02 / 05 / 2024

Feyzullah Yetgin: İyi konut konut kötü konutu kovar!

Feyzullah Yetgin: İyi konut konut kötü konutu kovar!

Beyoğlu Tarlabaşı, Fatih Fener-Balat ve Anadolu yakasındaki projeleriyle Çalık Gayrimenkul, kentsel dönüşümü 'özel'de başlatmış durumda



Genel Müdür Yetgin, 'İyi para, kötü parayı kovar' söylemini, 'İyi konut kötü konutu kovar'la gayrimenkul sektörüne uyarlayarak, dönüşümün kaçınılmaz olduğuna vurgu yapıyor.

Aslında yurt dışında çok projeniz var ama Türkiye'de yeni yeni ön plana çıkmaya başlıyorsunuz.

Doğru. Zaten dünyanın en büyük inşaat şirketleri sıralamasında 225'te yıllardır olan bir şirketiz. Çalık Holding 7 sektörde faaliyet gösteren, dinamik, başarılı bir holding. İnşallah bu performansa yakışır bir şekilde gayrimenkulde de büyüme hedefi var. Yurt içinde 2007 yılında sözleşmesi imzalanmış Tarlabaşı kentsel yenileme projesi, Fatih Belediyesi'yle Fener-Balat kentsel yenileme çalışması var.

Ne aşamada o projeler

Tarlabaşı'nda realize olma aşamasına geldik. Hukuki süreçler bitti, yıkım aşamasına geldik. Uygulama projesi onaylarıyla da satış aşamasına da geldik diyebiliriz. Gün sayıyoruz. Eli kulağında.

İlçe emniyet müdürlüğü binasının solunda kalan proje alanında yaklaşık 280 tane bina var ama Kentsel Yenileme Kurulu takdiriyle tarihi vasıfları ve koruma seviyeleri farklı farklı. Kimisi yıkılıp yapılacak, kimi restore edilmiş olacak, kiminin dış cephesi korunacak, arkası çalışılacak. İşin mimari, tarihi, kültürel tarafı bozulmadan bu yenileme yapılacak.

Proje alanları kedi içinde, giriş çıkışları kontrollü. Güvenlik olacak. Burası güzelleştikçe, etrafı da değişecek. İyi konut, kötü konutu kovacak. Bu ölçekte, kamu-özel sektör işbirliğiyle yapılan ilk projedir bu.

İşveren Beyoğlu Belediyesi

Burada yaklaşık 150 bin metrekarelik bir inşaat var. Bu işin fizibilitesi genel, ofis, turizm her neyse her hangi bir gayrimenkul yatırımıyla kıyaslanmayacak boyutta. Bu tür projelerde sosyal sorumluluk tarafı ağır basıyor. Konuştuğumuz alan 20 dönüm. Yüzde 75'i uzlaşma, kalanı kamulaştırma yoluyla oldu. Yüzde 75'in ciddi miktarı da yer aldı. Ya burada oturacak ya da mağaza işletecek, ya kiraya verecek ya da satacak.

FENER-BALAT HIZLANACAK

Fener-Balat'ta durum nasıl

Orada uzlaşma görüşmeleri yeni başladı. Fakat gerek bizim buradaki tecrübemiz, gerekse Fatih Belediyesi'nin Sulukule tecrübesi ile süreç daha hızlı ilerleyecek. Oradaki alan 200 dönümün üzerinde. Altın Boynuz'a daha özel bir konumda. Patrikhane'nin hemen yan tarafından Ayvansaray iskelesine kadar geniş bir alan.

Bizim bir de Şehrizar Konaklarımız var. Çok iyi bir lokasyonda. Burhaniye mahallesinde. Boğaziçi Köprüsü'nün yanı başında. Konutların altındaki alanda sosyal tesisleri var. Bay-bayan ayrı. Şehrizar Konakları'nda 208 konutun yaklaşık yüzde 60'ını sattık.

Yeni bir 'Metropol'

Kamu tarafından bu konularda yetkin olan biri olarak geldiniz buraya. Bu projeleri siz mi projelendirdiniz

Tarlabaşı ve Fener-Balat projeleri daha önce başlamıştı ama, mimari revizyonu, sürecin hızlandırılması bana nasip oldu.

Buraya geldikten sonra Varyap'la birlikte Ataşehir ihalesini aldık. 100 dönümlük arazi üzerinde yüzde 43.15 ile yaklaşık 500 milyon lira idare payı vereceğiz. Özel bir proje, simge bir proje olacak. İstanbul Finans Merkezi projesi içerisinde Ataşehir'in işaret edildiği bir yer. Yaklaşık 750 bin m2 inşaat alanı var, bunun yaklaşık 300 bin metrekareye yakın kısmı satılabilir, kiralanabilir alan. Ataşehir bölgesine değer katacak bir proje.

Doğu Ataşehir'deki proje, rezidans bloğundaki 308 konutluk ilk etap, metrekaresi 5.000 TL'den başlayan fiyatlarla satışa çıkarıldı. Stüdyodan 4+1'e kadar, 40 m2 ile 250 m2 arasında değişen büyüklüklerde daire seçenekleri bulunan projenin satışa çıkan rezidans bloğu 27 kattan oluşuyor ve yüksekliği 140 metre. Projenin rezidans bloğunda 308 konut, metrekaresi 5.000 TL'den başlayan fiyatlarla satışa çıktı.

En son özel bölge

Projeleriniz ne aşamada

Ataşehir'e kazmayı yeni vurduk, inşallah projenin tamamı 2014 yılına kadar tamamlanacak. Satılan etaplar itibareyle ilk teslimatlar maksimum 2 yıl içerisinde olacak.

Rezidans adasının satışlarına başladık. Lansmandan sonra hiçbir pr çalışmasına girmedik, şu an çalışıyoruz. Ondan sonra ilgi daha da artacak.

Bizim Çalık Holding iştiraki GAP inşaat'ın uluslararası deneyimi, Varyap'ın kendi deneyimi dışında belki de önemli avantaj, Ataşehir gibi bölgede, "Finans Merkezi" içerisinde son özel bölgesine yapılıyor olması. Bu projeden yer alacak insanlar için müthiş bir prim potansiyeli sunuluyor.

O civarda, Bakkalköy civarı, Atatürk Mahallesi, Batı Ataşehir'in etrafındaki mahallelerde toplu konut kalitesi ve donatılarıyla hiçbir alakası olmayan -eski ve yeni fark etmez- büyük bir yapı stoğu var. Buralarda da iyi konut kötü konutu kovacaktır. Tabii, iş yerel ve merkezi yönetime düşüyor.

23 yıllık iş tecrübesi

Biraz kendinizden bahseder misiniz

Son iki yıldır Çalık Gayrimenkul'deyim. Malum 6.5 yıl Emlak Konut'ta görev yaptım. Oradan önce 14 sene özel sektördeydim. 14 yılın 3 yılı bu alanla ilgili, ondan önce de finans, finansal kiralama ve faktoring tarafındaydım. 23 yıldır iş hayatındayım. 1970 doğumluyum. Erzincan Kemaliyelim. Ya da başkanımızın dediği gibi eski Malatyalıyım. Bizim köyümüz Aşağı Umutlu zamanında Malatya'ya bağlıymış.

Finans sektöründen geliyorsanız, iktisatçısınız o zaman!

Evet. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunuyum. Yüksek lisansı da orada yaptım. Doktorayı, Marmara Üniversitesi Bankacılık Bölümü'nde 2002'de bitirdim. Kitap yazdık, makale yazdık, ortak makale yazdık, derken doçentliğe de başvurdum. Bir noktadan sonra olaylar sizi sürüklüyor. Biraz da hocalar sizi motive ediyor. Doçentlik için eserden geçtim, mülakat için gün bekliyorum.

Sektördeki durgunluk geçici

İşin finansman tarafındaki gelişmeler, satışları nasıl etkiler sektörde

Vatandaşın sürdürülebilir konut finansmanına ulaşması çok önemli. Geçtiğimiz yıllarda ideal faiz oranlarına yaklaşmıştık. Maalesef bir süredir bu maliyet artınca, vatandaşın taleplerini ertelemesine yol açtı ama bu geçici bir şey. Merkez bankasının fiyat istikrarına odaklı görevini bağımsızca ifa etmesi ile inşallah bundan sonra konjonktürel etkilerin ötesinde bu düşündüğümüz ideal yapının devam edeceğini söyleyebilir.

Fakat şunu da söylemek lazım çok majör bir durum yoksa, taksiti bin lira iken bin 500'e çıkmamışsa, 40 lira 50 lira artmışsa ertelememesi lazım.

2012 için ilk çeyrekten sonra beklentim olumlu. Türkiye'nin yüzde 4'lük 2012 büyüme beklentisine ve inşaat sektörünün GSYH'nın yüzde 40'ını endirek sektörlerle karşıladığını düşünürsek, en kötü ihtimalle bile yüzde 5-6'lık bir büyüme olması gerekiyor. 2/B, kentsel dönüşüm yasası, mütekabiliyet gibi yasaların devreye girmesiyle bu daha da artacaktır.

Türkiye ekonomisi dünyadan pozitif olarak ayrışıyor ama her halükarda layık olduğumuz satın alma gücüne erişmemiz için büyümeye devam ettirmemiz gerekiyor. Refahı büyütmenin tek yolu, iç dinamiklerimizi, iç kaynaklarımızla, kendi yer altı yer üstü kaynaklarımızı harekete geçirerek büyümektir. Onun dışındaki her kaynak aslında ertelenmiş bir borçtur. Sağlıklı dengeli büyüme ancak Misakı- Milli sınırları içinde kendi üretimimiz ile olur.


YILMAZ YILDIZ / Yenişafak


Geri Dön