
KÖPRÜDE ŞÜKÜR NAMAZI
“Kendi söz vermiştim, köprünün iki yakasını bağladığımız gün, herkes gidince köprünün üstünde şükür namazımı kıldım. Bu gurur bize yeter. Para kazanmasak da olur…"
Beklenen gün geldi. Heyecanlı mısınız?
Bu ortamda böyle bir mega yapıyı ülke hizmetine sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bir taraftan da dünyaya, ‘bakın biz neler yapıyoruz’ diyoruz. Birinci köprüde de ikincide de yarışan firmalar arasında hiç Türk firma yoktu. 3. Köprü’de ise Türkler yarıştı, arada yabancılar vardı. 30 yıl önce giremediğimiz ortamın şimdi baş aktörüyüz. Bu ülkenin geldiği noktayı gösteriyor.
Darbe girişiminden hemen sonra, Türkiye’nin bu kadar saldırılara maruz kaldığı bir dönemde böyle bir yatırımın hizmete açılması dünyaya bir mesaj mı sizce?
Tabii ki tüm dünyanın gözünün içine batıra batıra zamanından erken açıyoruz köprüyü. Bütün bu olaylar niye oluyor. Durup dururken mi PKK böyle saldırmaya başladı. 15 Temmuz olayını sırf bizim adını duyduğumuz aktörler yapmadı. Eskiden beri Türkiye'nin büyümesini, bu projelerin bitmesini istemiyorlar. Ama Türkiye bu barajı aşacak. Sonunda 'Türkiye güçlü ülke, biz bu ülkeyi yıkamayız' deyip vazgeçecekler. Biz bu savaşı kazanacağız.
ÇOK DAHA ERKEN BİTEBİLİRDİ
Siz de engellemelerle karşılaştınız mı?
Başta Cumhurbakanımız olmak üzere destek olanlar çoktu. Ama köstek de çoktu. Köprünün ilerlemesini istemeyenler oldu. İçeride, dışarıda, bürokraside projenin tıkanması için girişimler oldu.
FETÖ mü?
Geriye baktığımızda öyle olduğunu görüyoruz. O zaman anlamıyorduk. Biz bakıyorduk, imza atılacak atılmıyor, karar verilecek verilmiyor. Evet de hayır da denilmiyor. İş ilerlemiyor. Bunlar olmasaydı, projeyi çok daha erken bitirirdik.
Şimdi bu insanlar tutuklandı mı?
İçeride olan var, olmayan da var
Bu şeref her şeye bedel
Maliyet yüzde 20 arttığına göre sizin kar hesabınız da şaştı demektir…
Köprü için teklif verdiğimizde bize 'Çılgın Çeçenler' dediler. O zaman da söyledim. Bizde başkasında olmayan bir mühendislik kabiliyeti var. Bu köprüyü Allah bize nasip etti ya biz parayı her yerden kazanırız. Bunun şerefi her şeye bedel. Başından beri büyük kar peşinde değiliz. 2 ortak 800 milyon dolar koyduk, bu parayı başka bir işe koysak çok para kazanabilirdik.
Maliyette yüzde 20 artışı oldu
Yatırımın maliyeti hesaplandığı gibi mi oldu?
Yatırım hala sürüyor. İlave yollar var. Ama maliyetler beklediğimizin yüzde 20 üzerinde.
Yavuz Sultan Selim'i diğer köprülerden ayıran ne?
Dünyada eşi benzeri olmayan bir mimarlık, mühendislik şaheseri oldu. Dünyade tek satihta, bu uzunlukta hem karayolu hem demiryolu köprüsü yok. Fark yarattık. Dünyadan 300 kuruluş, metodolojisini görmeye geldi.
Bugün açılıyor
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla, Türkiye ve dünya mühendislik tarihi için büyük bir kilometre taşı olma niteliğindeki Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu, bugün saat 16.00’da açılıyor.
- Açılışa, Başbakan Binali Yıldırım'ın yanı sıra Bahreyn Kralı Hamad İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanı İzetbegoviç, Bulgaristan Başbakanı Borisov, Pakistan Pencap Başbakanı Şerif'in de aralarında bulunduğu pek çok devlet adamı katılacak.
‘Laçka bir darbe girişimi’
Siz ne yapıyordunuz 15 Temmuz’da, bir şok yaşadınız mı?
Ben 27 Mayıs'ı görmüş bir insanım. O yüzden 15 Temmuz, bana biraz laçka bir darbe girişimi gibi geldi. Olayın vehametini sonradan anladım. Hala olayın çerçevesini tespit edebilmiş değilim. Allah ülkemizi büyük şerden korudu.
Akşam
Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
“Köprünün inşasını üstlenirken kâr amaçlı hedefimiz olmadı. Bu işi başarabilme hedefi önemliydi”diyen İbrahim Çeçen, ticari bir kuruluş olduklarını belirterek, “Hesap kitap yaparak başladık” dedi. Bugün hizmete girecek köprünün açılış törenine Bahreyn Kralı, Makedonya Cumhurbaşkanı ve Bulgaristan Başbakanı gibi dünya liderleri de katılıyor.
İstanbul Boğazı'na inşa edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü bugün yapılan törenle hizmete giriyor. İstanbul Boğazı'ndaki 3'üncü köprü olan Yavuz Sultan Selim 3 milyar dolara mal oldu. Yap-İşlet-Devret modeliyle Türk inşaat firması IC İçtaş ve İtalyan inşaat grubu Astaldi JV tarafından inşa edilen köprüde günlük 135 bin otomobil geçişi için Hazine garantisi bulunuyor. İsmi Kuzey Marmara Çevreyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü olan projenin bir mühendislik harikası olduğunu ifade eden IC Holding'in patronu İbrahim Çeçen, “Köprünün inşasını üstlenirken kâr amaçlı hedefimiz olmadı. Bu işi başarabilme hedefi önemliydi. Ancak, biz ticari bir kuruluşuz, hesap kitap yaparak bu işe girdik. Bu yapı, mühendisliği ile dünyaya örnek olacak. Bu gururu hissetmek, halkımıza ülkemize böyle bir eser bırakmış olmanın hiçbir maddi karşılığı yoktur” dedi. 39 ayda tamamlanan köprüden geçiş ücreti, KDV dahil otomobiller için 9.9 lira, araçlar büyüdükçe aksına bağlı olarak değişecek ücret ise kamyonlar için 21.29 lirayı buluyor. Projede yer alan 165 kilometrelik Kurtköy-Akyazı ve 88 kilometrelik Kınalı-Odayeri otoyollarının ise 2018'in sonunda bitirilmesi bekleniyor.
YILDA 5.5 MİLYON ARAÇ
Köprünün devreye girmesi ile TEM ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden ağır vasıtaların geçişi yasaklanacak. Asya'dan Avrupa'ya ve Avrupa'dan Asya'ya yük taşıyan araçlardan 5 binini oluşturan TIR trafiğinin tümünün buraya kaydırılması ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü 14 saat kullanabilen yük araçları, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden 7/24 geçiş yapabilecek.Ulaştırma Bakanlığı verilerine göre, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden her gün geçiş yapan 15 bin yük ve TIR esas alınarak hesaplama yapıldığında yıllık geçiş sayısı 5.5 milyonu aşıyor. Ayrıca köprü üzerindeki raylı sistem, Edirne'den İzmit'e kadar yolcu taşıyacak. Köprü, Marmaray ve İstanbul metrosu ile raylı sisteme entegre edilecek. Aynı zamanda İstanbul'daki üç havalimanını da birbirine bağlayacak. Köprü ile birlikte 235 kilometre 4 şerit gelişli 4 şerit gidişli otoyolun da açılışı gerçekleşecek.
DÜNYA LİDERLERİ TÖRENE KATILIYOR
Cumhurbaşkanı RecepTayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşecek Yavuz Sultan Selim Köprüsü açılış töreninde Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili'nin yanı sıra çok sayıda ülkenin ulaştırma ve ekonomi bakanları da hazır bulunacak. Erdoğan törenden sonra liderlerle ikili görüşmeler yapmayı planlıyor.
İŞTE PROGRAM
Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün bugün yapılacak açılış töreni için alana geçişler saat 13.00 itibarıyla Koç Üniversitesi'nden kalkacak araçlarla yapılacak. Tören 16.00'da başlayacak olmasına karşın, yoğunluk gözönüne alınarak araçlar en son 14.30'da hareket edecek.
Sözcü